Jdi na obsah Jdi na menu
 


ECHEVERIA PULVINATA cv. Frosty

28. 2. 2009

ObrazekTato křehká bílá krása z mexického státu Oaxaca se u nás už dnes pěstuje mnohem běžněji než klasická Echeveria pulvinata, jejímž je „Frosty“ kultivarem. V literatuře je uváděno, že tyto rostliny s výrazně hustším porostem jemných, krátkých chloupků na povrchu listů nalezl slavný botanik Alfred Lau na lokalitě vzdálené asi 30 kilometrů od typových rostlin. Kultivar „Frosty“ si získal díky svému atraktivnímu vzhledu mezi pěstiteli velkou oblibu, a během několika let se rostlina v bílém kožíšku rozšířila do sukulentářských sbírek po celém světě.
Velikostí je „Frosty“ s typovými rostlinami takřka shodný. Listové růžice na vyšším a záhy dřevnatějícím kmínku dorůstají průměru 6-8centimetrů. Hustě chlupaté listy jsou jemné na omak, a často bývají mírně prohnuté. Špičky na jejich koncích se uprostřed léta za příznivých slunečních podmínek zbarvují do hněda. Květenství na nízkých stvolech se v našich podmínkách většinou objevují v období vánoc. Oranžovožluté kvítky se rozvíjejí postupně, a rostlinu zdobí několik týdnů. V kombinaci se sněhobílými rostlinami čeká pěstitele vpravdě úžasná podívaná.Obrazek
Echeveria pulvinata cv. Frosty je rostlina na plné slunce, a dobře snáší i letnění. Díky chlupatému povrchu listů je schopna velice efektivně odebírat vodu i z ranní rosy a mlh, které u nás na Vysočině bývají velice časté. Letnění má u této rostliny ještě jednu nezanedbatelnou výhodu. Zatímco ve skleníku nebo za oknem bytu rostlině hromadně opadávají spodní listy a narůstající kmínky se vyholují, venku zůstávají rostliny dlouhou dobu přízemní, a dokonce i více odnožují. I tak je ale nutné občasné zmlazení, kterým rostlině vrátíme na nějaký čas kompaktní a přízemní tvar. Vyznavači tvarování sukulentních rostlin mohou naopak přirozeného způsobu růstu využít jako základu k dalšímu tvarování řezem, kterým mohou po nějakém čase dosáhnout i docela hustých korun, složených z množství listových růžic.
Od konce jara do podzimu je možné rostlinu zalévat každý týden, ale jen v mírnějších dávkách, protože jinak narůstají listy příliš řídce. Na podzim je vhodná alespoň krátká (4-6 týdnů) vodní pauza, která rostlinu povzbudí k následnému kvetení. V době otevírání poupat musíme také občas mírně zalévat, protože i téměř hotové květy jsou schopny ještě na poslední chvíli zaschnout! Množení je snadné z vrcholových řízků, které odebíráme při zmlazování, nebo i z jednotlivých listů, které koření ve velice krátké době i zcela nasucho!
ObrazekV kultuře se pěstuje ještě další podobný kultivar „Ruby“, na povrchu jehož listů více prosvítá zelený podklad a okraje listů bývají zbarveny  výrazněji do červena. Intenzita tohoto zbarvení závisí na množství světla, takže v zimě většinou částečně nebo zcela mizí. Způsob růstu i květy jsou vcelku stejné jako u kultivaru Frosty, takže i v případě těchto rostlin  je nevyhnutelný občasný zmlazovací řez.
Obě rostliny se už dávno staly součástí sukulentářských sbírek, a pokud mají dostatek světla a dostávají méně vody, s jejich pěstováním nebudou mít problémy ani naprostí začátečníci. Kvetou už poměrně mladé rostliny, a někdy se stává, že dokonce vykvete i čerstvě zakořeněný list s miniaturní listovou růžicí. To se stává v případě, že rostliny množíme v zimním období, protože některé životní projevy mají zřejmě  od přírody ve svém nitru zakódovány někde hodně hluboko.Obrazek
Společně s Echeveria derenbergii a několika dalšími druhy  tvoří rostliny z okruhu E. pulvinata vždy jakousi předehru k hlavnímu období kvetení ostatních zástupců rodu, které nastává většinou až v únoru či březnu. Jsou to rostliny atraktivní i v době, kdy zrovna nekvetou, nejsou náročné na pěstitelovu péči a nezabírají na okně příliš místa. Pokud to nepřeháníme s vodou a ponecháme jim alespoň krátký podzimní odpočinek, máme docela slušnou jistotu, že nádherné květy zářivého zbarvení se stanou při pěstování Echeveria pulvinata cv. Frosty každoročním pravidlem.
Po úvodním pohledu do jedné z listových růžic E. pulvinata cv. Frosty můžete na následující dvojici fotografií vidět postupný vývoj květenství od poupat  do otevírání prvních kvítků zářivého zbarvení. Na posledním snímku je trojice přízemních listových růžic, které jsou výsledkem nedávného zmlazování.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář