Jdi na obsah Jdi na menu
 


ECHEVERIA SHAVIANA

29. 10. 2017

dscn8636.jpg

Drtivá většina rostlin rodu Echeveria kvete v našich podmínkách od února do května. Existují ale i druhy s květy letními a mezi takové patří také rostlina z dnešního článku. Echeveria shaviana je doma v horských oblastech severního Mexika, kde roste na území států Tamaulipas a Nuevo Leon. I tuto rostlinu potkal v posledních letech podobný osud jako mnoho dalších. Ve své klasické přírodní podobě přestala být pro pěstitele atraktivní (i když ve skutečnosti je) a ti dávají přednost mnoha jejím kultivarům, pěčlivě vyselektovaných z populací velkopěstíren a nadále pak množených vegetativně. Existuje také mnoho kříženců, na jejichž vzniku se tato rostlina (nebo její kultivary) podílela.  dscn8534.jpgI my jsme nějaké barevnější a pokroucenější kultivary pěstovali nebo ještě v omezeném množství pěstujeme, ale Echeveria shaviana ve své původní podobě pro nás nikdy neztratila kouzlo přitažlivosti. Když se to tak vezme, je to zajímavá, atraktivní a přitom pěstitelsky vcelku nenáročná rostlina. Její šedozelené listy jsou při okrajích zvlněné a bývají v růžicích hustě poskládány. V květuschopné listové růžici o průměru 7-10cm jich můžeme napočítat i více než padesát. Rostliny takřka postrádají stonek, při dostatku světla zůstávají po celý svůj život přízemní a jen zřídka odnožují.  
Zářivé kvítky na vysokých stvolech (až 30cm) se v našich podmínkách nejčastěji objevují v květnu a červnu, výjimkou ale nejsou ani květenství na konci léta, což byl zrovna případ většiny těch letošních. Samotné květy jsou na povrchu růžové, uvnitř sytě oranžové a na jednom stvolu jich bývá 10 až 20. Rostliny zdobí řadu týdnů a nikterak nedeformují kompaktní tvar listových růžic. Po odkvětu je vhodné stvoly co nejdříve odstranit, pokud samozřejmě nechceme sklízet droboučká semena, jejichž výsevem se také Echeveria shaviana nejčastěji množí. dscn8535.jpgDalší možností je samozřejmě vegetativní množení z jednotlivých listů. Poněkud drsnějším způsobem množení je úmyslné narušení růstového středu rostlin, které je následně provázeno hojným odnožováním, poskytujícím množství bočních listových růžic k dalšímu množení. Posledním způsobem je množení z listenů, narůstajících na květních stvolech a připomínajících menší listy.
Echeveria shaviana má ráda maximum slunečních paprsků. V tomto ohledu se podobá všem svým příbuzným. Protože jsou však její listy méně sukulentní než u většiny příbuzenstva, dost mizerně prožívá letní vedra, zvláště pokud je umístěna na špatně větraném stanoviští. Její růžice jsou v takových chvílích měkké, jakoby hadrové.dscn8630.jpgV mexické přírodě Echeveria shaviana údajně roste na přistíněných stanovištích v borových lesích. V naší sbírce se jí snažíme během nejteplejších měsíců roku dopřát rozptýlené slunce pod vyššími druhy sukulentů (např. aeonií), jejichž těla tříští sluneční paprsky. Naše rostliny máme navíc umístěny poblíž dvěří makroloňáku, kde je vzduch v pohybu takřka neustále.  
Od jara do podzimu zaléváme stejně jako většinu ostatních sukulentů v naší sbírce, tedy jednou za týden. Kromě toho v nejteplejších měsících pravidelně kropíme. Jakmile nastanou opravdová letní vedra, z výše uvedených důvodů zůstávame nějaký čas pouze u kropení, nebo rostlinám ulevíme a přestěhujeme je dolů pod parapet.
Velice opatrně zaléváme i v zimě, kdy se teploty ve skleníku pohybují v rozmezí 5-12°Celsia (snese i poklesy k bodu mrazu). Pokud rostliny nedostanou dlouho vodu, neprosychají starší listy tak výrazně jako u většiny ostatních echeverií, ale celé růžice se částečně zatahují. Listy se ohýbají směrem k růstovému středu, který při dlouhodobém suchu částečně nebo zcela zakryjí. S příchodem jara a obnovení pravidelné zálivky se však rychle vrátí k původnímu vzhledu.
dscn8632.jpgEcheveria shaviana v naší sbírce dlouhá léta chyběla. Proto nemůžeme zatím posloužit výsledky letnění pod širým nebem, které naše rostliny premiérově vyzkouší hned v následující sezóně. Echeveria shaviana není rostlina nijak zvlášť nápadná, ovšem jen do chvíle, kdy se začnou otevírat její nádherné květy. Protože květních stvolů bývá obvykle na jedné rostlině více, i v hodně pestré sukulentní džungli naší sbírky ji během letních dnů nelze přehlédnout.
Na úvodním snímku je kompaktní růžice Echeveria shaviana ještě bez náznaků květenství. Jejich zárodky můžete vidět na následující dvojici fotografií z poloviny června. Na posledních dvou snímcích jsou již částečně odkvetlá, ale stále ještě zářivá květenství na počátku srpna.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kmínek

(Pavla, 1. 4. 2021 22:04)

Dobrý den, získala jsem tuto echeveria, patrně odnož. Má asi pět cm dlouhý kmínek. Mám ho před zasazením odříznout ? Dost čouhá z hlíny. Neměla by pouze sedět na hlíně? Díky

Letnění

(Aneta, 24. 6. 2019 8:25)

Dobrý den. Je pro tuto echeverii prospěšné letnění na přistíněném místě? Mám ji zasázenou spolu s ostatnmi echeveriemi v jednom květináči, kterým právě letnění svědčí. Ovšem u této si nejsem jistá. Děkuji. Aneta