Jdi na obsah Jdi na menu
 


ADROMISCHUS COOPERI

31. 7. 2009

ObrazekTato kompaktní, přízemní rostlina z jihoafrického Kapska náleží k sukulentářské klasice. Adromischus cooperi patřil na počátku osmdesátých let minulého století k prvním rostlinám naší právě vznikající sbírky. Protože se jedná o rostlinu pěstitelsky vcelku nenáročnou, snadno se množící, a především nádhernou, za celá ta léta z našeho skleníku ani jednou nezmizela.
Adromischus cooperi tvoří silné, přízemní stonky, vyrůstající ze ztloustlých kořenů. Pokud má rostlina dostatek světla, jsou její silně dužnaté listy nádherně zbarvené, a na postupně se větvících stoncích narůstají hustě. Listy vejčitého tvaru jsou zakončeny zvlněným okrajem, a jejich šedozelený povrch je zdoben pestrou kresbou, složenou z červenohnědých skvrn nejrůznějších tvarů a velikostí. Pokud listy narůstají hustě, tvoří téměř neprostupný a vzhledově velice působivý celek.
Intenzita zbarvení těchto skvrn závisí na množství slunečních paprsků, a opravdovou krásu Adromischus cooperi svému pěstiteli ukáže teprve při letním pobytu venku na přímém slunci. Léto je také časem drobných a nenápadných květů na vysokých stvolech, jejichž povrch je pokryt voskovitou vrstvou. Pro květy se ale tato rostlina a její příbuzenstvo rozhodně nepěstuje, protože jejich krása tkví především v barvách a tvarech listů. Obrazek
Ty bývají na jediné rostlině různých tvarů a velikostí, a jen málokterý jedinec se může pochlubit uniformitou svých listů. Listy jsou sice tvrdé, ale snadno odlomitelné od stonků. Proto je při manipulaci s rostlinou nutná zvýšená opatrnost. Opadané listy však lze využít k snadnému množení. Na agroperlitu  rychle koření, a právě z listů se Adromischus cooperi také nejčastěji množí. Vzhledem k výše uvedené vlastnosti má pěstitel materiálu do množárny obvykle stále dostatek.
Přestože se jedná o pěstitelsky nenáročnou rostlinu, vyžaduje od pěstitele trochu citu při zálivce. Trvalejší přemokření substrátu má často za následek hnilobu krčků a následně celé rostliny.  Toto nebezpečí hrozí především v zimě, kdy při nižších teplotách (min. 5°C) rostliny raději zimujeme zcela nasucho. V bytě samozřejmě zaléváme, ale v mírných dávkách jednou za 2-3 týdny. Od jara do podzimu zaléváme naše rostliny každý týden, ale v případě oblačného počasí zálivku klidně vynecháme. Adromischus cooperi rozhodně neuschne, ani kdyby byl uprostřed léta bez vody celý měsíc.
ObrazekLetnění je pro Adromischus cooperi blahodárné. Rostliny zůstávají přízemní, kompaktní a pověstná lámavost listů se při pobytu na čerstvém vzduchu zanedlouho takřka vytrácí. Letněné rostliny kupodivu odpouštějí i trvalejší přemokření substrátu, jak jsme se mohli přesvědčit v průběhu letošního léta hned několikrát. Podobné přívaly vody by nám stejné rostliny ve skleníku nikdy neodpustily! Možná na tom měl svůj podíl i velice propustný substrát s velkým podílem říčního písku, který používáme na všechny zástupce rodu Adromischus.
Kromě výraznějšího zbarvení lesklých listů bývá u letněných rostlin o mnoho jistější  květenství, které se ale vyvíjí stejně dlouho jako u rostlin zavřených ve skleníku. Zpočátku je nárůst vysokého stvolu vcelku rychlý, ale na rozvíjení květů pěstitel čeká dlouhé týdny. Paradoxně jsou přitom květenství krásnější ještě před otevřením drobných kvítků bílé barvy.Obrazek
Tato rostlina z čeledi Crassulaceae je díky svým rozměrům a vcelku pomalému růstu vhodná pro okenní pěstitele, kteří jí mohou poskytnout parapet na jižním, nebo alespoň východním okně. Zároveň je Adromischus cooperi vhodným objektem pro milovníky krásných sukulentních detailů. Povrch listů uprostřed léta je vskutku pastvou pro oči, a v té době se této skromné a mezi pěstiteli běžné rostlině málokterá jiná v tomto ohledu vyrovná. Aby byl dojem z krásy rostliny dokonalý, je třeba čas od času provést její zmlazení, protože spodní listy tak či tak po nějakém čase ze stonku opadnou. Hustě olistěné jsou potom pouze vrcholy rostlin, které snadno koření, a rostliny tak po jejich zasazení znovu získají kompaktní přízemní tvar.
Adromischus cooperi je stálice na sukulentářském nebi, kterou nesmetly ani nejsilnější módní vlny. Díky produkci západoevropských pěstíren dostanete dnes už tuto rostlinu často i v supermarketu, leč díky péči zdejších „odborníků“ často už změněnou k nepoznání.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

listy

(J. Janda, 1. 11. 2019 18:08)

Pošlete e-mailem fotografii, jen podle tohoto popisu Vám asi moc neporadím. J.J.

Re: listy

(Hana, 3. 11. 2019 8:41)

Ráda bych fotku poslala, ale nevím jak. Nejsem tak zběhlá v počítačích a hledala jsem kde najdu nějakou přílohu. Jestli poradíte, budu ráda.

zasychání rostliny

(Hana, 1. 11. 2019 16:01)

Dobrý den, prosím poraďte proč mi zasychají vrchní lísky. Pěstuji na jihozápadím okně na parapetu, slunce bylo dostatek, zálivka jednou za týden. Píšete, že vydrží bez zálivky, ale mně nevydržely. Lístky opadávají a nejsou uhnilé, takže přebytek vody vylučuji. Díky za odpově´d.