Jdi na obsah Jdi na menu
 


Crassula cv. MORGAN'S BEAUTY

28. 10. 2011

p1020386.jpgPoprvé jsem se s touto nádhernou kytkou potkal před mnoha lety v Dymokurech, hned při své úplně první návštěvě zdejšího zahradnictví pana Jaroslava Bittmana. 'Morgan's beauty' tam byl plný stůl, jedna hezší než druhá a všechny na vrcholu ozdobeny takřka kulovitým květenstvím světle růžové barvy. V kombinaci s šedobílými masitými listy něco naprosto úchvatného! Do té doby jsem tu kytku viděl jen na fotografiích, ale takhle naživo byla ještě stokrát krásnější!
'Morgan's Beauty' je mezidruhovým křížencem Crassula perfoliata var. falcata a C. mesembryanthemopsis. Druhá tlustice s trochu kostrbatým názvem bývá sice v literatuře uváděna s otazníkem, ale právě její tvar a celkový vzhled kříženec kopíruje vcelku dokonale! Jen ta původní C. mesembryanthemopsis je rostlinka maličká, a křížením s druhým s rodičů získala přece jenom na vzrůstnosti. 
p1010012.jpgKříženec získal své pojmenování po svém duchovním otci Dr. Meredithu Morganovi, optikovi z Kalifornie (1887-1957) a milovníku (i šlechtiteli) sukulentních rostlin. 'Morgan's beauty' je opravdová sukulentní krása, a svět spatřila někdy kolem roku 1945. Stala se tak prvním z dlouhé řady kříženců, na jejichž vzniku se svými geny podílela notoricky známá C. perfoliata var. falcata. Rostlina záhy dobyla celý sukulentářský svět (také pod jménem 'Morgan's Pink'), a svého času byla bezkonkurenčně nejznámějším a nejžádanějším křížencem r. Crassula! V době mých pěstitelských začátků už ale nebyla žádnou vzácností. Nemíval ji sice tehdy úplně každý, ale rozhodně byla ve sbírkách zastoupena mnohem více než je dnes! pict0007.jpgV době velkovýroby sukulentů (jako všeho ostatního) totiž stále ještě existuje množství pro zahradníky pěstitelsky schůdnějších druhů, které rostou rychleji a nechají si toho od svých nových majitelů mnohem více líbit! To je možná příčinou, proč 'Morgan's Beauty' zatím nenabízejí v každém supermarketu.
Nejedná se sice o kytku choulostivou, ale její pěstování má svá specifika. Při dodržení určitých zásad je to ale rostlina, jakých mezi sukulenty mnoho nenajdeme. Asi nejdůležitějšími podmínkami pro její pěstování je zálivka v menších dávkách a maximum slunečních paprsků. 'Morgan'S Beauty' totiž musí růst pozvolna, aby neztratila ani na chvíli svůj kompaktní tvar a charakteristické zbarvení listů. Při trvalejším mokru hrozí nejen hniloba kořenů, ale především ztráta tvaru rostliny, která se v jejím případě jen těžko a velice zdlouhavě napravuje. 'Morgan's Beauty' s listy daleko od sebe a všudypřítomnou zelení už totiž není 'Morgan's Beauty'!
Proto je vhodný propustný a rychle vysychající substrát s velkým podílem písku. Jen vody dáváme této rostlině slabou polovinu co ostatním tlusticím, ale zato pravidelně. p1040903.jpgOd jara do podzimu každý týden, jen v případě dlouhodobě zamračené oblohy některou zálivku vynecháme. Uprostřed letních veder také 'Morgan's Beauty' krátce odpočívá, takže v tuto dobu musíme být s vodou velice opatrní! Na podzim už zálivku postupně omezujeme, a po celou zimu zaléváme mírně většinou jednou za měsíc, ale jen v případě, že se rostlina začíná viditelně svrašťovat! Chladnější zimování (5-12°C) snáší velice dobře, jen se v tomto období musíme vyvarovat polévání na listy, způsobující na nich v málo větraných prostorách rezavé skvrny. 'Morgan's Beauty' se snažíme zbytečně nepolévat na listy ani v létě, protože na jejich šupinkami pokrytém povrchu se často vysrážejí soli ze zálivkové vody. Letnění pod širákem zase není vhodné kvůli trvalejšímu přemokření substrátu, které je nebezpečné především za chladných rán.
p1020332.jpgOdměnou za vcelku skromnou péči bývají jarní květy. 'Morgan's Beauty' je kytka nádherná i bez nich, ale s růžovým květenstvím nejrůznějších odstínů na vrcholu je to hotový sukulentní klenot! Drobné kvítky bývají trvanlivé, takže rostlinu zdobí často dlouhé týdny. Příroda s výrazným přičiněním člověka vytvoříla v případě 'Morgan's Beauty' opravdu zdařilé dílo. Protože rostlina ani v dospělosti nezabere příliš prostoru, uvítají ji také okenní pěstitelé, pokud jí mohou nabídnout okno jižní nebo východní.
'Morgan's Beauty' bývá zprvu dlouhou dobu soliterní, a odnože začne vytvářet až později, někdy teprve po odkvětu! Právě tyto boční odnože jsou ideální pro množení, ale to lze provést i z jednotlivých listů. Ty však musíme od krátkého a takřka nepatrného stonku oddělit nepoškozené, jinak z množení nic nebude a shnijí na množárně přímo před našima očima. U tohoto typu tlustic je třeba listy od stonku oddělovat opatrným vykroucením, aby se co nejméně poškodily v místě jejich spojení se stonkem! Nabízí se zde i možnost „rány do srdíčka“, o níž jsme psali v minulosti v rubrice „Základy pěstování“ (29.1.2011)!
p1020333.jpgCrassula 'Morgan's Beauty' je opravdovou perlou mezi sukulenty, ale samozřejmě pouze v případě, že jí pěstitel vyjde v jejích požadavcích alespoň trochu vstříc. Dospělá rostlina bez bočních odnoží se pohodlně vejde do květináče o průměru 8cm, ale nejkrásnější jsou právě husté trsy jejích těl. Protože se do takových už pěstitelům většinou příliš sahat nechce, 'Morgan's Beauty' asi navždycky zůstane rostlinou žádanou a nedostatkovou. A pro mne srdíčkovou záležitostí!
Na dvojici úvodních snímků jsou dvě různé rostliny 'Morgan's Beauty' ze dvou různých úhlů pohledu! Následují oba rodičové. Kvetoucí Crassula perfoliata var. falcata  na obr.č. 3 a dospělá C. mesembryanthemopsis na obrázku čtvrtém, zasazena v květináčku o průměru 5,5cm! Na páté fotografii je 'Morgan's Beauty' zrovna rozkvétající, a na poslední malá rostlina již kvetoucí v květináčku o průměru 5,5 centimetru.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář