Jdi na obsah Jdi na menu
 


ALOE cv. TIKI TAHI

17. 10. 2011

p1020595.jpgRostlinu s exoticky znějicím obchodním názvem můžete dnes při troše štěstí koupit v kterémkoliv českém květinářství či zahradnictví. Nepochází však odněkud z Polynésie, jak by se mohlo podle názvu na etiketě zdát, nýbrž z Holandska. Část svého jména rostlina získala díky firmě Tikiplant, v jejichž sklenících byla kdysi vyšlechtěna, aby se posléze stala firemní vlajkovou lodí a začala sbírat i ocenění na zahradnických výstavách! Vše ale nasvědčuje tomu, že 'Tiki Tahi' nebude kříženec dvou druhů aloí, jak jsme se zprvu domnívali!
V obří sukulentářské fotogalerii na webu známého holandského pěstitele Coka Grotscholtena je totiž stejná rostlina uváděna jako Gasteraloe 'Thai Tiki', a je dost pravděpodobné, že se Cok od svých krajanů o původu komerčně velice úspěšné rostliny určitě dozvěděl více!
My jsme ji koupili v jednom moravském zahradnictví, zasazenou do silně proschlé holandské pěstírenské směsi, z níž jsme ji samozřejmě bezprostředně po návratu domů vysvobodili! Bylo zjevné, že rostlina v ČR ještě dlouho nepobyla, protože její vzhled byl vcelku svěží! Proto jsme neměli ani žádné obavy o její zdravý růst v budoucnu.
Přesazena do naší univerzální sukulentářské směsi (1/2 zahr. substrátu z Baumaxu a 1/2 křemič. písku z nedaleké betonárky) a prvních klasických zálivkách vodou z konvičky rostlina nabyla na objemu i hmotnosti, a od té doby se má čile k světu. Protože z jejího vzhledu je patrný podíl Aloe variegata na jejím vzniku, hned od počátku jsme ji umístili na mírně přistíněné stanoviště, které v našem skleníku obývají zelené druhy aloí, společně s příbuznými havorciemi (Haworthia) a gasteriemi (Gasteria).
'Tiki Tahi' má na listech se zubatými okraji kresbu velice podobnou zmíněné Aloe variegata, navíc kromě  barevného efektu je tu ještě i plastický, který je patrně genetickým dědictvím po rodiči z rodu Gasteria! Listová růžice 'Tiki Tahi' je mnohem kompaktnější, hustší a pravidelnější. Příjemný je i její zatím stále přízemní růst. Ačkoliv je rostlina už dost velká , zatím stále ještě neodnožuje. Lze předpokládat (nebo se jen dohadovat!), že druhým z rodičů by mohla být některá z robustnějších gasterií, z nichž mnoho také téměř neodnožuje, a když, tak až ve značném stáří!
p1030690.jpgS vodou se to u podobně vyhlížejících rostlin nevyplatí přehánět, stejně jako s množstvím přímých slunečních paprsků, jejichž vlivem se rychle vytrácí zelené zbarvení, a s ním i nádherné vzorování listů. Nezapomínáme také na občasnou výměnu většiny kořenů, provázející liliovité sukulenty tohoto typu většinou uprostřed našeho léta. V tu dobu se vyplatí pozorovat, jak rychle vysychá substrát v jejich nádobách po zálivce, a v případě že podezřele pomalu, okamžitě zastavit přísun vody ke kořenům až do doby znovuobnovení normálního růstu!
Zastánci sukulentní „čistoty“ asi při pohledu na tu  krásnou zrůdičku skřípají zuby, ale sukulentní svět se ubírá trochu jiným směrem, než jsou pole hranatých květináčů a lesy umělohmotných jmenovek z nich trčících, a popsaných množstvím nejrůznějších údajů, mnohdy připomínajích tajné šifry. Asi proto, že většina lidí na celém světě pěstuje sukulenty jen pro zábavu, vlastní potěšení a radost, aniž by se cítili být samozvanými botaniky a odborníky. Pro takové je samozřejmě rostlina z dnešního článku možná noční můrou, a každopádně jen póvlem nehodným ani pohledu, zatímco pro nás ostatní docela zajímavým oživením okenního parapetu! Proč ne? Vždyť své místo má i ve sbírce uznávaného Coka Grotscholtena! Ta naše na úvodním snímku z jara je zasazena ještě v květináči o průměru 8,5cm, na druhém pak na podzim již v žardince o průměru 12 centimetrů!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

dotaz resp. prosba o pěstitelská doporučení

(Novotný Milan, 7. 7. 2016 16:23)

Dobrý den,
dostal jsem ALOE TIKI k narozeninám a další sukulenty. Můžete mi někdo poslat mailem několik dobrých pěstitelských rad ? co a jak dělat atd resp. kde se jak poučit či si koupit knížku atd.
Děkuji vám všem kteří mi poradíte či pomůžete posunout se v kvalitě péče o tu hezkou roastinku !!
Díky hezký den Novotný Milan Pardubice -miny@atlas.cz

vera

(Jiří Janda, 10. 5. 2015 22:12)

Aloe z tohoto článku je kříženec dvou různých druhů. S Aloe vera nemá nic společného, když pominu příslušnost k rodu. Jestli má léčivé účinky netuším. Má je ale spousta druhů rodu Aloe, ale k výrobě léčebných preparátů se používá nejvíce právě A. vera, protože je robustní a rychle přirůstá. Stejný účinek má například Aloe arborescens, která se u nás pěstuje už od konce 19. století. J.J.

ucinok

(Michaela, 10. 5. 2015 14:24)

Dobrý den,
prosim vas má aj aloe tiki účinky podobné aloe vera? Alebo je táto rastlinka iba okrasna a nemá nič s aloe vera.
Ďakujem

aloe

(Jiří Janda, 3. 11. 2014 15:10)

Buď máte jinou rostlinu, nebo se Vám táhne za světlem. Obojí je možné. Ta naše je i po letech od napsání článku stále přízemní, vysoká asi 12-15cm! Pošlete fotku té Vaší mailem (adresa je v rubrice "Kontakt"), třeba bych Vám k tomu mohl napsat více. Zdraví J.J.

Výška

(Petra , 3. 11. 2014 10:44)

Co dělat s rostlinou, když nám vyrostla a už má do výšky 50 cm?Děkuji za odpověď