Jdi na obsah Jdi na menu
 


CRASSULA PERFORATA ssp. KOUGAENSIS

2. 1. 2022
Tato rostlina, o jejíž existenci jsem donedávna neměl ani potuchy, se k nám dostala víceméně náhodou. Koupili jsme z pěstírny plato převislých Crassula rupestris ssp. marnieriana, kterým obchodníci přisoudili komerční jméno „Hottentot’. O ní a jejím pěstování už jsme v minulosti v této rubrice již také psali (24.10. 2008). V platíčku s těmito notoricky známými rostlinami jsem objevil tu a tam i něco zcela odlišného. Ne omylem umístěný květináček, ale po jedné či dvou větvičkách společně s ‚Hottentoty‘. Vypreparoval jsem všechny zmíněné stonky a zasadil je do samostatných květináčků. Byl jsem skálopevně přesvědčen, že se jedná o jeden z mnoha hybridů, na jejichž vzniku se podílela právě zmíněná Crassula rupestris ssp. marnieriana. Do okamžiku, než začaly rostliny v našem skleníku nakvétat, jsem si už byl dokonce vcelku jistý, že se jedná o populárního křížence  Crassula ‚Baby‘s Necklace’. V překladu je to něco jako „dětský náhrdelník“, který listy na tenkém stonku opravdu hodně připomínají. Tento hybrid vznikl již na počátku 60. let minulého století ve sbírce slavného botanika a pěstitele Myrona Kimnacha, jehož nejzajímavějším šlechtitelským počinem je docela určitě  Crassula ‚Buddha‘s Temple’. ‚Baby‘s Necklace’ tehdy vznikla křížením C. rupestris ssp. marnierana a Crassula perforata ‚Nealeana‘, tak je to alespoň uvedeno v monografii rodu z pera Gordona Rowleyho. 

dscn9796.jpg

Jenomže už zárodky budoucích květenství vysílaly jasný signál, že všechno bude jinak. Ač maličké, přesto nepřehlédnutelné žluté kvítky doslova prozářily skleník. Uvědomil jsem si, že navlas stejná květenství jsem už viděl mnohokrát předtím. Jsou naprosto nezaměnitelná s jinak dosti si navzájem podobnými květenstvími mnoha jiných tlustic. Přesně takto totiž rok co rok na konci léta kvete notoricky známá Crassula perforata, kterou pěstujeme nepřetržitě od svých sukulentářských začátků. 
Toto zjištění mne donutilo hledat na webech, zabývajících se identifikací rostlin čeledi Crassulaceae. Netrvalo dlouho, a dosud skrytá identita našeho sukulentního nováčka byla odhalena. Crassula perforata ssp. kougaensis zní její jméno, a to nade vší pochybnost. Tento podruh byl popsán teprve roku 2009 (van Jaarsveld, van Wyk), ale zas tak žhavá novinka to není. Již v polovině minulého století byla popsána jako samostatný druh Crassula nealeana (dnes pouze synonymum).

dscn9798.jpg

Její srdčité dužnaté lístky jsou po obvodu tenkého a pevného stonku srostlé. Narůstají v protistojných dvojicích a společně vytvářejí čtvercový sloupec o průměru 8-10mm, pod jehož vahou stonky po čase začnou poléhat. Pokud chceme mít rostlinu jako keřík vzpřímeně rostoucí, musíme stonky častěji krátit, na což reagují celkem spolehlivě větvením a následným zahuštěním keříku. Pokud ponecháme volný růst, můžeme rostlinu umístit do závěsného květináče, který při občasném krácení docela brzy zaroste. 
Listy mívají šedavou nebo modrozelenou barvu, to podle množství slunce a ročního období. Po okrajích jsou zbarveny purpurově nebo světle fialově, stejnou barvu mají také drobné body, rozeseté po jejich ploše. Již zmíněná žlutá květenství na tenkých fialových stoncích působí křehce a společně s rostlinou samotnou vytvářejí nádherný a působivý celek. Kvítky bývají droboučké a velmi trvanlivé. V literatuře bývá uváděno kvetení v období leden-březen, ale u nás si rostliny svoji premiéru odbyly už s příchodem podzimu, a to včetně mladých a docela nedávno zakořeněných odřezků. Poddruhové pojmenování rostlina patrně získala po oblasti Kouga, ležící západně od Port Elizabeth v Jihoafrické republice.
 dscn0814.jpg
Od jara do podzimu naše rostliny zaléváme často a docela vydatně, vždy přímo na listy a stonky. V zimě sporadicky, vetšinou jednou za měsíc nebo i častěji, pokud pozorujeme nadměrné prosychání starých listů u báze stonků. Letnit jsme je zatím nezkoušeli, ale v nadcházející sezóně se tak už určitě stane. Teprve pak budeme mít možnost tuto nádhernou a velmi odolnou rostlinu spatřit v plné kráse a mnohem výraznějších barvách. Množení je stejně snadné jako pěstování. Vrcholové i stonkové řízky koření spolehlivě a rychle, v letním teplém počasí nejpozději do týdne. 

dscn0812.jpg

Crassula perforata var. kougaensis bude určitě obohacením nabídky pro milovníky převislých rostlin, pěstovaných v závěsných nádobách. Podzim s touto rostlinou je vskutku kouzelný a uvidíme, co ještě s barvou jejích listů provede čerstvé povětří a ničím nefiltrované sluneční paprsky. S jejím pěstováním teprve začínáme, takže různé možnosti jejího využití se v budoucnu určitě samy nabídnou. 
Dvojice úvodních snímků je z poloviny září, kdy jsme poprvé spatřili nádherně zbarvená poupátka této rostliny. Druhá dvojice již kvetoucí rostliny byla pořízena na počátku listopadu a květy nám dělaly radost až do vánoc!
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář