Jdi na obsah Jdi na menu
 


ECHEVERIA cv. BLACK PRINCE

29. 11. 2009

ObrazekTato nádherně zbarvená rostlina je zahradnickým křížencem dvou velice hezkých botanických druhů. Geny Echeveria shaviana nejsou na kříženci 'Black Prince' takřka patrné, zato po druhém z rodičů převzala rostlina skoro vše podstatné. Echeveria affinis z mexických států Durango a Sinaloa je rostlina většinou soliterní, jejíž tmavě hnědé listy připomínají čokoládu. Společně tvoří kompaktní, přízemní růžici o průměru 10 centimetrů.
'Black Prince' po ní převzal zbarvení listů, které jsou však ještě tmavší, takže při pěstování na plném slunci dokonale naplňují význam komerčního názvu těchto pěstitelsky oblíbených kříženců. Ti bývají také o trochu robustnější, a v literatuře je často uváděna max. velikost až 20cm (!?), které se však v naší sbírce nikdy žádná rostlina ani nepřiblížila. Možná je to tím, že naše sukulenty zásadně nepřihnojujeme, což v holandských velkopěstírnách naopak činí s velkou chutí. Právě odtud pochází převážná většina těchto nápadně vyhlížejících kříženců, které se pobytem v supermarketech zanedlouho změní v docela nenápadné zelí.Obrazek
Naše rostliny při pomalém pěstování na plném slunci obvykle dosahují průměru listových růžic maximálně do 10cm, ale kvetou již při poloviční velikosti! Většinou se tak stává na konci léta, nebo až na podzim. Na kratších stvolech vyrůstá množství drobných kvítků nádhěrně červeného zbarvení. Společně s lesklými černými listy je to vcelku líbivá podívaná. Květních stvolů tvoří starší jedinci vždy více, takže květy se otevírají někdy třeba i dva měsíce!
Pěstování je vcelku snadné, a v mnohém podobné ostatním echeveriích, o nichž jsme psali na našich stránkách v minulosti. Vzhledem ke zbarvení listů samozřejmě 'Black Prince' vyžaduje plné slunce, nejlépe to nefiltrované, takže od pozdního jara do podzimu rostliny letníme.Obrazek Při pěstování ve skleníku nebo za oknem bytu je však třeba zabránit dlouhodobému přemokření substrátu, které bývá příčinou občasné hniloby kořenového krčku a následně celé rostliny. Díky jejímu zbarvení tato skutečnost pěstiteli může snadno uniknout, a na záchranu rostliny je zpravidla už pozdě.
V nejteplejších měsících našeho léta si většina echeverií vybírá krátký oddychový čas, spočívající v menším odběru vody kořenovým systémem a stažení listové růžice směrem do jejího středu. V tomto období se vyplatí výrazně omezit zálivku. Rostlina náhlým otevřením růžice dá včas znamení k obnovení pravidelného přísunu vody. V zimě snáší dlouhá období sucha a teploty klesající i dost výrazně pod bod mrazu. Její mrazuvzdornost v nevytápěném skleníku (samozřejmě zcela nasucho) by možná stála za zkoušku!
Množení je velice snadné z jednotlivých listů. Ty bývají dost lámavé, takže materiálu k množení je stále dostatek. Bočních růžic rostliny příliš nevytvářejí, a když, tak většinou bezprostředně po odkvětu. Obrazek
My tohoto křížence často používáme při společných výsadbách sukulentů do mělkých misek, protože podobné zbarvení sukulentní říše zase až tak často nenabízí. Ve stísněných podmínkách společných nádob obvykle rostliny zůstávají menší než v samostatném květináči, a nemají snahu utlačovat ani výrazně  menší druhy rostlin. I mezi barevně velice pestrým společenstvím z čeledi Crassulaceae jsou takřka černé rostliny naprosto přehlédnutelné! Mají jen jediné mínus. Velice špatně se fotí!
Dvojčata z úvodní fotografie jsou u E. 'Black Prince' spíše výjimkou. S podobným souběžným nárůstem více růžic se nejčastěji setkáte při množení rostlin z jednotlivých listů! Na druhé snímku je nakvétající rostlina v květináčku o průměru 5,5 centimetru! Třetí fotografie je pohledem na květenství plné drobných, nádherně červených podzimních kvítků, z nichž první se zrovna otevřel. A na závěr je  Echeveria 'Black Prince' v opravdu černém provedení, jakého dosáhne pobytem „pod širákem“ uprostřed českého léta!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

black prince

(bogo, 23. 1. 2010 20:13)

zdravim z Košic zaujala ma tato nadherna rastlinka...chcem sa opytať a nie rýpať :D:D:D odkial je tento hybrid??? ma na 100% takych rodičov ??nemyslim affinisku to je zrejmé ale tu druhu shavianku....zbieram aj hybridy echeveriek a mam ich uz dost aj vlastne križence tak pokial je to tak ako pišete a ja neverim že si vymýšlate tak by som chcel listočky alebo aj rastlinku poslať na Slovensko...ked sa da ....môžeme urobiť aj výmenu...
www.bogoflor.rastliny.sk .....tešim sa na spoluprácu

echeveria cv.Black Prince

(Lída Skokanová, 5. 12. 2009 13:38)

Taky ji mám /koupenou od Vás / a krásně mi kvetla,je to milé v takovém nečase !