Jdi na obsah Jdi na menu
 


PACHYPHYTUM COMPACTUM f. cristata

4. 12. 2009

ObrazekO pěstování a krásných květech mexické rostliny Pachyphytum compactum jsme na našich stránkách psali už dvakrát (22.2.08 a 30.4.09) v rubrice „Pěstitelská praxe“. Dnes tedy pouze krátce o kristátní růstové formě této rostliny, jejíž pěstování je úplně stejné jako u jedinců s normálním růstem.
Rozdíl je v možnosti aranžování, a částečně i tvarování. Slůvko „částečně“ je na místě, protože kristáty nějak systematicky tvarovat nelze! Ať pěstitel dělá co dělá, beztak si hřebeny rostou jak chtějí, a vydávají se směry často naprosto nevyzpytatelnými. Výhodou kristát Pachyphytum compactum je, že podobně jako normální rostliny, i tyto vytvářejí po nějakém čase kmínek. U  kristátních rostlin však bývá plochý, směrem vzhůru prudce se rozšiřující, a v tomto případě i dost silný a pevný na to, aby v budoucnu udržel ve stabilní poloze i poměrně těžkou korunu drobných lístků.Obrazek
Listy kristátní formy Pachyphytum compactum dosahují pouze zlomku rozměrů, na jaké jsme zvyklí u rostlin s normálním růstem. Narůstají však stejně hustě, a hřebeny se navíc po nějakém čase začínají dělit a vydávají se nejrůznějšími směry. Ve spojení s plochým kmenem se nabízí pěstování kristáty v mělké keramické misce menších rozměrů. Už tak malé listy se stávají po nějakém čase ještě drobnějšími, takže kristáta už takřka v ničem nepřipomíná původní rostlinu,  z níž kdysi vznikla.
Zajímavý tip pro pěstitele, kteří zápasí s nedostatkem místa na svých okenních parapetech, a zároveň jsou zapomnětliví co se vody týče. Měsíc či dva bez pěstitelovy péče totiž tato pomalu rostoucí miniatura přečká  jakoby nic.
Dvojice snímků svědčí o tom, že nárůst naší kristáty P. compactum není nijak překotný. Mezi pořízením obou fotografií uplynulo na den přesně rok a půl! Zdá se, že keramická miska 9,5cm dlouhá (6cm široká) a dva a půl centimetru silná vrstva substrátu v ní  rostlině určitě ještě na nějaký čas postačí!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář