SEDUM HAKONENSE cv. Chocolate Ball
Vontové ze Stínadel by se na naší zahradě opět zaradovali. Zářivě žluté květy Delosperma nubigenum jsou sice už nějaký čas minulostí, ale v těchto dnech je nahradila jiná záplava podobného charakteru. Žlutá je tentokrát v mnohem menším provedení. Není divu, když právě kvetoucí rozchodník pochází z dalekého Japonska, kde si v miniaturách všeho druhu (nejenom rostlinných) doslova libují. Sedum hakonense pochází z hornatých oblastí na jihu ostrova Honšú, kde roste v nadmořských výškách 1600-1700 metrů.
Rostlina z dnešního článku je kultivar tohoto druhu, jehož listy jsou zbarveny do nejrůznějších odstínů hnědé a červenohnědé, což se průběžně během roku a podle počasí mění. Když jsem „Chocolate Ball“ spatřil poprvé, myslel jsem si, že to rozchodník už má dávno za sebou. Na první pohled působila rostlina suchým, spáleným a napůl zaschlým dojmem. Až fyzickým kontaktem jsem se ujistil, že její drobné, čárkovité listy jsou měkké a pružné. Jejich délka jen zřídka přesahuje 1cm, šířka pak kolísá v rozmezí 1-2 milimetry. Vzpřímeně rostoucí stonky dosahují výšky 3-6cm v závislosti na množství vody a intenzitě slunečního svitu. Stonky jsou lístky hustě porostlé, a společně tvoří takřka neprostupné trsy, či spíše bochánky.
Na vrcholcích stonků se od června objevují první náznaky poupat, která tvoří s hnědými listy nádhernou a oku lahodící kombinaci. Zhruba o měsíc později to vše zmizí pod záplavou drobných kvítků zářivě žluté barvy. Kvítky jsou vždy po čtveřicích uspořádány v chocholičnatém květenství, které tvoří nad vrcholem stonku jakýsi miniaturní žlutý deštník.
„Čokoládové“ Sedum hakonense snáší velice dobře plné oslunění, ačkoliv výrazné zbarvení listů se nevytrácí ani na přistíněném stanovišti. Substrát je vhodný s větším podílem písku, nebo jiného propustného materiálu. Protože naše rostliny pěstujeme v nádobách, pravidelně je zaléváme alespoň jednou týdně. Zbytek vody dodá nebe a ranní rosa, která dovede na hnědých lístcích vykouzlit nádherné, leč pomíjivé ornamenty.
Množení Sedum hakonense „Chocoloate Ball“ je snadné dělením trsů prakticky kdykoliv, nebo zakořeňováním vrcholových řízků po odkvětu. Naše rostliny v nádobách zimujeme v nevytápěném makrolonovém průchoďáku, ale na dobře odvodněném stanovišti v klidu přečkají naši zimu i venku.
„Chocolate Ball“ je milým zpestřením pro skalničkáře i milovníky mrazuvzdorných sukulentů. I bez květů ho bez povšimnutí nepřešel ani jediný z návštěvníků naší zahrady. V současné době je vše hnědé pod žlutým příkrovem květů, tak jak to můžete vidět na poslední fotografii. Na té úvodní je stejná rostlina v polovině června, kdy se začala na vrcholcích stonků objevovat zářivá poupata. Druhý snímek je ukazuje zblízka
Komentáře
Přehled komentářů
Dobrý den, ohledně tohoto krásně zbarveného kultivaru (nevím jak původní druh) je venkovní přezimování ne úplně ideální. Dvě zimy po sobě z větší části vymrzl, případně uschnul. Každopádně letos zkusím znovu a dopřeju mu trochu více péče (než klasickým rozchodníkům). Což znamená: vyloženě chráněné a slunné stanoviště, dobrou drenáž a občasné zalití v suché zimě. Snad mi letos vydrží.
Díky za krásné články.
Horší přezimování
(Valentin, 28. 8. 2014 10:44)