Jdi na obsah Jdi na menu
 


MARLOTHISTELLA UNIONDALENSIS (SUKULENTNÍ MINIBONSAJE 6)

11. 2. 2008

ObrazekO této jihoafrické miniaturce a jejím tvarování jsem nedávno psal do internetových kaktusářských novinách (leden 2008). Přestože tam jsou stručně shrnuty moje dosavadní poznatky, spojené s jejím pěstováním a několik fotografií, chci ještě něco málo doplnit. Ačkoliv se jedná o rostlinu známou poměrně dlouho, u nás podle ohlasů čtenářů zatím není příliš rozšířená. Adresu novin asi znáte (www.cact.cz/noviny).
Marlothistella uniondalensis se svým docela obyčejným vzhledem nápadně podobá mnoha jiným rostlinám z čeledi Aizoaceae. Sám bych se pravděpodobně k jejímu názvu ještě dlouho nepropracoval. Obrazek
Ale na pěstování se zdá být docela pohodová, i když jedna z rostlin nám uhnila. Stalo se to tak, že jsem viděl její mírně svraštělé lístky a zároveň suchý substrát, což mne vedlo k domněnce, že potřebuje trochu vody. Jenomže ta z květináče nemizela ani po třech dnech. Když jsem rostlinu vytáhl, její tlusté kořeny byly už značně nahnilé (kupodivu to bylo u rostliny pěstované s kořeny pod zemí), ale podařilo se mi alespoň zachránit některé větvičky. Tak jsem začal trochu z donucení konečně s jejím vegetativním množením.
ObrazekNa perlit jsem nakladl řízky s různě zralými stonky, a kupodivu jako první zakořenily ty, které už byly takřka dřevnaté. Mladší výhony tam ještě leží, ale řezné rány jsou zatažené, a tak nezbývá než věřit, že zakoření také. Dávají si dost na čas, ale ani ty starší nebyly v tomto ohledu příliš vstřícné. První kořínky se objevily až po měsíci (v létě by probíhalo kořenění asi mnohem rychleji). Dnes už několika mladým rostlinkám přirůstají nové lístky, protože u Marlothistella uniondalensis právě nyní probíhá období dosti intenzvního růstu. Proto dospělé rostliny i mládež zalévám poměrně často, většinou 1x týdně.
Vzhledem k dosvadním zkušenostem je zřejmé, že pěstování této rostliny nebude nijak problematické, a je pouze otázkou času, kdy se rozšíří do mnoha dalších sbírek. Zdá se, že pro pěstitele sukulentních bonsají je to nový a zatím neokoukaný tip. A je také dost možné, že už ji sami nějaký čas úspěšně pěstujete, aniž byste znali její jméno. Ale vždyť na tom zas až tak nezáleží, jak zpívá Vlasta Redl.Obrazek
Na fotografiích můžete vidět jednu z rostlin tvarovaných a pěstovaných v misce, dále pak rostliny s poupaty na konci listopadu, a zakořeněné řízky Marlothistella uniondalensis.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář