Jdi na obsah Jdi na menu
 


AEONIUM SEDIFOLIUM (SUKULENTNÍ MINIBONSAJE 4)

25. 1. 2008

ObrazekAeonium sedifolium patří mezi skupinu menších a keříčkovitě rostoucích zástupců rodu z čeledi tlusticovitých (Crassulaceae). Jeho domovem jsou suché oblasti některých Kanárských ostrovů (Tenerife a La Palma). Zatímco mnoho zástupců r. Aeonium si je navzájem velice podobných, tento druh je prakticky nezaměnitelný.
Korunu drobných růžic lepkavých listů nesou hnědé, drátovité stonky, které bývají přirozeně zprobýbané. Stonky jsou tenké, ale velice pevné. Pokud je chcete stříhat nůžkami, zvolte hodně ostrý nástroj. Listy se na plném slunci zbarvují nádhernou kombinací tmavě zelené a fialovohnědé, která však s příchodem zimy částečně nebo zcela mizí. Listové růžice se samy dělí, podobně jako u Aeonium lindleyi. Podobné je také pěstování(viz. AEONIUM LINDLEYI  SUKULENTNÍ MINIBONSAJE 3) této rostliny, i když v něčem se přece jenom liší. Tento druh je vybaven pevným a stabilním kořenovým systémem, takže rostlinu není nutno při přesazování sázet hlouběji nebo její kmen podpírat kamínky. Také žluté květy na krátkých stvolech rostlinu nevysilují, a tudíž je není nutné odstraňovat.Obrazek
Rostlina má vláštní druh obrany proti slunečním paprskům v dlouhých obdobích sucha. Její listové růžice se stáhnou do takřka kulovitého tvaru, a jejich povrch navíc chrání uschlé slupky ze starých listů, které zůstávají přichyceny na lepkavém povrchu listů zdravých. Je zvláštní, že tento zvyk z přírody si rostlina ponechala i v kultuře, což většinou u jiných sukulentů nebývá zvykem. V tomto období rostlina často pouští z dřevnatého kmene směrem k zemi provazce narůžovělých kořínků, které postupem času také zdřevnatí a umožňují zdokonalit stabilzaci těžké koruny stromku. Časem tyto kořeny získají stejné zbarvení jako stonky, a rostlina připomíná známé obří fíkusy se vzdušnými kořeny.
ObrazekJe to ideální rostlina k tvarování způsobem velice podobným jako u A.lindleyi. Velice jí prospívá letnění, protože pouze na plném slunci ukáže v plné kráse nádhernou kresbu na povrchu listů. Dekorativní jsou již mladé řízkovance, připravené k pěstování v keramických miskách. Přestože je Aeonium sedifolium rostlinou odolnou a snadno se množící, stále ještě není ve sbírkách zastoupeno příliš hojně. Malé stromečky nezaberou mnoho prostoru a vzhledem k zvláštně narůstajícím stonkům připomínají tvarované rostliny stromy, do nichž se z boku opírá silný vítr.

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář