Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozhledna MAŘENKA

11. 3. 2013

 Od chvíle, kdy se na obrazovkách České televize objevil seriál „Rozhlédni se, člověče“, nastaly českým a moravským rozhlednám lepší časy. Nejenom že se započalo s opravou mnohých již silně zchátralých, které se ještě nestihly rozspadnout, ale dokonce se začaly stavět rozhledny úplně nové. Dá se říci, že v lesích ČR od té doby rostou jako houby po dešti!

p1070245.jpg

Většina z nich ale jakoby vylezla z nějaké výrobní linky. Postrádají samozřejmě ono kouzlo starých časů a precizní práci našich předků, takže často vypadají jako televizní vysílače. I mezi těmi rozhlednovými nováčky se ale najdou stavby zajímavě řešené, z nichž je navíc opravdu úžasný výhled. Kraj Vysočina patří co se rozhleden týče k nejchudším. Proto když byla slavnostně otevřena rozhledna Mařenka, dlouho jsme s její návštěvou neváhali. Už týden po slavnostním zahájení provozu rozhledny na Mařence jsme stanuli na jejím vyhlídkovém ochozu a užasle zírali na tu krásu všude kolem!

p1070248.jpg
 

Mařenka je se 711 m. n. m. nejvyšším vrcholem okresu Třebíč, a leží pouhých 5km severovýchodně od Želetavy, vyhlášené výrobou skvělých sýrů lahodné chuti. Tím bych se mohl kulantně vyhnout otázce, zda je Mařenka kopec nebo hora! Ještě ráno v Jihlavě bych skoro řekl, že kopec. Ale v obcích kolem něj bych asi raději uznal, že se jedná o horu! Zvláště když obce v jejím okolí vytvořily mikroregion s nádherným názvem „Podhůří Mařenky“! Patří do něj Rokytnice nad Rokytnou, Štěměchy, Markvartice, Předín, Chlístov, Čáslavice a Římov.

p1070250.jpg

Právě obce tohoto mikroregionu přišly s myšlenkou zbudování rozhledny. Ona tu kdysi dávno už jedna dřevěná rozhledna stála, a prý z ní býval také náramný výhled, jenže ji zničila bouře! Koncem října roku 2012 dovedli lidé z podhůří Mařenky své plány do úspěšného cíle! Rozhledna samozřejmě dostala jméno po hoře, na jejímž vrcholu stojí, a ta hora zase po dívce Marianě, kterou blízko jejího vrcholu zamordovali roku 1689 loupežníci.

p1070254.jpg
 

Dřevo, beton, kámen a kov. Když se to všechno s citem poskládá dohromady, vznikne rozhledna velice zajímavá, zapadající do okolí přírody, a na svém ochozu skýtající pocit bezpečí i úchvatné výhledy do všech světových stran.
Stačí vyšlapat 156 schodů konstrukcí té stavby s trojúhelníkovým půdorysem a desetimetrovým kamenným základem, a uslyšíte nádherný zpěv větru, měnící co chvíli svoji melodii. Už jsme vystoupali na vyhlídky mnoha rozhleden, ale ještě na žádné z nich jsme tak krásný přírodní zpěv neslyšeli!

p1070256.jpg
 

Při ideální viditelnosti prý je odtud možno spatřit vrcholky Alp i Pálavské vrchy. My jsme zažili vyditelnost průměrnou, možná že i lehce nadprůměrnou, ale i tak jsme s výhledem do kraje byli velmi spokojeni. Už proto, že ráno bylo po dešti a všude kolem nás se válela mlha. A válela se i po cestě tam, takže jsme ještě pár kilometrů před cílem naší cesty váhali, zda nezměnit program! Nakonec se šedivá obloha protrhala, a z osmadvacet metrů vysokého ochozu rozhledny jsme si toho náležitě užívali. O týden předtím, když tu byl slavnostně zahájen provoz Mařenky, neviděly davy návštěvníků ani zlomek toho, co my v tu první listopadovou sobotu!

p1070265.jpg
 

Otevřeno je tu celoročně a vstupné se neplatí! Jak jsem se dočetl, má tomu tak být určitě alespoň prvních pět let provozu. Zpátky jsme se vraceli stejnou naučnou stezkou, kterou jsme na Mařenku vystoupali z malé vesničky Dašov. Příroda je tu nádherná, a přiznám se, že už dlouho jsem neviděl tak malebně položenou vesnici jako je tato součást obce Štěměchy! Hladina rybníka, zvaného Pančák, se v podzimním slunci nádherně leskla, a u nedaleké studánky jsme potkali třebíčského pěstitele sukulentů Rosťu Nováka, s kterým se znám už čtvrt století, a s nímž jsem se už spoustu let pořádně neviděl, když nepočítám letmý pozdrav v každoroční hektické tlačenici na zavírání kaktusářské sezóny v Chrudimi! Svět je menší, než se zdá být!

p1070271.jpg
 

Lidé v podhůří Mařenky jsou aktivní. Nejenže pro sebe i nás ostatní zbudovali rozhlednu s nádhernými výhledy do okolí, ale už léta pořádají také „Předsilvestrovský výstup na horu Mařenku“. Koná se vždy těsně před posledním dnem roku, a vrchol jejich milované hory bývá v ten den kolem poledního hodně plný! Vzpomněl jsem si v souvislosti s činorodostí a zdravým patriotismem místních lidí, i jejich hrdostí na svůj kraj a horu, na jeden vynikající film. Má nezvykle dlouhý název „Angličan, který vylezl na kopec (a slezl z hory)“. Ten film je místy úsměvný, nepostrádající poetiku, ale hlavní roli v něm (kromě Hugha Granta) hraje právě onen zdravý patriotismus, mísící se s láskou místních ke svému kraji. Doporučuji každému shlédnout ten film. Pak jim bude připadat počínání obyvatel regionu „Podhůří Mařenky“ ještě o mnoho pochopitelnější, sympatičtější a obdivu hodnější!

p1070272.jpg


Trojice úvodních fotografií patří rozhledně na Mařence a její zvláštní konstrukci. Následuje trojice výhledů do okolní krajiny z jejího ochozu, a ještě jeden snímek rozhledny z trochu jiného úhlu pohledu. A na závěr lesknoucí se hladina rybníka Pančáku na okraji Dašova.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mařenka

(Jana, 2. 7. 2013 21:45)

Velice krásně psané s hezkými fotkami i když nebudou z období vzniku článku.