Jdi na obsah Jdi na menu
 


GRAPTOPETALUM AMETHYSTINUM

16. 4. 2010

ObrazekTato nápadná a poměrně robustní rostlina je za určitých okolností vcelku snadno zaměnitelná s některými příbuznými z čeledi Crassulaceae (tlusticovité), ale jen do chvíle, kdy se poblíž růstového středu objeví drobné květy pestrých barev na krátkých stvolech (nebo na dlouhých, pokud rostlinu v předjaří příliš zaléváte!). V literatuře bývá sice uváděno, že Graptopetalum amethystinum z mexických států Jalisco a Durango kvete v létě, ale u nás bývá obdobím květů pravidelně jaro. Výjimka se dokonce nekonala ani letos, kdy jsou květy takřka všech sukulentů opožděny o jeden či dva měsíce oproti jiným rokům. Zárodky květů se ale začínaly poblíž vrcholu listových růžic formovat už někdy na konci listopadu a jejich velice pozvolný vývoj pak probíhal po celou tu dlouhou zimu!
Jaro ovšem přináší v případě Graptopetalum amethystinum nádhernou odměnu za trpělivost! Pro tento rod charakteristický tvar květů ještě zvýzarňuje jejich barevnost, díky jejíž temně červené složce jsou zcela nepřehlédnutelné.
S určením této rostliny se hodnou dobu potýkali i botanici, kteří ji nejprve zařadili do rodu Echeveria, poté mezi pachyfyta (Pachyphytum), a teprve později s definitivní platností do rodu Graptopetalum. ObrazekTento nepočetný rod tvoří společnost vizuálně dosti nesourodých druhů, jejichž zcela nezpochybnitelným společným znakem je stavba květů hvězdicovitého tvaru s často velice pestrou kresbou na korunních lístcích.
Zpočátku jsem tuto rostlinu také považoval jen za odlišně zbarvené Pachyphytum oviferum nebo některého z kříženců této rostliny, ale letní slunce, a především pak podzimní pobyt na čerstvém vzduchu původní zbarvení listů zcela změnil. Ono se měnilo několikrát i během sezóny, kdy se na jinak jednotně zbarveném povrchu začaly objevovat zvláštní fialové nebo růžové skvrny. Ty se později začaly slévat a tvořily na povrchu listů podivné obrazce. Po přestěhování na zimoviště tyto skvrny za nějaký čas zmizely.
ObrazekŘídké listové růžice na silném stvolu mohou dosáhnout průměru až 15cm, přičemž stonek dorůstá délky až 30cm (v přírodě), a rostlina se časem stává poléhavou nebo převislou. Vzhledem k přírodnímu výskytu v nadmořských výškách okolo dvou tisíc metrů je povrch mírně prohnutých listů (d.3-7cm, š. 2,5-4cm) pokryt silnou voskovitou vrstvou.
Tím je dán i způsob pěstování Graptopetalum amethystinum. Rostlině musíme dopřát maximum slunečních paprsků, abychom se mohli kochat mimořádným zbarvením listů. Od jara do podzimu snáší vydatnou zálivku, protože vodu má díky dužnatým stonkům a listům kam ukládat, ale zároveň bez ní také neuvěřitelně dlouho vydrží spokojeně vegetovat. Spolehlivě snáší i poklesy teplot k bodu mrazu, což umožňuje její letnění až do příchodu přízemních mrazíků. Maximum světla rostlině dopřejeme i v zimě, kdy zaléváme sporadicky a v mírných dávkách, aby zbytečně neprosychaly spodní listy. ObrazekJejich opadu ale stejně nezabráníme, a protože postupně se vyholující stonky s listovou růžicí na vrcholu nevypadají nijak hezky, čas od času musíme přistoupit  k zmlazení rostliny. To však není nutné zase tak často, protože při normálním pěstování rostlina narůstá vcelku pomalu!
Množení je snadné zakořeňováním vrcholových řízků. Protože rostlina neodnožuje příliš hojně, množíme ji také z jednotlivých listů, což je docela efektivní a rychlý způsob. Listy necháváme klidně kořenit bez substrátu na přistíněném místě. Postupně ztrácejí objem i své charakteristické zbarvení, a na jejich koncích vznikají nové rostlinky (většinou více růžic najednou!).
Graptopetalum amethystinum je rostlina velice vhodná ke křížení s rostlinami jiných rodů, čehož už využili šlechtitelé ke vzniku mnoha zajímavých kultivarů. Ještě častěji je však používáno k těmto účelům příbuzné G. paraguaense, které navzdory svému druhovému názvu pochází také z Mexika! Na našich stránkách jsme vás už dříve seznámili s jedním velice zdařilým křížencem G. amethystinum s jinou mexickou rostlinou Echeveria purpusorum (Graptoveria 'Amethorum'/31.1.2009).
ObrazekPokud jste se také zamilovali do letních barev sukulentů, jako se to už před mnoha lety stalo nám, pak si pořiďte Graptopetalum amethystinum, jehož zbarvení je v rámci čeledi Crassulaceae naprosto výjimečné a nezaměnitelné. Jeho letní proměny jsou mimořádné, a v již tak pestré paletě barev přinášející nebývalé oživení! Když ještě nádherné zbarvení listové růžice doplní pestré jarní květy, příroda jakoby nám chtěla připomenout jak mocnou je čarodějkou!
K dubnovým květům na úvodním snímku vedla dlouhá cesta přes zvláštní letní zbarvení na druhé fotografii. Třetí snímek byl pořízen na počátku zimy a čtvrtý již s dobře patrným květenstvím na konci února. Barevná odměna za trpělivost je na poslední fotografii.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Sukulent

(Katka, 26. 2. 2014 15:52)

Nádherné zbarvení, tento sukulent mám také doma.

krásná rostlinka!!!

(Radka, 18. 5. 2010 11:43)

Můžeme se těšit, že bude někdy v budoucna zařazena do Vaší nabídky?