Jdi na obsah Jdi na menu
 


CRASSULA CAPITELLA ssp. THYRSIFOLIA

27. 12. 2007

ObrazekTato drobná tlustice je druhem velice variabilním, což je zřejmě dáno  nezvykle rozsáhlým areálem jejího výskytu. Roste prakticky na území celé Jihoafrické republiky až k jejím hranicím s Mozambikem, Zimbabwe, Botswanou i Namibií. Rostliny to jsou nádherně vybarvené, zvláště jsou-li od konce jara do podzimu pěstovány venku na plném slunci. Většinou rostou jako přízemní keříčky drobných těl, které se protahují až při násadě květních stvolů. Květy jsou sice malé, většinou bílé, ale bývá jich velké množství a v kontrastu s tmavými listy působí atraktivně. Květy navíc vydrží na rostlinách často i dva měsíce, aniž by uvadaly a zasychaly.Obrazek
Crassula capitella ssp. thyrsifolia má trojúhelníkové lístky  hustě naskládány v protistojných dvojicích, takže tvoří jakési miniaturní pagody. Svůj kompaktní tvar (viz. galerie prodejních rostlin) ztrácí pouze v období květu, červenofialovou barvu však nikoliv. Ta mizí až v zimě (min. 10°C), kterou rostliny přečkávají na světlém místě s listy tmavě zelenými.
Množení je snadné z vrcholových řízků nebo odlamováním bočních výhonů, kterých vzniká neuvěřitelné množství v úpatích listenů na květních stvolech.
Pěstitelé dokonale využili barevné odlišnosti a větší velikosti listů u některých jedinců Crassula capitella, které nashromáždili selektivním výběrem a dále vegetativně množili. Výsledkem je nádherný kultivar s velkými a ohnivě červenými listy, nazývaný mezi pěstiteli „Flame“ nebo ještě častěji „Capmfire“. V podstatě se jedná o oheň, v druhém případě dokonce u nás pro něj vžitý název „táborák“. Pěstitelé sukulentů nad touto nádherně zbarvenou rostlinou zajásají stejně nadšeně jako kamarádi táborových ohňů při podledu na šerifa, zapalujícího v osadě oheň na výročním potlachu.
ObrazekOhnivá kytička se množí stejně snadno jako normální, a stejně rychle bledne její zářivé zbarvení s příchodem podzimu. U kultivaru „Campfire“ většinou odstraňuji  všechny květní stvoly nebo jejich část  ještě před rozkvětem. Rostlina se jimi dost vysiluje, ztrácí tvar a intenzitu zbarvení. Květy stejně za moc nestojí, a rostlina má po tomto zásahu alespoň více sil na tvorbu nových rostlinek, vyrůstajících v úpatí odstraněných stvolů.
Tyto nenáročné rostliny doporučuji každému začínajícímu pěstiteli, protože kromě slunečního maxima jsou v ostatních nárocích velice skromné.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář