Jdi na obsah Jdi na menu
 


KALANCHOE ERIOPHYLLA a česká stopa

7. 1. 2011

p1000548.jpgOstrov Madagaskar je domovem mnoha druhů rostlin rodu Kalanchoe, jejichž listy jsou pokryty hustým porostem chlupů. Ty rostlinám slouží jako ochrana proti palčivým slunečním paprskům na jejich přírodních stanovištích, a zároveň také k zadržování vláhy z mlh, rosy či občasných dešťů. Asi nejhustším porostem chlupů na dužnatých listech se může pochlubit Kalanchoe eriophylla, rostlina neskutečně krásná, působící dojmem křehkosti a jemnosti už na první pohled. Je to pro mne srdeční záležitost už od samých sukulentářských počátků. Proto mne mrzelo, když jsem o ni před mnoha lety přišel, a sehnat novou se zdálo být v současných českých podmínkách nadlidským úkolem. Nakonec mi přece jenom štěstí přálo, a před dvěma lety jsem na Kalanchoe eriophylla konečně zase jednou narazil. Z nakoupených rostlinek jsem měl snad ještě větší radost, než když jsem si jim podobné poprvé vezl domů před více než dvaceti lety!p1010939.jpg
Rostlina tvoří nízké keříky, a její výhony mají sklon k poléhavému růstu. Proto se vyplatí pěstovat ji volnějším tempem, aby listy narůstaly na nepříliš pevných stoncích (taktéž chlupatých) co možná nejpomaleji. K tomu je třeba zalévat v malých dávkách, a zároveň rostlině dopřát maximum slunečních paprsků, aby kožíšek na jejích listech byl co nejhustší, a spatřili jsme na jejich špičkách i letní hnědavé zbarvení. Letnění na přímém slunci sice lze doporučit, ale pouze za předpokladu ochrany rostlin proti dešti. Delší přemokření substrátu totiž, ve spojení s chladnějšími českými rány, vede k častým hnilobám měkkých stonků hned v jejich úpatích. Díky chlupatému povrchu listů nebývá hniloba často dlouho patrná, a rostlina pak odejde do věčných lovišť prakticky ze dne na den!
Ačkoliv původem z Madagaskaru, snáší Kalanchoe eriophylla (dříve nazývaná také Cotyledon pannosa) docela dobře chladnější zimování (5-10°C), ale pouze za předpokladu mírné, a především jen nárazové zálivky (3x za zimu bohatě stačí!). Samozřejmě je mnohem bezpečnější zimovat ji v teplejším prostředí. Fialové kvítky na krátkých stvolech jsme za ty dva roky ještě neviděli, ale z dávnější minulosti už je známe. Velice se podobají květům mnohem častěji pěstované Kalanchoe pumila!
p1010881.jpgJak jsem již naznačil, Kalanchoe eriophylla se u nás pěstuje jen zřídka ve srovnání se svým nejbližším rodovým příbuzenstvem (např. K. tomentosa, K. millotii, K. beharensis). Proto o ní a jejím pěstování nemáme příliš informací. Když jsem se nějaké snažil nalézt, narazil jsem při tom na zajímavé souvislosti, vedoucí z její madagaskarské domoviny až zpátky k nám do Čech! Stalo se tak hned při pročítání oficiálního latinského pojmenování rostliny. Kalanchoe eriophylla HILSENB.et BOJER ex Tul. ! Když jsem spatřil typicky české příjmení v onom názvu, zbystřil jsem pozornost a využil svých znalostí, získaných postupně díky dalšímu z mých koníčků, kterým jsou původní české cestopisy, vydané do roku 1948. Nebylo těžké nalézt pár údajů o muži, jehož příjmení se ocitlo hned za latinským názvem té překrásné rostliny.
Jmenoval se Václav Bojer a narodil se v Řesanicích na Plzeňsku. Zemřel 4. června roku 1856 v Port Louis na ostrově Mauritius, a teprve rok poté byl zřejmě uveřejněn popis Kalanchoe eriophylla. Jeho životní příběh jsem znal už dávno, ale netušil jsem, že má spojitost i s rostlinou, kterou mám moc rád. Proto jsem se rozhodl, že více údajů ze života cestovatele a botanika Václava Bojera uvedeme v rubrice „Povídání o sukulentech“, která je k podobným účelům vhodnější. Rostliny mají své příběhy, stejně jako lidé. A někdy se jejich cesty vzájemně prolínají, jako v případě českého zahradníka a vskutku nádherné sukulentní rostliny z exotického ostrova Madagaskar.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář