Jdi na obsah Jdi na menu
 


KALANCHOE THYRSIFLORA

2. 12. 2011

pict0002.jpgDvě rostliny Kalanchoe thyrsiflora jsme si před lety pořídili v jednom brněnském zahradnictví. Bohužel už na nich byl znát delší pobyt ve vlhkých a silně přistíněných sklenících. Jen pramálo se tehdy podobaly kompaktním a nádherně zbarveným rostlinám na fotografiích v článku Jana Gratiase, uveřejněném v časopise „Svět exotických rostlin“ (č.5/2006). Po okamžitém přesazení z holandské rašeliny do normálního sukulentářského substrátu u nás rostliny prodělaly letní ozdravnou kůru, takže na podzim už se jejich vrcholy pyšnily opravdu krásnými listy. Poté jsme vrcholy seřízli, následně zakořenili, a zjara už u nás ve skleníku rostly úplně „jiné“ kytky!
pict0055.jpgKalanchoe thyrsiflora je rostlina poměrně robustní. V jihoafrické domovině (Kapsko, Transvaal) dorůstá výšky až 60cm, a její tuhé, silně dužnaté listy mohou dosáhnout délky až 15cm při zhruba poloviční šíři. Světle zelené zbarvení listů i s jejich červenými okraji je dokonale zamaskováno pod silnou vrstvou vosku, kterou je pokryt i poměrně tlustý stonek. Vosk je v případě Kalanchoe thyrsiflora přítomen ve formě jemného prášku, podobného mouce, který se z povrchu uvolňuje nejenom při dotyku, ale dokonce i při letním průvanu ve skleníku! Substrát pod rostlinami vypadá uprostřed léta jakoby byl pokryt plísní! 
p1000032.jpgKvětenství K. thyrsiflora může dosáhnout i více než metrové výšky, a nese žlutozelené kvítky. Kalanchoe thyrsiflora je rostlina monokarpická. Po odkvětu za nějaký čas uhyne, ale ještě předtím se stihne postarat o potomstvo tvorbou množství drobných semen, podobně jako to známe například u mnoha kanárských druhů rodu Aeonium! Rostliny dospívají zpravidla mezi třetím a čtvrtým rokem života.
Když jsme zpozorovali mezi hustě poskládanými listy na vrcholu jedné z našich rostlin zárodek budoucího květenství, museli jsme se rozhodnout. Buď chceme nenápadné a nepříliš dekorativní květy za cenu úplného sebezničení rostliny, a ještě předtím ztráty jejího dosud kompaktního tvaru, nebo květy oželíme a rostlinu si ponecháme „na věčné časy“. Zvolili jsme variantu druhou, ale rostlina už zřejmě měla v tu chvíli ve svém podvědomí dávno zakódováno, že se musí postarat o potomstvo! Zanedlouho po odstranění květenství se začaly v jejím úpatí objevovat mladé rostlinky, vyrůstající v blízkosti stonku. Jsou dokonalými zmenšeninami své matky, včetně zmiňovaného pomoučnění listů i stonků! Zatím je necháváme kde vyrostly, a k jejich oddělení dojde až při dalším přesazování.
p1000031.jpgKalanchoe thyrsiflora je rostlina hodně variabilní, o čemž se může každý přesvědčit na internetu, kde je k vidění velké množství fotografií. Rostliny na nich vyobrazené se liší především svým zbarvením. Paleta odstínů začíná na takřka bílé s jemným nádechem růžové na koncích listů, a končí jedinci s listy červenými na většině jejich plochy. K vidění jsou nádherně rostlé i zbarvené exempláře, stejně jako rostliny trpící chronickým nedostatkem slunečních paprsků, čímž se dostáváme k základnímu pilíři pěstitelského úspěchu.
Tím je v případě K. thyrsiflora maximum slunečních paprsků, na které jsou rostliny zvyklé ze své africké domoviny, a které mění zbarvení listů i několiktát během jediné sezóny! K tomu je ještě vhodné vyvarovat se polévání listů vodou z kohoutku, způsobující na nich nehezké mapy. S nimi jsme naše rostliny kupovali v zahradnictví, kde byly skvrny s největší pravděpodobvností následkem postřiků živinami nebo chemickými prostředky na ochranu před nejrůznějšími škůdci. Naše rostliny si sluníčka užívají v míře vrchovaté, protože jsou ve skleníku umístěny na exponovaném stanovišti v bezprostřední blízkosti skla, kam praží po většinu dne a bývá tam často i více než 40°Celsia! K letnění jsme se zatím neodhodlali, ale mladé rostliny už si na něj v příští sezóně zvykat budou.
p1020416.jpgRostliny to jsou žíznivé, takže od pozdního jara do počátku podzimu je zaléváme dvakrát týdně, a to docela vydatně. Substrát bývá obvykle suchý hned druhý den, protože rostliny mají vodu kam ukládat! V zimě (5-10°C) ji dostávají jen v malých dávkách přibližně jednou za měsíc.
Hned na počátku zimy dají rostliny jasně najevo, které listy hodlají každopádně obětovat na oltář přežití suchého období. Tyto listy postupně ztrácejí zbarvení, jak z nich šťáva s živinami postupně odchází do listů nejmladších. Ačkoliv jsou listy v půli zimy již zcela suché, drží poctivě na stonku a bez násilí je nelze oddělit! Proto v jejich případě přichází pravidelně na řadu ostrý nůž, a naše ruce i oděv připomínají stopy práce ve mlýně!
Přestože jsou rostliny proti palčivým slunečním paprskům vybaveny silnou vrstvou vosku na povrchu listů a stonků, neponechávají nic náhodě. Letní listy narůstají při citlivé zálivce blízko sebe, a z větší části zakrývají ke spálení přece jenom citlivější růstový střed rostliny! Zároveň v té době sílí voskovitá vrstva, a totéž se pak znovu děje uprostřed naší zimy díky dlouhodobějšímu suchu! 
p1020413.jpgProtože rostliny nepřihnojujeme, a pěstujeme je v menších nádobách a chudém písčitém substrátu, přirůstají jen pomaličku. V jejich případě se nemusíme bát, že by uschly, protože jejich listy i stonek jsou obrovskými zásobárnami vody. Pěstitelsky je to kytka jednoduchá, ale manipulace s ní bývá dosti obtížná a vyžaduje trochu opatrnosti, která se pěstiteli vrací krásným vzhledem rostliny. Vosková vrstva se sice po poškození časem obnovuje, ale trvá to dlouho. Zvykli jsme si na rostliny zbytečně nesahat, pokud to není nezbytně nutné. Přesazování K. thyrsiflora proto pokaždé trvá o něco déle než u většiny jejich příbuzenstva. Největší nebezpečí tak rostlinám hrozí na našich podzimních výstavách, kde se jim v zájmu ochrany před nenechavci snažíme pokaždé nalézt nějaké odlehlejší místečko, podobně jako třeba i vystavovaným Echeveria laui nebo Pachyphytum oviferum, které jsou na tom s voskem dost podobně.
p1020410.jpgOkenní pěstitelé se v případě Kalanchoe thyrsiflora rozhodně nemusejí obávat, že je rostlina vytlačí z bytu. Stačí ji zasadit do nádoby přiměřené velikosti, úsporněji zalévat (vzhledem k menšímu množství světla) a čas od času zmladit. A záclony budou mít po celý rok barvu bělejší než bílou!
Po úvodním detailním pohledu na listy K. thyrsiflora následuje ukázka zmlazeného a již zakořeněného vrcholu rostliny. Na obr.č.3 a 4 z počátku zimy je vrchol rostliny a pohled na rostlinu celou  s již zasychajícími starými listy. Na pátém snímku je dospělá rostlina zjara, již obklopena potomstvem, které je vidět zblízka na předposlední fotografii. Na závěr ještě jeden pohled na vrchol téže rostliny s jarně růžovými nádechem!

 


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

kalnchoe thyrsiflora

(Beata, 30. 8. 2022 14:01)

Prosím o radu, do jaké hlíny mám rostlinu přesadit, právě jsem si ji koupila v supermarketu. Díky za info.

KALANCHOE THYRSIFLORA

(Edita, 26. 3. 2022 9:54)

Tuto rostlinku jsem dostala před min. 10 lety, jeden čas jsem myslela, že zajde, ale vzpamatovala se a krásně roste, snad i tím, že kytky zalévám méně často. Mám ji na okně na parapetu na jihovýchodní straně. Nyní je cca 40 cm vysoká, ale ve spodní části je pokroucená, byla by tedy mnohem vyšší. Jedno "mládě" jsem zahubila tím, že jsem jej dala do vody. Nyní má další, pokusím se ho zasadit zvlášť. Na rozdíl od zdejších udajú, spodní listy neodumírají. Ráda bych poslala fotku, ale zde nejde vložit.

kalanchoe

(J.Janda, 1. 10. 2021 18:13)

Jsou to dva rozdílné druhy. Pokud se chcete dozvědět více informací o obou, nahlédněte na www.crassulaceae.ch, kde je i spousta fotografií. J.J.

K. thyrsiflora - tetraphylla

(Alex, 24. 9. 2021 13:15)

Jsme poněkud zmaten z názvosloví na internetu - je K. tetraphylla totéž, nebo je to jiná rostlina?

přesazování

(J. Janda, 7. 4. 2020 23:59)

Bez fotografie těžko radit. Pokud jste ale koupila rostlinu v supermarketu a ještě ji nepřesadila, udělejte to co nejrychleji. J.J.

zastipnut?

(katarina, 12. 3. 2013 14:48)

dobry den, moje kalanchoe th. tiez nejak nevydrzalo prechod z kvetinarstva do domaceho prostredia, zacali mu maknut listy, tak som poolamovala, vyzera ze sa prebralo, chcela by so ho zrezat lebo je dost vysoke a jednym z listou mi dokonca uplne zakryva mladu rastlinku. kedze som laik, neviem ci ho po zrezani treba nechat zakorenit vo vode a potom presadit, alebo ho rovno supnut do kvetinaca? dakujem

Re: zastipnut?

(jojka kvetinka, 27. 8. 2016 14:08)

ty nevieš čítať... sukulenty treba nechať pri rezkovaní zaschnúť,kde sa vytvoria základy pre nové korene, vo vody by ti tak asi zhnili...je to rastlina ktorá obsahuje veľké množstvo vody....!!!!!

Kalanchoe thyrsiflora

(Dominika, 3. 4. 2020 22:43)

Dobry den, Vas clanok mi velmi pomohol. Som velky laik co sa tyka sukulentov ale tuto rastlinku mam uz asi cca rok a vdaka Vam som zistila, ze odrezanie spodnych listov, ktore nie su v dobrej kondicii je v poriadku a nie je treba hned zufat :) Rastlinku mam ale v povodnej hline, v ktorej som ju kupila. Stonka je z polky "vyholena" a rada by som rastlinku presadila. Prosim Vas ako mam postupovat (odrezat, ako zarorenit)? Dakujem velmi pekne

Kalanchoe thyrsiflora

(Ludmila Koláčková, 4. 11. 2016 9:43)

Já rovněž děkuji za váš clánek.Tato rostlina je překræsná.Koupila jsem ji před dvěma měsíci a krásně roste.Určitě se budu řídit vašimi radami.

Dendrobium nobile

(Ludmila Kolačková, 4. 11. 2016 9:30)

Prosím můžete mi poradit jestli mám u této orchideje odříznou odkvetlý stonek?Listy jsou krásné.Myslím že je to škoda.Jenže někde jsem četla že uříznout.Nový už roste.Je tak 20cm vysoký a lesklý.Jestli dostanu odpověď tak děkuji moc moc.

Kalanchoe thyrsiflora

(Ludmila Koláčková, 4. 11. 2016 9:22)

Já rovněž děkuji za váš clánek.Tato rostlina je překræsná.Koupila jsem ji před dvěma měsíci a krásně roste.Určitě se budu řídit vašimi radami.

Kalanchoe thyrsiflora

(Ludmila Koláčková, 4. 11. 2016 9:22)

Já rovněž děkuji za váš clánek.Tato rostlina je překræsná.Koupila jsem ji před dvěma měsíci a krásně roste.Určitě se budu řídit vašimi radami.

kalanchoe

(Jiří Janda, 12. 3. 2013 18:15)

Vrchol je nejlépe zakořemit v perlitu, říčním písku nebo něčem podobném. Možná by to šlo i ve vodě, ale u sukulentů s tímto nemáme příliš dobré zkušenosti. Každopádně nechte ránu pořádně zaschnout a zacelit. Nevím jestli jste rostlinu po zakupení v květinářství přesadila. Pokud ne, každopádně to udělejte, protože v té rašelnové směsici moc dlouho spokojeně žít nebude! Tak ať se daří! J.J.

Kalanchoe t.

(Zuzana, 7.3. 2013, 7. 3. 2013 23:14)

Vďaka za kvalitný návod na pestovanie tejto rastliny, Váš článok mi veľmi pomohol, som rada, že som našla taký obsiahly a kvalitný text.

Kalanchoe -poděkování

(Petra Z., 2. 11. 2012 10:53)

Moc krásný článek, je vidět že je psaný z láskou...,moc mi pomohl při mém pěstování, děkuji velice p.

kalanchoe

(J.Janda, 1. 11. 2012 11:32)

Prosychání listů je v určité míře přirozené, jedná se o jejich průběžnou obměnu. Pokud je ale rychlejší než jindy, může to být způsobeno také změnami pěstebních podmínek v období, kdy se v domácnostech začíná topit! Toto období bývá pro sukulenty nejsvízelnější, což si pamatuji ještě z našich panelákových dob. Vyplatí se zalévat raději častěji a v malých dávkách. Nejmladší listy by měly zůstat zdravé, další později dorostou! J.J.

okorávaní (usychání) okrajů listů

(Adriana, 31. 10. 2012 12:19)

Dobrý den,
pěstuji Kalanchoi-thyrsifloru a mám ji zhruba rok. Je už velká a moc pěkně rozte, akorát nedávny ji začali jakoby usychat okraje listů a postupuje to směrem ke středu do stonku. Nevím co to je a ani čím je to způsobené. Sukulent zalévám pravidelně a vydatně, ale zase s mírou.
Za případnou odezvu moc děkuji

Kalanchoe

(Katarína, 25. 10. 2012 13:43)

ďakujem veľmi pekne za informáciu o pestovní tejto rastlinky. Práve dnes som si ju kúpila a konečne som sa dočítala ako ju pestovať.
Ešte raz veľmi pekne ďakujem

veľmi mi to pomohlo

(K.h..., 29. 9. 2012 7:29)

je to výborny článok -na Slovensku asi taký nenájdeme...
asi pred dvoma dňami som kúpil tú rastlinu a ... proste mi to pomohlo ..........................................

myslím že je to

(hirameki2@centrum.cz, 21. 9. 2012 21:29)

pěkný článeček i fotky jsou dost hezké!
sukulenty mám rád, ale nedostává se mi času věnovat jim příslušnou péči.

zdraví petoru