Jdi na obsah Jdi na menu
 


HAWORTHIA FASCIATA cv. CONCOLOR

7. 8. 2009

ObrazekNěkdy se stačí pozorně dívat v supermarketu, abyste objevili nádhernou, a přitom mimořádně odolnou sukulentní rostlinu. Přesně taková je i Haworthia fasciata 'Concolor', která se u nás v poslední době objevila na mnoha místech prostřednictvím holandských velkopěstíren. „Concolor“ znamená něco jako stejnobarevný, v případě této kytky však spíše „stejnoměrně vrozovaný“.
Zatímco listy klasické „fasciaty“ jsou zdobeny plastickými příčnými pruhy bílé barvy, u rostliny z dnešního článku jsou po celé ploše posety drobnými body stejného zbarvení. Podklad listů je tmavě zelený, a rostlina kupodivu velice dobře snáší plné slunce. Že v obyčejnosti je krása platí i v případě 'Concolor'. Vlastně ani nevím, zda se opravdu jedná jen o kultivar, protože v Jacobsenově sukulentářském lexikonu je rostlina uváděna jako varieta, a následuje po ní ještě hned několik růstových forem H. fasciata (např. major, ovato-lanceolata, vanstaadensis atd).
Každopádně je rostlina tady i s barevnými cedulkami holandských firem. Protože se jedná o kytku mimořádně odolnou, která nepotřebuje příliš vody ani slunečních paprsků (i když je spolehlivě snáší), přečká většinou bez větších problémů i putování od majitele k majiteli, než se dostane ke konečnému zákazníkovi v supermarketu nebo květinářství. Novému majiteli už zbývá jenom zaplatit a vysvobotit ji ze zoufalých podmínek!Obrazek
Převedení 'Concolor' do normálního života sukulentních rostlin není zase až takový problém. Nejdříve ji ale musíme každopádně vysvobodit ze zajetí vláknité rašeliny, která je po dlouhé absenci vody tvrdá jako beton. Hroudy rašeliny, místy prosypané barevnými kuličkami hnojiva, olamujeme opatrně, abychom zbytečně nepoškodili kořeny, které bývají kupodivu po všech těch strastech v docela dobré kondici.
Místo zmíněné rašeliny namícháme hodně propustnou a málo výživnou zem s velkým podílem písku, abychom urychlili vysychání substrátu po zálivce. Květináč není třeba volit o mnoho větší než je průměr rostliny, ale asi 2cm vůle po obvodu se ponechat vyplatí. Jakmile rostlina začne dostávat pravidelně zálivku (což dostávala naposledy v NL), její částečně svraštělé listy se vodou naplní a růžice výrazně zvětší svůj průměr.
Za vaši péči se rostlina dříve či později odmění drobnými, nenápadnými kvítky na vysokém stvolu. Kvůli květům se ale havorcie rozhodně nepěstují, a pokud se jimi chcete kochat, pak vám postačí jediná rostlina, abyste si udělali obrázek jak kvetou téměř všechny ostatní. Zato na vodou dostatečně napité listy s výraznou tečkovanou kresbou je nádherný pohled. „Concolor“ nezklame ani pěstitele s tradiční českou vlastností, kterou je sousedské obdarovávání odnožemi rostlin všeho druhu. Všichni jedinci sice neodnožují stejně ochotně, ale nakonec  vyroste z boku každé rostliny  nějaká mladá. 
ObrazekNaše rostliny z fotografií dorostly za rok naší péče do průměru 12cm, a teprve nedávno začaly odnožovat. Ve skleníku jsou umístěny na plném slunci a vodu dostávají jednou týdně, v případě zatažené oblohy vždy po dvou týdnech. V obou případech dáváme vody menší dávky, aby byl substrát do dvou dnů zase suchý. Zimování je bez problémů jak v bytě, tak i v chladnějším prostředí (min.5°C). Protože je ale v tomto období permanentně málo světla, je vhodné rostliny umístit co nejblíže oknu (kterémukoliv).
Haworthia fasciata 'Concolor' neuspokojí specialisty a milovníky polních čísel či lokalit. Pro nás, ale možná i pro mnohé z vás, se stane díky pestré kresbě listů a své odolnosti milým a nenáročným hostem ve vaší domácnosti. Stačí se jen při návštěvě květinářství pozorně dívat, a vysvobodit doma rostlinu co možná nejdříve z pevného sevření totálně proschlé holandské rašeliny.
Dva úvodní snímky byly pořízeny v polovině května. Rostliny už byly v té době zasazeny do čerstvého substrátu a nasadily květní stvoly. Z třetího snímku je patrné, jakých změn doznaly do 8. srpna téhož roku. Květináč o průměru 10cm jim začíná být těsný, protože rostliny trochu povyrostly, a zbytek volného prostoru okolo nich začínají povážlivě zabírat jejich odnože.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Sukulenty

(Ajvi, 4. 8. 2020 11:03)

Mám Haworthii už několik let a dožila se i mého přelití.Zachránila jsem ji ale ale pořád nekvete i tak je nádherná

nekvete

(viktorie, 18. 7. 2011 19:48)

Mé rostlině se daří výborně a má už i jednu odnož, ale ani jednou nevikvetla poradilbymi někdo v čem dělám chybu? Předem děkuji za odpověd.

kvete ale nevím co dál???

(filip, 8. 8. 2011 17:55)

koupil jsem si ji a kvete ale už nevím co dál???