Jdi na obsah Jdi na menu
 


? ECHEVERIA RONDELLI ?

28. 4. 2008

ObrazekKde se vzala, tu se vzala. Ani si přesně nevzpomínám kdy to bylo, ale docela přesně si pamatuji, jak se okamžitě stala mezi sukulentáři rostlinou velice vyhledávanou. Proč také ne?  Vždyť byla  drobná, nádherně barevná a kvetla jako o život. Protože sázela jednu odnož za druhou, což u ostatních echeverií není ani zdaleka běžným jevem, záhy už ji každý nechtěl, protože už ji skoro všichni měli.
Do našich sbírek si hledala cestu poměrně dlouho. Alespoň se tak domnívám, protože v době kdy se objevila, pěstování ostatních zástupců rodu bylo již dlouho běžnou záležitostí. Už jsem o ní psal v souvislosti s okruhem rostlin okolo Echeveria setosa, kam tato modrá, kobercovitě rostoucí miniatura s největší pravděpodobností patří pod názvem Echeveria setosa ssp. deminuta. Je však možné, že se jedná o nějakého křížence, protože barva listů se nápadně odlišuje od všech ostatních poddruhů E. setosa, včetně kříženců s jinými druhy echeverií.Obrazek
Svou příslušnost k tomuto společenství nádherně chlupatých rostlin sice nehlásá zrovna hustým ochlupením listů, ale zato se k nim jednoznačně člení dobou kvetení, která spadá do pozdního jara a léta. V té době je již většina druhů rodu  Echeveria dávno odkvetlá! Je zároveň rekordmankou v množství nasazovaných květních stvolů, nesoucích nádherné kvítky zářivého zbarvení.
Ačkoliv u nás ji takřka všichni pěstitelé rozšiřují pod názvem Echeveria rondelli, na internetu je škála nejrůznějších zkomolenit tohoto názvu náramně pestrá (rondeli, rundelli, rundeli, grundelli, tundeli). Na obrázcích nad těmito roztodivnými názvy je však vždy totožná rostlina.
Každopádně je to kytka hezká, a pokud jí dopřejeme dostatek světla, dá nám to najevo zdravým růstem i zářivě modrým zbarvením listů. Když jí umožníme alespoň krátký odpočinek nasucho a v chladnějším prostředí na počátku naší zimy, odvděčí se množstvím květenství, vyůstajících obvykle ze všech listových růžic najednou. Protože se jedná o rostlinu s kobercovitým růstem, období květů bývá opravdovou pastvou pro oči.
ObrazekNa nedostatek světla rostlina reaguje spontánně, a to zesvětlením růstových středů a následnou tvarovou deformací do té doby ploché, přízemní růžice. Pokud má světla dostatek, snáší od jara do podzimu i dost vody, přestože bez ní vydrží i hodně dlouho. V té chvíli změnšuje svůj objem klidně na polovinu a lístky zůstávají namačkány na sebe bez jediné mezírky.
Na rozdíl od většiny klasických echeverií má tato poměrně křehké lístky, které se snadno poškodí při necitlivé manipulaci s rostlinou. Vzhledem k následnému nárůstu množství nových lístků rostlina ale vše záhy dožene.
Množí se oddělováním bočních odnoží, kterých produkuje vždy dostatek. Když ještě tahle nádherná mexická kytka bývala vzácností, odlamovali jsme takřka vše, co z boku vyrostlo v obavách o dostatek potomstva. Mezi pěstiteli totiž krátký čas kolovala zvěst, že se jedná o rostlinu nejenom vzácnou, ale také značně choulostivou. Pravý opak se ukázal být pravdou. Nejkrásnější „rondelli“ je, když jí ponecháme rozrůstat se všemi směry. Koberec drobných růžic, pěstovaný na plném slunci, patří i bez květů k ozdobám každé sukulentářské sbírky. Když navíc rostliny naaranžujeme mezi hezké kameny, zážitek je to opravdu silný. Zároveň je to rostlina vhodná i pro pěstitele, kteří mají místa nedostatek. V květináči o průměru osm centimetrů mohou pěstovat docela početnou rodinku těchto nádherných rostlin a dočkat se množství květů, které za oknem nemají šanci přehlédnout.Obrazek
Protože letos snad vůbec poprvé kvetly Echeveria „rondelli“ a E. setosa současně, na snímcích můžete vidět patrné společné znaky. Zatímco květenství se svojí stavbou v mnohém odlišují, samotné květy jsou takřka identické. Na prvním snímku můžete vidět početnou rodinku E. „rondelli“ v plném květu, na druhém pak ukázku, že i v květináčku o průměru 6cm lze nadělat s touto miniaturkou hodně parády. Následuje snímek květů Echeveria setosa a na závěr zajímavá stavba květenství stejné rostliny, připomínající takřka přesnou zmenšeninu listové růžice, z níž tenký květní stvol vyrůstá

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář