Jdi na obsah Jdi na menu
 


CEROPEGIA SANDERSONII a příroda opět čarující

26. 6. 2010

ObrazekBývá mezi sukulenty takřka pravidlem, že nejkrásnější květy mívají rostliny, které samy o sobě podmanivou krásou zrovna neoplývají. Důkazem je sukulentní ovíjivec z dnešního článku, jejímž domovem jsou Jihoafrická republika, Swazijsko a Mozambik. Při pohledu na  květy bizarního tvaru by se skoro chtělo říci „Perla z Mozambiku“, ale toto označení už neodmyslitelně patří k rodákovi z této země na jihovýchodě Afriky, jehož jméno zní Eusébio da Silva Ferreira. Celý fotbalový svět ho zná jako božského Eusébia, který asi jako jako jeden z mála fotbalistů dokázal vstřelit čtyři branky v jediném čtvrtfinálovém utkání a jemuž Portugalsko vděčí za pozdější zisk bronzových medailí na MS 1966 v Anglii!
Vraťme se ale ke kráse květů Ceropegia sandersonii, protože se jedná o vskutku povedené dílo přírody, zdobící navíc rostlinu mimořádně odolnou a velice skromnou na péči pěstitele. Ovíjivá rostlina z čeledi Asclepiadaceae disponuje silným stonkem zelené barvy a tlustými listy, v mnohém se podobajícími nejznámější voskovce Hoya carnosa. ObrazekListy dosahují délky až sedmi centimetrů, ale většinou zůstávají menší. Hodně záleží na množství vody, kterou pěstitel svému „svícníku“ dopřeje.
Pěstovali jsme tuto rostlinu už před lety, ale připadala mi trhdy dost rozpínavá a utlačující sousedy kolem sebe, po nichž se silné stonky Ceropegia sandersonii ovíjely jako zelené bičovky. Po delší pauze jsme na ni letos narazili v jednom zahradnictví, a když jsme spatřili ty nádherné květy, připomínající starodávné lampičky, rozhodli jsme se ji pořídit znovu i s tím, že kromě běžné péče ji budeme muset čas od času navést správným směrem!
Podobně jako některé voskovky, i Ceropegia sandersonii vyžaduje k růstu nějakou oporu, pokud ji chceme mít alespoň trochu pod kontrolou.Obrazek Zprvu je vhodné plazivé výhony na tuto oporu navádět, ale později už se spolehlivě zaplétají vzájemně mezi sebou a vytvářejí zcela nepřehledné bludiště, z něhož vyčuhují pouze ony nádherné květy, lákající hmyz k opylení.
Květináč s rostlinou je vhodné každopádně umístit na přistíněné místo a v teplém počasí jí dopřát dostatek vláhy. Od pozdního jara až do podzimu může být substrát stále mírně vlhký, i když díky svým tlustým stonkům a masitým listům samozřejmě rostlina spolehlivě přečká i dosti dlouhá období sucha. V takovém případě se ovšem připravíme o většinu květů, které zasychají. Jinak jich bývá obrovské množství a rostlinu zdobí od jara až do konce léta.
Zimování je vhodné teplejší při mírnější zálivce. Ceropegia sandersonii je ideální pokojovou rostlinou, od níž se květů dočkáme i při celoročním pěstování na okenním parapetu. Letnění je vhodné na chráněném místě, ale jakmile začnou s příchodem podzimu klesat noční teploty, je třeba rostlinu neprodleně přestěhovat domů! 
ObrazekMnožení je vcelku snadné zakořeňováním stonkových řízků s dvěma a více páry listů. Osvědčil se lignocel, což je kokosové vlákno, prodávané ve formě slisovaných cihel v prodejnách s chovatelskými potřebami. Spodní teplo urychlí tvorbu kořenů v tomto kokosovém substrátu, který udržujeme po celou dobu mírně vlhký!
Ceropegia sandersonii je rostlina mezi pěstiteli známá a vcelku oblíbená, a její pěstování lze doporučit i naprostým začátečníkům. Jen je třeba mít štěstí, a nalézt to správné květinářství, kde vám ji nabídnou ke koupi. V poslední době se to už občas stává. Jakmile za výlohou květinářské prodejny zahlédnete zelenobílé květy bizarního tvaru, opatřené nádherně tvarovanými stříškami, určitě nezaváhejte. I v suchém prostředí ústředně vytápěného interiéru se tato rostlina  z jihu Afriky bude cítit jako doma.
Na úvodním snímku je kvetoucí rostlina Ceropegia sandersonii i s opěrnou konstrukcí, která slouží k uchycení jejích plazivých výhonů. Květ na druhém snímku je důkazem dokonalosti přírody. Třetí snímek ukazuje jemné zdobení stříšky květu, a následuje pohled zblízka pod onu stříšku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pěstování ceropedia

(Roman Stejskal, 6. 7. 2019 10:01)

Dobrý den,

mám tuto liánku už delší dobu. Mohl bych Vás poprosit o info ohlrdně substrátu, který je vhodný? Mám ji v keramickém květináči a kůrou a docela se ji daří. Nikde jsem však nenašel, zda je to pro ní to pravé. Hlínu nemá téměř žádnou... Děkuji moc

množení

(Jiří Janda, 13. 2. 2015 9:59)

My jsme tu kytku zakořeňovali v lignocelu, který se v cihličkách prodává ve zverimexech, ale myslím že ve vodě by to šlo taky, jen ji musíte pravidelně vyměňovat. A než tam dáte řízky, nechte řezné rány na nich pořádně zatáhnout, jinak dost často podléhají hnilobě.Ono to těmto kytkám sice trochu trvá, než udělají kořeny, ale při troše trpělivosti se určitě dočkáte. J.J.

ceropegia sandersonii

(jindra , 11. 2. 2015 9:25)

Dobrý den prosím o radu.Mám odnož této kytky a nevím zda ji mohu nechat zakořenit ve vodě nebo rovnou v substrátu.Děkuji.

caropegia

(Naďa Belo Brno, 21. 6. 2014 22:09)

Dostala jsem ji k narozenimám od dětí a mám z ní radost. Moc pěkná kytička a vypadá na to, že nebude náročná na pěstování, výhonky vedu do kruhu, jako u klasické voskovky. Výše uvedený popis je velmi podrobný, děkuji za něj.

Ceropegia sandersonii

(Jana, 20. 12. 2013 10:37)

Dobrý den,

nádherná kytička, nechá se koupit v Květinářství u Hanky,Slovanská 67 Plzeň. Příjemné prostředí, bohaté doplňkové služby, kvalitní obsluha.

ceropegia

(Romana Mašková, 23. 5. 2013 19:56)

Dobrý den,
vidím, že nás, okouzlených půvabem této rostlinky přibývá a pro ty, kteří se po ní shánějí- tak já jí zakoupila na www.plantica.cz.
Všem přeji hodně štěstí (nejen) s touto krasavicí a autorovi článku děkuji za krásné foto a užitečné informace.

svícník

(Jiří Janda, 13. 3. 2013 11:16)

My jsme tu svoji před lety koupili v brněnském zahradnictví Agro Tuřany, ale byla to z jejich strany spíše ojedinělá nabídka. Zeptejte se v květinářství, nechť se Vám ji pokusí sehnat přes dealery, kteří k nim vozí čerstvé květiny. Je to moc hezká a skromká kytka! J.J.

otazka

(Eva, 13. 3. 2013 9:35)

Vedeli by ste mi poradit, kde by sa dala kupit? dakujem

krasavica

(silvia, 13. 4. 2012 10:00)

...velmi sa tesim a dakujem za informacie ..dostala som ju teraz k narodeninam ...

je zajímavá

(klara, 1. 5. 2011 17:02)

je velmi zajímavá rostlina ale je masožravá?