Jdi na obsah Jdi na menu
 


BENĎURKOVO ZAMYKÁNÍ SEZÓNY

25. 10. 2009

ObrazekTak už máte po žížalkách, zelináři! Taky páník pěknejch pár dnů běhal jak divokej, aby ty jejich divný kytky nastěhoval všechny nahoru do skleníku, kam já nemůžu, protože by mi ty strmý shody neudělaly dobře na páteř, a taky by mě tam páník asi beztak ani nepustil. On mě nerad vidí i vzadu v průchoďáku, ale tam já bych nebejt návštěvek vůbec nepáchl, protože tam má po zemi rozházenej štěrk, kterej mě píchá do kožichu, když se v něm povaluju. Jenže když už někdo přijede, navíc někdo koho neznám, tak mi slušnost a francouzská etiketa velí doprovodit ho, případně mu dát vítacího žďucháka nebo hubáka! Ale když o moji přítomnost vyloženě nestojej, a můj páník pak zbytečně začíná zvedat hlas, tak si raděj sednu na kobereček nebo do křesílkuvka, a můžou mi všichni zelináři vlízt na záda.Obrazek
V létě je to jiný! Sousedovic kočky choděj ven, a tak si dáme čas od času trochu atletiky, aby nebyly moc tlustý! Co taky s tlustou kočkou? Náš rod byl prej původně vycvičenej taky na chytání myší! No to mě podrž, stavět nás na úroveň těch mňoukavek! Mně stačí, když se někam ukliděj, abych je zbytečně neměl na očích. Můj předchůdce, taky Benďurka, ten prej byl ostrej jak břitva, takže se tady kočky tolik nezdržovaly. Nejsem žádnej Usain Bolt, ale vítr ze mě taky maj, to si pište!
Ale nemyslete si, přes léto se tu ukážou i zajímavější kámoši. Jednoho dne se tu objevil takovej podivnej ježatec, a všichni pánící se z něj mínili zbláznit. „Ježeček, ježeček,“ nic jinýho jsem snad ani neslyšel. ObrazekPáník přitom říkal, že jsou to pěkný blecháči! Já ještě blechy nikdy neměl, ani psí, ani ty lidský, který prej na nás pejsky nejdou! Páníci tomu ježounovi pěkně podstrojovali! Prej jahůdky jestli by si nedal? To víte, že si dal! Ale druhej den přišel a ohrnoval už nad nima nos! Já osobně si myslím, že si představoval spíš něco od masíčka! Parkrát ještě pobyl, ale pak najednou nazul toulavý boty a odšoural se někam za sousedovy kůlny. Ježci nesměj bejt mlsný, protože si potřebujou na zimu vytvořit zásoby ježčího sádla pod kožichem, aby přečkali nějak obstojně zimu. Tak doufám, že mu to dobře dopadlo, to sádlo nashromáždil a teď už někde chrupe, nebo si aspoň zavčasu našel teplej flek v nějakým ježčím azyláku.
Mně připadá, že by ta zima stačila třeba jen jednou za čtyři roky jako olympiáda, co říkáte?  Páník povídal, že ty jejich kytky budou mít nějakej zimní spánek! Co je to za blbost, copak je skleník nějaká noclehárna?Obrazek A že prej nějakej Pavlíček sezval všechny zelináře a ostnomilce do Chrudimi, kde jako nějak oficiálně tuhle jejich sezónu uzavřeli, uzamkli, nebo jak to říkal. To dá rozum, že tam asi něco vypili, určitě taky i snědli a pak se rozjeli zase domů uložit ty svý kytky k spánku. To by mě zajímalo, co budou všichni ti zelináři celou zimu dělat?
Já už v tom mám jasno! Zalezu ke kamínkům, sem tam s nima vyrazím na špacír, abych jim udělal radost, a pod dečkou to do jara nějak překlepu. Takže si taky všecko to vaše zelí poschovávejte, ať vám ho nešlehne mráz, a zjara se koukejte ukázat! Pavlíček zavřel sezónu v Chrudimi, a já to stejný teď dělám tady! Tak hezkou zimu, zelináři!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář