Jdi na obsah Jdi na menu
 


VÍTEJTE V KLUBU OTUŽILCŮ

26. 3. 2009

ObrazekMrazuvzdorné sukulenty stály zatím tak trochu stranou našeho pěstitelského zájmu, protože člověk nemůže dělat úplně všechno. Spousta čtenářů našich stránek i návštěvníků výstav a naší prodejny v zoologické zahradě se ptala, zda nebudeme prodávat i tučnolisté rostliny, které by přežily spolehlivě naši zimu (což se nedá nikdy zcela zaručit u žádných rostlin). Proto jsme se rozhodli od letošního jara rozšířit naši nabídku právě o drobné druhy sukulentů, které si poradí i s těmi pověstnými plískanicemi a mrazy vcelku obstojně.
Letošní zima se nesnesitelně táhne, a na kalendář  příliš nehledí. Sílí už nutkání zase si hrát s barvami našich rostlin, ale venku je stále zima, a sluníčko se také zrovna moc nečiní.
A tak není divu, že jsem právě nyní propadl kouzlu těchto drobných tučnolistých rostlinek, které už si s jarními rozmary počasí nějak poradí. Jakmile na ně trochu zasvítí, jsou stejně krásné jako ty naše ze skleníku, a nyní možná ještě o mnoho krásnější. Mají totiž náskok, protože pobývají už dávno na zahradě a chytají naplno to málo slunečních paprsků, které je k dispozici.Obrazek
K tvorbě sukulentních zahrádek jsou stejně vhodné a pestré, jako jejich exotické příbuzenstvo. Většina jich patří k rodům Sedum, Crassula, Sempervivum, Jovibarba, Rosularia a dalším z čeledi tlusticovitých (Crassulaceae), a jejich domovem jsou kromě Evropy jižní, střední, východní i severní také Asie a  Severní Amerika. V přírodě často rostou ve velice nehostinných místech a ve značných nadmořských výškách, takže jsou dokonale vybaveny i na naši zimu, která díky oteplování planety není už ani tak příliš krutá, jako spíše stále ještě nepříjemně dlouhá.
Možností využití mrazuvzdorných sukulentů je více. Můžeme je použít jako klasické skalničky, protože mnohé druhy jsou mezi skalničkáři oblíbeny už dávno. Na zahraničních webech jsem viděl stejné rostliny, které skalničkáři  pěstují také individuálně v kulatých miskách a zimují v chladných sklenících nebo pařeništích. Také jsou na internetu k vidění docela hezké společné výsadby různobarevných sukulentů, podobné našim oblíbeným sukulentním zahrádkám, které si každé léto sesazujeme pro vlastní potěšení. Možností je samozřejmě daleko více, a záleží jen a jen na fantazii každého pěstitele. 
ObrazekMrazuvzdorné sukulenty naleznete v naší nabídkové fotogalerii v pestrých směsích, které budeme zasílat současně s ostatními sukulenty z naší nabídky. Jedná se ve všech případech o rostliny drobnějšího vzrůstu, hojně odnožující a většinou kobercovitě se rozrůstající. Všechny nabízené mrazuvzdorné sukulenty vyžadují plné slunce, a bohatě si vystačí s příděly vody z oblohy. Pokud jsou pěstovány v menších nádobách, samozřejmě nepohrdnou občasným přilepšením z vaší konvičky, ale během dovolené určitě v jejich případě nemusíte shánět nikoho na zalévání. Až se vrátíte domů, naleznete své rostlinky ještě krásnější než před odjezdem. Navíc se velice snadno množí dělením trsů i zakořeňováním bočních odnoží nebo vrcholových řízků.
Dá se tedy říci, že pěstování těchto mrazuvzdorných sukulentů je výrazně jednodušší než u většiny rostlin z jejich teplomilnějšího příbuzenstva. Hlavní pěstitelská úleva tkví v jejich snadném zimování buď přímo na skalce nebo jiném letním stanovišti, nebo v nevytápěném skleníku či pařeništi. Také jejich růstová sezóna je díky tomu výrazně delší než u rostlin, jejichž pěstováním se na našich stránkách ponejvíce zabýváme.Obrazek
Rostliny z naší nabídky budou vypadat přesně jako ty na úvodní dvojici snímků, a pokud se sluníčko do termínu jejich zasílání ještě trochu přičiní, pak budou ještě mnohem výrazněji zbarveny. Je už na každém pěstiteli a jeho fantazii, jak s mrazuvzdornými sukulentíky naloží. Může je třeba jenom pěsadit do o trochu větší misky, obložit kameny a ponechat jim přitom dostatek místa na případné rozrůstání, tak jak můžete vidět na druhé dvojici fotografií. Nebo se rozhodne využít barevných kontrastů těchto nenáročných rostlin, a vytvoří si z nich pestrou zahrádku v nějaké hezké nádobě. Možností je mnoho, a s některými z nich se budete moci seznámit v následujících článcích této rubriky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

mrazuvzdorné sukulenty

(Lucie Kuhnová, 24. 7. 2014 15:18)

Dobrý den,
měla bych zájem o mrazuvzdorné sukulenty, ale nějak je nemůžu v e-shopu najít. Můžete mi, prosím, poradit, jak je objednat? Děkuji l. Kuhnová

potvrzení

(J.Janda, 8. 6. 2009 16:10)

Zdravím, Vaši objednávku už jsme potvrzovali dvakrát, ale přišel od vás pouze mail bez textu. Navrhovali jsme Vám termín zaslání v pondělí 15. června. Pokud Vám tento termín vyhovuje, zkuste se ozvat na naši mailovou adresu. Díky. J.Janda

otužilci

(englm@seznam.cz, 8. 6. 2009 15:45)

Dobrý den,můžete mi potvrdit moji objednávku. Dekuji Engl.

otužilci

(englm@seznam.cz, 8. 6. 2009 15:44)

Dobrý den,můžete mi potvrdit moji objednávku. Dekuji Engl.