Jdi na obsah Jdi na menu
 


DELOSPERMA SUTHERLANDII

23. 5. 2009

ObrazekPoprvé jsem se s touto v mnoha směrech nádhernou a zajímavou rostlinou setkal už za svých sukulentářských začátků. Samozřejmě jsem ji zahubil, i když asi ne tak docela. Prostě jsem ji tehdy zřejmě považoval za mrtvolu, když se mi s příchodem podzimu začaly ztrácet její nadzemní výhony doslova před očima. Byl jsem na tom podobně jako další kolegové z řad pěstitelů. Literatura dohromady žádná, a praktické zkušenosti s pěstováním neměl až na výjimky téměř nikdo. Později přece jenom začaly vycházet knihy a články v odborných časopisech, ale když se k nim dnes vracím, už nejsou v případě Delosperma sutherlandii příliš aktuální.
Delosperma sutherlandii pochází z jihu Afriky, podobně jako desítky dalších zástupců početného (asi 100 druhů) rodu z čeledi Aizoaceae. ObrazekZáklad rostliny tvoří silně ztloustlé kořeny řepovitého tvaru, které jsou jedinou pevnou součástí rostliny. Nadzemní výhony bývají naopak sezónní, a s příchodem podzimu žloutnou a zasychají. Zjara pak z kořenů vyrazí výhony nové, opatřené zvláštními tmavozelenými listy. Jejich povrch je silně papilózní, a proto se na slunci nádherně třpytí. Na plném slunci se okraje i některé další části listů zbarvují do fialova.
Opravdovou ozdobou této rostliny jsou velké a výrazně zbarvené květy. Převažuje v nich červenofialová, a v menší míře je na té nádheře někdy podílí také žlutá a bílá. Květy mohou dosáhnout až 7cm v průměru, a objevují se ponejvíce koncem jara a v létě. Bývá jich velké množství, takže není divu, že na nějaký čas zakryjí takřka veškeré zelené části rostliny.
ObrazekMnožení je v případě Delosperma sutherlandii možné vegetativní i generativní. Obojí je snadné, a semenáčky z výsevů provedených na konci zimy často vykvetou ještě téhož roku. Chvilku však přece jenom trvá, než vytvoří tlusté kořeny.
Mladé rostlinky je proto vhodné zimovat v chladu, ale nikoliv při teplotách klesajících pod bod mrazu. To staré rostliny s řepovitými zásobními orgány pod zemí snesou i dvacet stupňů pod nulou, pokud se nacházejí v suchu. K zimování se tudíž přímo nabízí nevytápěný skleník nebo pařeniště v zahradě. Trocha opatrnosti pak neuškodí při jarním probouzení rostlin za pomoci mírných, a postupně stále častějších zálivek. Další možností je zimování podzemních kořenů bez substrátu na chladném místě, a následné jarní zasazení do nádoby, tak jak to dělají někteří kaktusáři se svými oblíbenci.
Zimovat je samozřejmě rostliny možné i v chladnější místnosti, přičemž nemusí být vůbec světlá. Dostatek světla pro rostliny je nutný až od chvíle, kdy vyrážejí první jarní výhony. Každopádně se Delosperma sutherlandii nedá příliš úspěšně zimovat v teple, zvláště pokud se chceme v následující sezóně dočkat nádherných květů, což platí pro delospermy obecně.
Nadzemní výhony u starších rostlin dřevnatějí, a také se větví. Je vhodné tyto výhony průběžně krátit, protože kompaktní rostliny s přízemním růstem jsou každopádně nejvzhlednější.Obrazek
V sezóně vyžadují rostliny plné slunce, způsobující fialový nádech listů a zvyšující jejich třpytivost. Se zálivkou to nesmíme od jara do podzimu přehánět. Dlouhá období sucha i v době letních veder překonávají rostliny s bravúrou, a ještě jim to přidává na kráse. Rostliny v květináčích či mísách zaléváme jednou za dva týdny, pokud předtím nepršelo. Po většinu léta tak musí spoléhat na vodu z oblohy. Pěstování venku na plném slunci je jedinou cestou, jak rostliny udržet kompaktní a krásné.
Delosperma sutherlandii je rostlina mezi pěstiteli po dlouhou dobu tak trochu opomíjená, ale v poslední době se opět začíná dostávat do jejich povědomí. Dá se říci, že veškeré delospermy prožívají jakousi renesanci, na čemž mají podíl i občasné popularizační články v odborných časopisech se sukulentářskou tématikou (Libor Kunte a další autoři). Jsem proto rád, že se po dlouhé době tato nádherně kvetoucí rostlina z jihu Afriky znuvu vrátila do naší sbírky. Její snímky byly pořízeny v polovině května, kdy se začaly otevírat první z nádherných květů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

delosperma

(J.Janda, 3. 9. 2012 12:00)

Těžko radit, když nevím, jakou delospermu vlastně máte a zda je vůbec mrazuvzdorná. Delosperma sutherlandii, o níž pojednává tento článek, to ale docela určitě nebude! J.J.

zklamání

(Mirka, 3. 9. 2012 9:33)

Koupila jsem si tuto rostlinu a byla u vytržení, co měla žlutých květůDala jsem ji na skalku a potýdnu nebyla.slimááci ji okousali.Přesadila jsem ji do misky a je zase pěkná.Ale už nestačila rozkvést.Je září a ona se snaží obnovit zelenou plochu.Mohu ji nechat v misce ve skleníku? Nezmrzne, když má malý bal?