Jdi na obsah Jdi na menu
 


GASTERIA ARMSTRONGII

20. 7. 2008

ObrazekPokud sháníte nenáročnou rostlinu drobného vzrůstu a zároveň bizarního vzezření, vhodnou k pěstování na západním okně panelákového bytu v těsné blízkosti radiátorů ústředního topení, pak Gasteria armstrongii je tou pravou. Pochází z jihoafrického Kapska, kde se zřejmě hledá stejně obtížně jako živé kamínky rodu Lithops, protože její drobná těla s nemnoha listy doslova splývají s terénem. Často bývají z velké části ještě zakryta prachem, takže zájemcům o bližší prozkoumání dávají rostliny šanci především v době květu. Květní stvoly jsou dlouhé a tenké, ale květy na nich nelze přehlédnout.Obrazek
Rostlina se od svého objevení v roce 1912 rychle rozšířila do celé Evropy, a  dlouho netrvala ani její cesta do našich domácnostích, kde byla pěstována už za první republiky pod docela výstižným názvem „Čertův jazyk“. Její zvláštním způsobem narůstající listy opravdu jazyk připomínají. Narůstají většinou dvoustranně, a rostlina si jich při dobrém pěstování udržuje obvykle pouze dva páry, z nichž  horní takřka zcela  zakrývá  ten spodní. Listy jsou hrbolaté, často navíc zdobené i barevnou kresbou. Variabilita této rostliny z čeledi liliovitých (Liliaceae) je neskutečná, a kdo má náladu a trpělivost, může se v odlišných typech rostlin zhlédnout stejně snadno jako já u Euphorbia obesa.
ObrazekKvěty se objevují ponejvíce uprostřed našeho léta, ale zdaleka to není pravidlem. Jejich vývoj je zpočátku nenápadný, ale nárůst tenkého květního stvolu je docela překotný. Gasteria armstrongii není kytka na plné slunce, a polostín nebo úplně zastíněné stanoviště je pro ni mnohem výhodnější a snesitelnější. Barva  listů je sice  pouze zelená, ale rostlina si v tomto případě nepotrpí na kratší výpadky růstu, kterým se pěstitel umožňující jí více slunečních paprsků nevyhne.
Tato různě dlouhá období přicházejí v letních měsících často i opakovaně, a jsou jediným úskalím v pěstování této mimořádně odolné miniatury. Pokud rostlina zastaví růst, je třeba přerušit zálivku. ObrazekCo se týče vody, jedná se o rostlinu mimořádně skromnou. Od jara do podzimu ji zaléváme jednou za dva týdny, pokud si vybírá  odpočinkový čas, tak dlouho dobu vynecháme vodu úplně. Gasteria armstrongii vydrží bez vody klidně půl roku, a v zimě ji zaléváme za celé období 2-3 x, a to ještě mírně. V teplejším bytě stačí mírná zálivka jednou za dva týdny.
Množení je možné opatrným odlamováním bočních odnoží, pokud tedy rostlina nějaké vytvoří. To je u každého jedince individuální záležitost. Některá rostlina dokonce odnožuje hojně, zatímco většina z nich neodnožuje takřka vůbec a zůstává  dlouhou dobu soliterní. ObrazekProto se dosud hojně využívá výsevů semen, což je proces sice poměrně zdlouhavý, ale vyplatí se zvláště v případech, že se jedná o velice hezkou rostlinu se zajímavým habitem. Pak je výsev výhodný, protože jinak se pěstitel k většímu množství potomstva jen těžko dopracuje.
Gasteria armstrongi není v nárůstu tlustých listů žádný rychlík, a celý její život připomíná zpomalený film. Staré sbírkové rostliny se proto spolehlivě vejdou do květináče o průměru 6-7 centimetrů, jejichž stěny však čelí neustálému tlaku mohutného kořenového systému. Tlusté kořeny žlutavé barvy brzy zarostou veškerý prostor v nádobě a substrát se snaží vyšroubovat horní stranou ven, aby získaly další prostor. V tomto ohledu mi svou vitalitou připomínají lahvové stromy rodu Brachychiton i některá aloe.
Nejkrásnější bývají tyto drobné gasterie zjara a pak na podzim, kdy rostou snad vůbec nejintenzivněji, jakoby  ze sebe chtěly vydat ještě všechnu zbylou energii po výrazném letním kvetení. Obrazek
Někomu může tato rostlina připadat nevýrazná, ale při pohledu zblízka je to opravdová pastva pro sukulentářské oko. Laici si je často pletou s aloe, ale také se někdy domnívají, že se jedná o nějakého jim dosud neznámého zástupce z rozmanité říše mesemb. V obyčejnosti téhle kytky je zároveň její krása. Zkušené pěstitelé to dávno vědí, a nikdy tuhle kytku nezatracují. Gasteria armstrongii je známa hodně dlouho, přesto má u opravdovývh pěstitelů stále zelenou. Někdy je také uváděna jako Gasteria nitida ssp. armstrongii, ale mezi pěstiteli lépe pochodíte s tím kratším názvem.
Na snímcích v úvodu můžete vidět různé typy Gasteria armstrongii, dále pak trojici rostlin sytě zelenou uprostřed naší zimy a tytéž rostliny chystající se kvést na počátku léta. Na závěr výrazně zbarvené květenství.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář