Jdi na obsah Jdi na menu
 


KALANCHOE x KEWENSIS

21. 6. 2008

ObrazekJak zvláštní název rostliny napovídá, jedná se o mezidruhového křížence rodu Kalanchoe. Jako rodiče této zajímavé rostliny s listy bizarních tvarů jsou nejčastěji uváděny druhy Kalanchoe flammea a K. teretifolia. Přestože se jedná o rostlinu, kterou si každý zapamatuje na první pohled díky zvláštnímu tvaru listů, zatím v našich domácnostech a sbírkách teprve hledá své místo. Vzhledem k své odolnosti a sromným pěstitelským nárokům má všechny předpoklady stát se všeobecně oblíbenou pokojovou rostlinou. Protože se jejího intenzivního množení v posledních letech chopily  západoevevropské velkopěstírny (pod komerčním názvem „Spider“), její rozšíření je na dobré cestě.
Tuhé listy s hladkým povrchem připomínají svým tvarem paroží, a tento kříženec je typickým příkladem různolistosti u sukulentů. ObrazekZvláštní je, že po určitý čas narůstají listy zcela uniformní, ale najednou se vše změní a rostlinu zdobí listy hned několik typově naprosto odlišných tvarů. Pak se ale vše opět vrátí do starých kolejí, a tak se tato období během života rostliny neustále střídají. Vliv na tvar listů nepochybně má také množství světla, na jejich zbarvení  pak zcela nepochybně. Zatímco rostliny pěstované při nedostatku světla bývají světle zelené a v zimě i v blízkosti okna tmavě zelené, za slunečných letních dnů získává povrch listů stříbřitý a mnohdy i bronzový nádech a zelené zůstávají jen nejnovější přírůstky.
V literatuře je často uváděn až živelný růst této zajímavé kytky, ale v praxi jsem se s tímto jevem zatím nesetkal. Snad to bude způsobeno jejich pěstování v menších nádobách, ale i tak mi připadá, že některá jiná kalanchoe narůstají podstatně  rychleji. Obrazek
Opravdovou ozdobou birazní rostliny jsou jasně růžové květy, kterých bývá na vysokém stvolu velké množství. Vzhledem k intenzitě jejich zbarvení nelze rostlinu v době kvetení přehlédnout ani v husté sukulentní džungli našeho skleníku. Květenství se objevují zpravidla koncem jara, ale někteří jedinci se opozdí, takže z výrazných květů se těšíme často i koncem léta. 
Dám v jejich případě na radu Honzy Gratiase a letošní sklizeň využiji do vázy, protože prý květy mají značnou trvanlivost a výdrž. Vzhledem ke skutečnosti, že jsou stvoly mnohonásobně delší než je výška rostliny, ta se v době květu stává velice nestabilní, zvláště pokud je pěstována v menším květináčku jako tomu je u nás.Obrazek
Jedná se o kytku na plné slunce, vhodnou k letnění a schopnou přežít neuvěřitelně dlouhá období sucha bez jediné kapky vody. Listy v nejslunnějších měsících roku narůstají hustě a rostlina bývá v tomto období nejkrásnější. Stonek se dá samozřejmě krátit, na což rostlina reaguje hojným odnožováním, takže po nějakém čase vzniká pěkný a kompaktní keřík. V zimě rostlině dopřejeme maximum světla a na jejím počátku alespoň krátké období odpočinku v naprostém suchu, což můžeme provozovat klidně i při zimování v teplém bytě. Jinak rostlina snáší poklesy teplot k 5°C při velice mírné zálivce. Množení z vrcholových řízků je snadné a velice efektivní, stejně tak i samotné pěstování křížence z čeledi Crassulaceae, o němž nepochybně ještě uslyšíme.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

kalanchoe

(Eva*, 30. 1. 2009 16:33)

Listy právě vypadaly jako u kalanchoe. Nikde na netu jsem na takový květ nenarazila.
Moc děkuju za snahu.
Hezký víkend.

???

(J.Janda, 29. 1. 2009 18:26)

Koukal jsem na tu fotku, ale nejsem si jist, zda se jedná o kalanchoe. Chytřejší bych byl, kdyby byly vidět i listy, podle poupat to na kalanchoe příliš nevypadá.Podobné květy jsem nikdy předtím neviděl, takže si myslím, že jsme tuhle kytku ani doma nikdy neměli. Zkuste hledat po internetu. Zdraví J.J.

kalanchoe

(Eva*, 29. 1. 2009 17:35)

Dobrý den, nezlobte se, že otravuju. Narazila jsem na vaše stránky úplně náhodou. Hledám totiž jistý druh kalanchoe, tedy snad by to kalanchoe mělo být. Vyfotila jsem ten květ u sousedky, než jeli na dovolenou a po návratu z dovolené byla rostlinka uhnilá. Protože se mi ta rostlina moc líbí, chtěla bych si jí pořídir, ale bohužel neznám její název.
http://sagitarius.blog.cz/0809/neznama
Jestli můžete, podívejte se prosím na ten kvítek. Zadala jsem adresu stránky, kde se nachází.
Předem moc děkuji, Eva Lenská.