Jdi na obsah Jdi na menu
 


HUERNIA HYSTRIX ssp. parvula

30. 10. 2009

ObrazekDo pokladnice nejkrásnějších květů  letošního léta v naší sukulentářské sbírce těmi svými přispěla Huernia hystrix ssp. parvula. Drobnější rostlinky z jihoafrické provincie Kwa-Zulu Natal se na první pohled v ničem výrazněji neodlišují od většiny jiných zástupců početného rodu. Snad trochu modrozeleným zbarvením tenkých (1cm) stonků s pěti méně výraznými žebry, dosahujících v našich podmínkách obvykle výšky do sedmi centimetrů. Podobně jako ostatní huernie, i tato hojně odnožuje, a právě na nejmladších bočních výhonech se na konci července objevila první poupata. Další následovala, a tak jsme si radost z nezvyklých květů měli možnost užívat takřka nepřetržitě až do konce září.
Právě v době tvorby poupat jsem zpozoroval přece jenom jednu výraznější odlišnost, protože jejich stopky začaly okamžitě směřovat dolů k substrátu, což bývá běžnější spíše například u známé smrdutky Stapelia (Orbea) variegata. ObrazekZpočátku jsem se domníval, že je to náhoda, ale ostatní poupata v tomto ohledu přesně kopírovala to první. Výrazně ploché poupě bezprostředně před rozvětem leželo na povrchu substrátu špičkou vzhůru, takže působilo velice nenápadným dojmem a dalo mi dost práce ho vůbec ve spleti jiných rostlin nalézt. Ani po otevření nebyla situace o mnoho přehlednější, protože nádherný květ místy dokonale splýval s okolním zeminou, jejíž povrch kopíroval. Pětice cípů toho květu se začala hned od počátku ohrnovat nazpět, takže květ se z dosavadních tří centimetrů opticky ještě o trošičku zmenšil. I tak ale hnědofialová barva v kombinaci se žlutou vytvořily unikátní dílo, zvýrazněné ještě množstvím výrůstků, zdobících nezapáchající květ takřka po celém jeho povrchu. 
ObrazekSubspécie parvula patří v komkĺexu rostlin Huernia hystrix k těm menším vzrůstem i velikostí květů. Bohužel tuto skutečnost nemohu v praxi porovnat, protože jiné zástupce tohoto značně variabilního druhu nepěstujeme. Jakmile však spatřím někde v nabídce tento název, určitě zbystřím pozornost a mou snahou bude sehnat další typy (nebo poddruhy) rostlin. Na internetu je k vidění spousta kvetoucích rostlin H. hystrix, a přehlídka květů je to vskutku úžasná.
Pěstování Huernia hystrix ssp. parvula je totožné a stejně snadné jako u ostatních druhů, o nichž jsme již v této rubrice psali v minulosti (viz rejstřík). Takže už jenom jedna drobná rada na závěr. Jakmile mají stonky Huernia hystrix sytě zelené zbarvení, bude to chtít ještě trochu světla. Třeba zrovna ta trošička bude stačit k tomu, abyste spatřili na vlastní oči květy z fotografií v dnešním článku. Obrazek
Na té první je typická rostlina H. hystrix ssp. parvula  s nádherným květem, rozloženým po povrchu substrátu. Pouze dvojice nejvyšších stonků je loňských, ostatní boční odnože již přirostly od letošního jara. Právě z nich vyrůstají poupata s typickými stopkami, směřujícími okamžitě dolů, jak můžete vidět na druhém snímku. Na třetí fotografii je trochu atypicky postavený květ, který se objevil na jedné z rostlin až počátkem října. Díky tomu, že se vzpříčil mezi stonkem a okrajem květináče, měli jsme výjimečnou možnost vyfotit jeho nitro o poznání snáze než u květů ležících na zemi, jako je třeba ten z poslední fotografie.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář