Jdi na obsah Jdi na menu
 


SEDUM DASYPHYLLUM

27. 6. 2009

ObrazekTento nádherný rozchodník s droboučkými lístky roste na velice širokém areálu, zahrnujícím střední i západní Evropu, Středomoří i sever Afriky (Tunis, Maroko, Alžírsko), většinou v nadmořských výškách okolo 1000 metrů. Díky tomu je variabilita tohoto druhu obrovská, a když k tomu přičteme mnohé kultivary, máme velice rozsáhlý komplex rostlin. Zbarvením listů připomíná Sedum dasyphyllum některé druhy mexických příbuzných, které léta pěstujeme mezi klasickými skleníkovými sukulenty. Lístky bývají na tenkých stoncích hustě narostlé, takže jako celek tvoří neprostupnou masu modrozelené barvy. Ta někdy přechází i v šedozelenou, a to především v době násady květenství, což v našich podmínkách připadá obvykle na počátek léta.
Lístky mají jemně ochlupený povrch, takže jsou na omak hebké, ale zároveň i dosti křehké a lámavé. Stonky Sedum dasyphyllum dorůstají maximální výšky 3-4cm, a povrch substrátu pokrývají naprosto neprodyšně. To samozřejmě platí pouze za podmínky slunečného stanoviště a skromnějšího přísunu vody.Obrazek
Podobně jako většinu jiných mrazuvzdorných sukulentů, i Sedum dasyphyllum pěstujeme v mělkých nádobách a propustném substrátu s velkým podílem říčního písku či štěrku.Vzhledem ke zbarvení lístků se dá předpokládat, že tato rostlina dobře snáší i vápencovou půdu. Sedum dasyphyllum pěstujeme na plném slunci, a pokud nehlásí přeháňky, zaléváme alespoň jednou týdně. Bez vody samozřejmě rostlina vydrží i mnohonásobně delší období, ale při věčně větrném počasí na Vysočině stejně prožívá většinu života v suchém substrátu. Naši zimu snáší spolehlivě bez jakékoliv ochrany, což samozřejmě asi nebude platit pro rostliny ze severoafrických nalezišť.
Množení této drobnolisté rostliny je velice snadné zakořeňováním jednotlivých vrcholků, ale ještě snazší a rychlejší dělením trsů.
ObrazekOpravdovou ozdobou jsou bílé květy, které Sedum dasyphyllum zdobí po dlouhou dobu na počátku léta. Kvítků na krátkých stvolech bývá obrovské množství, takže na nějaký čas takřka zakryjí bochánky modrozelených lístků. Sedum dasyphyllum se hodí ke společné výsadbě s menšími a pomaleji rostoucími druhy sukulentů, jinak rostlině hrozí útlak ve stínu sousedů. I v pestrobarevné směsici sukulentů je Sedum dasyphyllum rostlinou zcela nepřehlédnutelnou, a to především v době květu. Stejně dobře lze využít drobného a přízemního vzrůstu k pokrývání substrátu pod většími rostlinami. Zvláště efektní je výsadba jednotlivých trsů Sedum dasyphyllum do škvír mezi tmavě zabarvenými kameny, které s bochánky modrozelených lístků tvoří nádherně kontrastní celek.
Na úvodním snímku je trs Sedum dasyphyllum v polovině června, kdy se začínaly otevírat první drobné kvítky. Ten úplně první vidíte na druhé fotografii. Třetí snímek byl pořízen o pouhých deset dnů pozdějí, kdy se rostlina změnila díky záplavě květů k nepoznání. Trs na snímcích je zasazen do misky o průměru 12 centimetrů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář