Jdi na obsah Jdi na menu
 


FAUCARIA TUBERCULOSA

19. 10. 2012

p1060958.jpgFaucaria tuberculosa je dnes mezi pěstiteli rostlinou notoricky známou, a to především díky velkopěstírnám sukulentů, které jí a jejích kříženců chrlí každoročně desítky tisíc. Nebývalo tomu tak ale vždycky. Dobře si ještě pamatuji, jak pracně jsem ji kdysi sháněl. Od ostatních druhů faukárií ji lze vcelku snadno odlišit díky bílým hrbolkům (výrůstkům) na povrchu listů, jimž se také říká tuberkule. Odtud i latinské pojmenování rostliny (tuberculosus = velmi hrbolatý, bradavičnatý) pocházející z jihoafrického Kapska (provincie Bedford), která bývá v někdy uváděna také jako F. felina ssp. tuberculosa.
Nikdo mi zatím ještě nebyl schopen uspokojivě vysvětlit, jak poznám „čistou“ Faucaria tuberculosa od jejích četných kříženců. Je mi to naštěstí vcelku jedno. Co se faukárií týče, zůstávám v tomto ohledu realistou. Považuji za jisté, že takřka všechny „tlamičky“ vysévané z českých semen jsou beztak kříženci. Zářivě žlutá barva květů většiny z nich totiž přitahuje hmyz jako magnet, a než pěstitel odpoledne přispěchá z práce domů a dostane se konečně do skleníku, už je většinou dávno sprášeno. A ty malé potvůrky, jak známo, si na čistotu druhů příliš nepotrpí!
To vše mi ovšem nemůže pokazit radost z té hrbolkaté faukárie, jejíž listy jsou navíc poseté množstvím drobných teček a po okrajích opatřeny nezbytnými zoubky. Pestré listy jsou kýlovitě zakončeny, a na plném slunci se právě v těchto místech jejich tmavě zelené zbarvení přechodně mění až v červenohnědé. Listy dosahují obvykle délky 2,5cm při šířce dvou centimetrů. Přehnojené holandské rostliny ze supermarketů mívají samozřejmě listy o mnoho větší. Nejrůznější japonské kultivary zase výrazně hrbolatější, takže se pod těmi jejich prapodivnými tvary často úplně ztrácí původní identita rostliny!
Faucaria tuberculosa vcelku hojně odnožuje, takže v poměrně krátkém čase můžeme být majiteli hustých (při dostatku slunce) přízemních koberců listových růžic, v jejichž středech se s příchodem podzimu objevují zpočátku dosti nenápadná poupata. p1070018.jpgTa ale záhy přerostou listy a na jejich koncích začne prosvítat žlutá nebo oranžová. Právě bezprostředně před otevřením poupat v květy bývají rostliny Faucaria tuberculosa (a samozřejmě i její kříženci) nejkrásnější!
Květy dosahují průměru okolo čtyř centimetrů, a často se den po dni postupně zvětšují. Protože rostliny obvykle vykvétají ze všech těl v trsu, záhy na nějaký čas pod záplavou květů zcela mizí. Květy spatříme v plné kráse až odpoledne, a za soumraku se znovu zavírají. Když se počasí vydaří, dávají si na nich dostaveníčko nejrůznější druhy hmyzu z širokého okolí.
Faucaria tuberculosa kvete naprosto spolehlivě, pokud ovšem rostlinám dopřejeme celoročně maximum slunečních paprsků a přiměřeně vody. Naše rostliny zaléváme od jara do podzimu v mírných dávkách každý týden. Když je déle zamračeno, zálivku prostě vynecháme. Letní vedra s vysokými nočními teplotami (20°C a více) snášejí faukárie stejně špatně jako ostatní sukulenty čeledi Aizoaceae, takže je takřka nezaléváme a vláhu jim nahrazujemevečerním kropením (za slunečných dnů třeba každý večer). V zimě dostávají vodu zhruba dvakrát do měsíce, ale opravdu jen symbolicky, aby se jim příliš nesesychaly spodní listy (které na konci zimy ale nakonec stejně uschnou!). p1070094.jpgPoklesy teplot k nule snášejí spolehlivě, za ideální ale považuji rozmezí 10-12° Celsia. V rámci předjarního přesazování z prevetivních důvodů odstraňujeme z rostlin vše suché a ničíme tak nejspolehlivější úkryty pro vlnatku.
Faucaria tuberculosa je kytka, která mnoho místa nezabere a málo toho od nás chce. Zářivými květy nás však i za tu skromnou péči odměňuje rok co rok. Většinou to bývá od konce září do počátku listopadu, ale pamatuji roky, kdy zářivá žluť rostliny pokrývala ještě o vánočních svátcích!
Pokud ovšem tuto rostlinu zakoupíte v supermarketu nebo květinářství, vysvoboďte ji co možná nejdříve z holandského rašelino-kokosového zajetí, kde by dříve či později při klasické zálivce zahynula! O postupu v takových případech jsme už na našich stránkách v minulosti psali v rubrice „Základy pěstování“.
Trojice snímků stejné rostliny Faucaria tuberculosa, zasazené v květináči o průměru 7,5cm, byla pořízena během dvou říjnových týdnů letošního roku.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář