Jdi na obsah Jdi na menu
 


AGAVE do kapsy (AGAVE STRICTA Nana)

12. 9. 2009

ObrazekNázev dnešního článku je hodně nadnesený, takže ho berte pouze jako často používaný příměr pro zmenšeninu čehosi za normálních okolností podstatně většího. Agave stricta je rostlina skvostná svým habitem, takřka kulovitým tvarem listové rosety, a v mexické přírodě  prý zatím rozhodně není na vymření. V přírodě dosahují listy Agave stricta délky až 35cm, zatímco jejich šířka je pouze o málo více než centimetr. Listy jsou zakončeny hnědočernou (nebo hnědočervenou) špicí, takže silnější neplánovaný kontakt s rostlinou může člověka dost bolet. Agave striata navíc odnožuje a vytváří shluky těl, které navzájem dokonale splývají v jediný kompaktní celek.Obrazek
V kultuře podobného tvaru jako v přírodě těžko kdy dosáhneme, a mladé rostlinky A. stricta jen pramálo připomínají tu mexickou krásu z obrázků v časopisech či na internetu. Smířil jsem se po několika pokusech s tím, že existuje jediná cesta jak se dopracovat hmatatelného vizuálního výsledku, a tou je zakoupení již staré a velké rostliny, které se v posledních letech už vcelku běžně prodávají.
Zjara jsem ale navštívil pražské kaktusářské sympózium, kde byly nabízeny zmenšeniny klasické Agave stricta, doplněné za názvem ještě označením 'Nana'. Rostlinky to byly překrásné, a mexickou nádheru připomínaly už ve svém útlém věku mnohem více, než mé dřívější výpěstky z výsevů normálních Agave stricta. Koupil jsem trojici z nich, doma je okamžitě po příjezdu vyprostil z holandské vláknité rašeliny a namísto ní jim dopřál propustný písčitý substrát.
Rostlinky na plném slunci velice slušně prosperují. Zaléváme je v mírných dávkách každý týden, a to shora přímo na listové růžice. Ven jsme je prozatím nedali, podobně jako všechny čerstvější přírůstky do naší sbírky, i když by se jim na čerstvém vzduchu a plném slunci samozřejmě líbilo. Dočkají se ale příští rok, a do té doby ještě trochu zesílí a povyrostou. ObrazekZatím se v pohodě vejdou do květináčků o průměru 7cm, přestože už začaly vytvářet četné boční odnože. Jejich největší listy dosahují délky šesti centimetrů při šíři 4-5 milimetrů! Přesto už na první pohled začínají silně připomínat obrázky z mexické přírody, na které tak rád po večerech koukám na internetu.
Podle některých údajů na webech by mohly v dospělosti tyto miniatury dosáhnout průměru pouhých 15cm, podle jiných až dvojnásobku těchto rozměrů. V obou případech jsou to míry velice uklidňující a povzbudivé, zvláště po zkušenostech s běžnějšími druhy agáví, které nás jsou schopny v krátké době vytlačit ze skleníku. Trojice miniaturek se stala našimi miláčky, a každopádně patří k tomu nejkurióznějšímu, co se letos v naší sbírce objevilo.
Rostliny na prvních dvou snímcích jsou ještě zasazeny do květináčků o průměru 7cm, třetí z nich jsme dopřáli již více prostoru v mělké žardince o průměru 12 centimetrů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

stricta

(Jiří Janda, 8. 6. 2015 21:07)

V článku je 5x použito Agave stricta a pouze 1x Agave striata,což mi vůbec nepřipadá jako 50/50! Prostě je tam jeden překlep, za který se omlouvám. Jinak pro upřesnění- rostliny nemají názvy, ale jména. Správné jméno té z článku tedy je Agáve stricta. J.J.

název

(Vladimír Kudlík, 8. 6. 2015 13:49)

Prosím, jaký je správný název - STRICTA nebo STRIATA ?
V článku je to tak 50/50.
Děkuji

Už jí mám taky.

(mïloslav sobotka, 26. 9. 2009 20:51)

Vážený příteli.Dnes jsem se jako mnohý postižený hobby zvané kaktusy vrátil z Chrudimi a tuto kytičku si dovezl domů. Nevim sice od koho jsem jí tam koupil ,ale jak Vy píšete je to opravdu Velká paráda.Agaví mám několik desítek, ale toto je opravdu kousek.Vaše stránky navštěvuji docela často ,tak jsem si okamžitě uvědomil ,že jsem o ní někde četl.Díky za článek a zase něco napište.Ještě jednou díky. Míla