Jdi na obsah Jdi na menu
 


ALOE cv. Lizard Lips

28. 8. 2009

ObrazekPestrobarevné listy, nádherné květy, vzrůst tak akorát, vysoká odolnost proti pěstitelským chybám a snadné množení, to vše dohromady pasuje zcela nepochybně každou rostlinu do role favorita v oblíbenosti u široké pěstitelské veřejnosti. Přesně tak tomu je i v případě Aloe cv. Lizard Lips.  „Ještěrčí rty“ jsou podle údajů z literatury jedním z četných zahradnických kultivarů madagaskarské Aloe rauhii, čemuž odpovídá i pestré vzorování listů. Jiní zase tuto rostlinu považují za mezidruhového křížence, na jehož vzniku se podílely minimálně tři druhy aloí. Zelená a bílá (na plném slunci i šedá) na listech tohoto kultivaru  vytváří nádherné vzory, zvýrazněné ještě plastickým efektem. Povrch listů je totiž hrbolatý, což už tak výraznou barevnost ještě posiluje.
Listy má rostlina složeny do úhledné, kompaktní růžice, jejíž průměr může dosáhnout až patnácti centimetrů. Většinou však rostliny zůstávají o něco menší, protože jejich vcelku rychlý nárůst trochu zbrzdí četné boční odnože. ObrazekTy se začínají často objevovat i na docela malých rostlinách, a nejen tam. Jakmile totiž rostlina vykvete, což se stává v případě „Lizard Lips“ poměrně brzy, další mladé rostlinky se objevují také v úpatích lístků na květních stvolech. Stačí je odlomit jakmile jsou životaschopné a zakořenit. Boční odnože už mají vlastní kořenový systém, takže o potomstvo nemusí mít pěstitel v případě „Lizard Lips“ obavy.
Až 45cm vysoké, někdy i větvené květní stvoly se objevují podle nálady rostlin většinou od konce jara do počátku podzimu. Letos jsem termíny nárůstu květních stvolů sledoval na našich rostlinách. První z nich zahájily sezónu květů už v polovině května, jiné nakvétají právě nyní v srpnu, zatímco další vedle nich stojící mají v růstových středech teprve nepatrné zárodky budoucích květenství. ObrazekKvěty jsou zářivého zbarvení a bývá jich velké množství. Postupně se odspodu rozvíjejí, a než se otevřou ty poslední na vrcholku květenství, uplyne často i měsíc!
Aloe 'Lizard Lips' sice snese i plné slunce, ale naše rostliny mu zbytečně nevystavujeme. Spíše dostávají světlo rozptýlené nebo polostín, kde vypadají zdravěji, i když kvetou méně. Právě sluneční paprsky však mohou být výrazným stimulem ke kvetení. Stačí rostliny milující rozptýlené světlo na krátký čas přenést na slunce, a výsledek se dostaví dříve než bychom čekali. Podobně je to i s madagaskarskými Uncarina roeoesliana a mnoha dalšími druhy sukulentních rostlin.
Od jara do podzimu zaléváme každý týden, ale občas některou zálivku vynecháme. Vodu dáváme v mírných dávkách, protože nic není pro podobná aloe více zničující než trvalé přemokření substrátu. V zimě dostanou starší rostliny vodu dvakrát či třikrát za celé období, mladší samozřejmě častěji (většinou ve chvíli, kdy pozorujeme výraznější svrašťování listů. V zimě můžeme naopak těmto aloím dopřát světla maximum, a teploty by v tomto období neměly dlouhodobě klesat pod 10°Celsia. Zimování na okně bytu je v jejich případě vcelku ideální možností.

ObrazekObrazek

'Lizard Lips' se stala v posledních letech velkým hitem sukulentářských pěstíren, takže výrazně zbarvené rostliny s nádhernými květy už nejsou žádnou vzácností, jako tomu bývalo ještě před několika lety. Vzhledem k jejich odolnosti lze předpokládat, že z okenních parapetů našich domácností hned tak nevymizí.
Pestré květy na úvodním snímku následují neméně pestré listy na fotografii druhé. Je na ní dospělá rostlina, dosahující průměru 14cm a již vytvářející boční odnož. Další mladou rostlinku 'Lizard Lips', vyrůstající přímo na květním stvolu, můžete vidět na třetím snímku. Na čtvrté fotografii je mladá rostlina, zasazená v květináčku o průměru 7cm, přesto se už také chystá kvést. Výsledek vidíte na poslední fotografii, která však zachycuje jen malou část vysokého květního stvolu.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář