Jdi na obsah Jdi na menu
 


CRASSULA OVATA (Drobnolistá forma cv.Minor nebo cv.Minima)

22. 3. 2008

ObrazekJe těžké mezi sukulenty nalézt tak odolnou, a zároveň k tvarování vhodnou rostlinu, jakou je právě drobnolistá forma notoricky známé tlustice Crassula ovata (dříve vžitá pod názvem C. portulacea). S touto drobnolistou rostlinou jsem seznámil asi před patnácti lety prostřednictvím pana Bittmana. Při pohledu na vzrostlý exemplář jsem se podivoval nad o poznání menšími listy než u nominálního druhu, navíc krásně bronzově vybarvenými. Pan zahradník mne ujistil, že se nejedná o jev přechodný, způsobený malou nádobou, v níž zmíněný stromek či strom rostl. Obrazek
Odvezl jsem si domů první rostliny, a vzhledem k pravdivosti tvrzení pana Bittmana o jejich neuvěřitelně snadném pěstování i množení jich za chvíli byla všude spousta. Pěstování drobnolistého kultivaru je stejně jednoduché jako u tradiční tlustice, ale tato ještě  mnohem více odnožuje a její listy se na slunci intenzivněji vybarvují. Vrcholové řízky zakořeňují  takřka okamžitě, stejně jako opadlé listy. Pouze květy jsme za těch patnáct let ještě nespatřili.
ObrazekOd pozdního jara až do příchodu přízemních mrazíků pěstujeme rostliny venku na plném slunci a dešti. Zaléváme hojně a pravidelně, přesto je nárůst nových listů pomalejší, ale zato mnohem hustší. Listy získávají bronzový nádech po celém povrchu a okraje jsou lemovány červeně. Pokud jsou rostliny navíc zasazeny do mělkých keramických misek a rostou tudíž v omezeném prostoru, listy se ještě zmenšují, takže jejich velikost je pouhým zlomkem klasických tlustic. Obrazek
V zimě je máme podle možností rozmístěny na všech možných místech skleníku, takže část jich zimuje v polostínu. Zde zcela ztrácejí letní zbarvení, ale protože je méně zaléváme, jejich přírůstky nejsou neduživé. Všechno doženou po jarním přenesení na čerstvý vzduch.
Tvarování korun je velice jednoduché, a vzhledem k výše uvedeným vlastnostem zcela v režii pěstitelovy fantazie. Veškeré řezy snáší bez úhony, a to i značně radikální. Pokud zkrátíme centrální silnější větev, nových výhonů bývá neuvěřitelné množství. I poměrně velký řez se rychle zacelí a zmizí pod jejich spletí. Některé rostliny tvarujeme jako klasické stromky, jiným vytváříme více korun v různých úrovních. Jeden čas jsme dokonce zkoušeli pokrátit pouze jednu část koruny, zatímco druhou jsme ponechali volnému růstu. Rostlina sice nějaký čas vypadale divně, ale vše se napravilo a koruna s nepřerušeným růstem se najednou ocitla o patro výše než druhá.
ObrazekTvarovat je možné rostlinky již od útlého věku a udržet je tak v přijatelných mezích na parapetu jižního nebo východního okna. Spokojily by se sice i s oknem západním, ale zůstaly by pouze zelené. Mnohem efektnějším způsobem je nechat živelně narůst rostlinu dokud jí náležitě nezesílí kmínek. Pak teprve radikálním řezem zvolit počet korun budoucího stromku a podle toho postupovat. Výsledný efekt se dostavuje při intenzivní zálivce, provázené dostatkem světla, již za dva až tři měsíce po zásahu.
Na snímcích můžete vidět dvě z našich tvarovaných rostlin. Ta v ploché misce je stará asi dvanáct let, a prošla si několika radikálními řezy. Přestože je fotografována koncem února, její barvy z loňského léta se ještě docela nevytratily. Druhá prošla radikálním řezem na konci podzimu, a ve skleníku zimovala na mírně přistíněném stanovišti. Protože je zasazena v hlubší nádobě z plastu, substrát u ní tak rychle nevysychá a přírůstky jsou mohutnější. Velikost listů můžete porovnat s listy tradiční Crassula ovata.Obrazek
Pokud se chystáte vytvořit si sukulentní stromeček podle vlastních představ, zkuste právě tuto rostlinu. Při jejím tvarování vám navíc zbývá množství odřezků, takže si při vitalitě této drobnolisté tlustice časem můžete ze stromečků vytvořit docela hezký africký lesík.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

listy

(Jiří Janda, 23. 8. 2015 21:58)

Drobnolistou tlustici pěstujeme úplně stejně jako všechny ostatní. Nikdy jsme se s ničím podobným nesetkali. J.J.

shazování zelených listů

(Petra, 5. 8. 2015 15:53)

Dobrý den, nevím, kde dělám chybu, ale ostatní tlustice tento problém nemají, jen tento druh. Zalévám je všechny stejně, jsou venku, přes zimu zimované. Právě tato drobnolistá forma strašně často už při dotyku shazuje veliké množství listů(jsou zelené). Nevím, zda je to zálivkou, že chce zalévat méně než jiné druhy a proto shodí listy, nevím, kde dělám chybu, crasula ovata má krásně pevné listy, které pevně drží na kmínku a tato potvora při sebemenším doteku shazuje krásné listy...už se na ni bojím i podívat:o)

tlustice

(J.Janda, 25. 6. 2013 20:21)

To je úplně jedno, protože vše shnilé musí stejně pryč. J.J.

hniloba

(J.Janda, 25. 6. 2013 11:09)

Hniloba postupuje rychle, proto je třeba odstranit z rostliny (nejlépe ostrým a čistým nožem) vše poškozené a nemocné, a skončit teprve ve chvíli, kdy je řez čistě zelený! Ale podle Vašeho popisu to vidím dost černě! J.J.

Re: hniloba

(Eva, 25. 6. 2013 15:53)

Ořezávat od kořene nebo od větviček?

Záchrana

(Eva, 24. 6. 2013 20:35)

Dobrý den, je možné ještě nějak zachránit tuto tlustici, pokud se jí v důsledku přelití poškodily kořeny (uhnily) a začínají opadávat listy a svršťovat kmen? Zapomněla jsem jí při nedávných dlouhých deštích venku. Velikost je přibližně 2/3 té vaší na obrázku.Děkuji

tvarování

(J.Janda, 20. 5. 2012 22:05)

O tvarování si můžete přečíst články v příslušné rubrice našeho webu. Řezat můžete v podstatě kdykoliv. Ve vodě naše sukulenty nezakořeňujeme, náš způsob vegetativního množení je podrobně popsán na jiných místech stránek. Zakořeňujeme většinou v perlitu nebo říčním písku. J.J.

ROZMONIŽOVÁNÍ

(Kateřina , 19. 5. 2012 19:20)

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda řízek vkládáte přímo do vody a zda je možné teď v polovině května tvarovat již načervenalou tlustici.
Děkuji

Barevné okraje listů

(Hana Hynková, 27. 4. 2008 23:13)

Jiří, tuto tlustici jsem dostala s krásně červeně lemovanými listy. Podařilo se mi jí zapomenout při nízké
teplotě mezi oknem a namrzla. Tlustici jsem zachránila, z řízku znovu vypěstovala do výše 15cm, ovšem jen se zelenými listy. Barva je docílena slunečními paprsky? Díky za radu. Hana Hynková