Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prstnatce májové NA PODLESÍCH

18. 3. 2019

Do málo známé přírodní rezervace „Na podlesích“ jsme se vydali druhý červnový den předloňského roku. Ačkoliv máj právě skončil, prstnatec májový tu podle všeho měl být ještě v plném květu. K naší velké radosti také byl, a společně s ním i spousta jiného lučního kvítí. K tomu slunečné počasí a obloha blankytná i s plujícími beránky. Za pár měsíců po naší návštěvě tomu bylo už pětatřicet let, co se lokalita „Na podlesích“ oficiálně stala přírodní rezervací (od 28.10. 1982). Díky tomu se zachovalo unikátní území o rozloze necelých dvou hektarů, zahrnující i část potoka, který se jmenuje Stráží. Aby se to nepletlo, nejvyšší bod v okolí se zase jmenuje Stráží hora s nadmořskou výškou 615 metrů. Takže spíše kopec než hora, ale o tom by se dalo dlouze diskutovat, místy možná i dost vzrušeně. Kdo četl úžasně vtipnou  knihu Christophera Mongera „Angličan, který vylezl na kopec, ale slezl z hory“, ten dobře ví, o čem je řeč. Zmiňovaná přírodní rezervace se rozkládá jen o několik desítek výškových metrů níže.

dscn8517.jpg
Nachází se jižně od obce Hrutov, a ta zase jižně od malebného městečka Brtnice. Jak již bylo řečeno, hlavním důvodem naší návštěvy byly kvetoucí prstnatce májové, dříve známé také jako vstavače širokolisté (Dactylorhiza majalis). Tento druh orchideje z čeledi vstavačovitých má vcelku široký areál přírodního výskytu, na západě začínající ve Velké Británii, pokračující přes Francii a sever Itálie až do střední Evropy, Skandinávie a na východě končící až v evropské části Ruska. U nás kdysi zcela běžná rostlina z přírody pozvolna mizí a stává se ohroženým druhem. S květenstvím (10-15 cm) může tento prstnatec dosáhnout až půlmetrové výšky. Vytváří 4-6 kropenatých listů a jeho květenství v plné kráse lze v našich podmínkách spatřit během května a června. Druh vytváří mnoho nejrůznějších forem, typů i poddruhů, a také se kříží s jinými druhy.

dscn8503.jpg

Barevná variabilita jeho květů je tudíž velká (mohou být i bílé). V přírodní rezervaci u Hrutova rostou prstnatce na mokřadních lukách společně s množstvím jiných rostlin, mezi nimiž je i další orchidej bradáček vejčitý (Listera ovata), jejíž květy ovšem nejsou ani zdaleka tak nápadné.V ostřicovo-mechovém společenství se zde můžeme setkat třeba s vachtou trojlistou, kruštíkem bahenním nebo poměrně vzácnou vrbou rozmarýnolistou. Z ptačí říše lze „Na podlesích“ spatřit bramborníčka hnědého, cvrčilku říční i velice zajímavý druh s dlouhým zobákem a trochu exoticky znějícím jménem bekasina otavní (Gallinago gallinago). Žijí zde skokani hnědí, ropuchy i kuňky skvrnité, ale také třeba hraboš mokřadní, z motýlů pak otakárek fenyklový nebo hnědásek rozrazilový.

dscn8494.jpg
Kdysi zde rostl vcelku hojně také rozchodník chocholatý (Sedum villosum), což nás jako milovníky sukulentů velmi překvapilo, protože tyto rostliny máme spojeny především se suchými a prosluněnými stanovišti. Poslední rostliny zde byly údajně spatřeny někdy na přelomu 80. a 90. let minulého století. Kvapem zaniká jedna lokalita tohoto druhu za druhou a rozchodník chocholatý s nádhernými květy se stává kriticky ohroženým druhem. O jeho záchranu se odborníci snaží umělými výsevy a hledáním vhodných přírodních stanovišť k vysazení takto vypěstovaných rostlin.

dscn8482.jpg
Červnové dopoledne u Hrutova jsme si náležitě užili. Krajina je tu krásná a panuje zde nezvyklý klid, na jaký jsme si u nás v blízkosti D1 už dávno odvykli. Ochidejových květů zde bylo k vidění opravdu hodně, jen přístup k nim byl místy trochu složitější, protože jsme se zde ocitli krátce po přívalových deštích, které spláchly většinu kraje Vysočina jen pár dnů předtím. Člověk musel přemýšlet kam šlápnout, aby nezapadl do bažinatého terénu, skrývajícího se pod pestrobarevnou květinovou loukou. Stát chvíli na jednom místě tady bylo zhola nemožné.

dscn8498.jpg
Slíbili jsme si, že se sem co nejdříve vrátíme a pokusíme se spatřit alespoň některé ze zástupců živočišné říše, kteří tady zatím ještě nacházejí klid a důstojné podmínky ke spokojenému životu. Ochranáři přírody se snaží, aby tomu tak bylo i v budoucnu, za což jim patří velký dík. Krásných míst ubývá nejenom u nás, protože šílená doba přináší šílené nápady, zdravým selským rozumem zcela nepochopitelné. Účet za dnešní zvěrstva vůči přírodě budou tvrdě platit generace, které přijdou po nás.

dscn8472.jpg
Na úvodním snímku je pohled na přírodní rezervaci „Na podlesích“ a na posledním zase okolní malebná krajina. Vše mezi tím patří prstnatcům májovým, kvetoucím tam k naší velké radosti na počátku června roku 2017!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář