Jdi na obsah Jdi na menu
 


PACHYPODIUM ROSULATUM

9. 7. 2012

p1050633.jpgRod Pachypodium nabízí pěstitelům nejrůznější možnosti, ale ve všech případech krásu nezvyklých tvarů, a po nějakém čase (někdy i hodně dlouhém) i krásných květů. Jsou druhy, které potěší majitele zimních zahrad, disponující množstvím prostoru (např. P. lamerei, P. geayi, P. lealii), ale také drobnější (v kultuře) a pomaleji rostoucí, které vcelku brzy rozkvetou i okenním pěstitelům. O jedné takové rostlině je i tento článek.
Pachypodium rosulatum patří k čeledi Apocynaceae (toješťovité) a má domov na ostrově Madagaskar, stejně jako velice podobný druh P. horombense. Ty dvě rostliny jsou si podobné jako vejce vejci, k čemuž navíc přispívá i široká variabilita obou druhů. Ve sbírkách se nacházejí spousty nejrůznějších typů rostlin, které někteří odborníci považují za jejich poddruhy, jiní dokonce za samostatné druhy. Oba výše uvedené druhy lze spolehlivě rozlišit teprve když rostliny vykvetou. I samotné květy obou druhů jsou si ale v mnohém podobné!
Na květy nemusí v jejich případě pěstitel p1050631.jpgčekat ani zdaleka tak dlouho, jako třeba u robustních sloupovitých druhů z Madagaskaru (P. lamerei, geayi). Zdání ale někdy trochu klame, protože zvolna a tvrdě pěstované P. rosulatum může být při výšce 12cm staré už třeba i deset let, což je i příklad rostliny rozkvetlé na snímcích v tomto článku. 
Základem Pachypodium rosulatum je silný, u země často baňatý a směrem vzhůru se zužující kmen, porostlý poměrně ostrými trny. Zatímco někteří jedinci rostou dlouho soliterně, a začínají se větvit z vrcholu teprve po odkvětu, jiné rostliny hojně odnožují již od samého počátku a již při výšce 10cm mají množství rovnoměrně narůstajících ramen, zakončených na vrcholech rosetami listů. Květní stvoly fialovohnědé barvy (na slunci) bývají často i několikanásobně delší než je výška kvetoucí rostliny, a jsou zakončeny okolíkovitým květenstvím. Zářivě žluté květy se nejčastěji objevují uprostřed českého léta. Jejich množství v květenství může být velice různé. p1050713.jpgZažili jsme květy pouze dva, zatímco jindy jich bylo více než deset! Ty z letošní úrody dosahovaly průměru 5cm, a jak bývá v případě P. rosulatum zvykem, vykvétaly postupně. Přestože v době veder jde všechno rychleji, těšili jsme se z květů na přelomu června a července déle než dva týdny! V době násady poupat se vyplatí rostliny zalévat častěji než jindy, protože poupata vlivem sucha často opadají!
Pachypodium rosulatum (jakož i horombense) považuji v rámci rodu za choulostivější druh. Pro někoho je možná pěstování této nádherné a nesmírně dekorativní kytky pouze zaběhlou rutinou, ale já jsem ještě žádných pachypodií nezahubil tolik jako právě P. rosulatum (nebo horombense!). Proto k péči o ně přistupuji i po letech s velkou pokorou a obezřetností.
Samozřejmostí je maximum slunečních paprsků po celý rok, což je ostatně pravidlem číslo jedna i pro všechny ostatní druhy pachypodií. Od jara do podzimu snáší relativně dost vody, ale vždy v mnohem menších dávkách než třeba sloupovité madagaskarské druhy a mnohá další pachypodia (např. P. lealii, P. succulentum).p1050718.jpg Snažíme se vodu dávkovat tak, aby byla většina substrátu do 24 hodin suchá. V době teplejších letních období však každý večer rostliny kropíme (společně s adenii a unkarinami). Každopádně by po zálivce měly existovat suché periody. Pokud jsou rostliny v plném růstu, tolerují vcelku spolehlivě i ranní poklesy teplot k nule. Úplně jinak je tomu v zimě!
Z pověrčivosti zimujeme naše P. rosulatum  tepleji . V naší zimní zahradě teploty pod 15°C neklesají příliš často. Rostliny si v té době ponechávají jen velmi málo listů na vrcholech, a někdy shazují úplně všechny. Pokud je na podzim nestihly shodit, obvykle tak učiní brzy zjara, když se začnou jejich růstové vrcholy otevírat a narůstat v nich listy nové a čerstvé. Po celou zimu mírně zaléváme zhruba jednou za dva týdny, a po zálivce vždy bedlivě sledujeme, jak rychle se kořeny rostlin dovedou vypořádat s vodou. Jakmile u některé z nich zůstává substrát podezřele dlouho (stačí tři dny) vlhký, vyplatí se rostlinu vyndat z květináče a zkontrolovat její kořeny. Hniloba postupuje v případě Pachypodium rosulatum neskutečně rychle, aniž by bylo nad povrchem zemským cokoliv patrné (totéž samozřejmě platí i v létě)! 
p1050912.jpgPachypodium rosulatum je rostlina dekorativní již v mladém věku, starší rostliny zase pěstitele odedávna fascinují baňatými kmeny s otrněným povrchem (u báze ale již většinou holé). Byl bych pokrytec, kdybych vědom si vlastních ztrát tvrdil, že je to kytka pro začátečníky. V jejím případě platí, že stěstí a úspěch mívají především ti opatrnější pěstitelé, když pominu lidi se zelenýma rukama, kterým v pohodě roste a kvete úplně všechno.
Ani se suchem se to ale v případě P. rosulatum nesmí přehnat. V určité fázi přeschnutí se měkce gumový kmínek naplní vodou třeba i za jediný den a rostlina pokračuje bez problémů v normálním růstu, ale jakmile předchozí suché období trvalo již příliš dlouho, chce to při záchraně (obnově růstu) rostliny postupovat s citem a obrnit se při tom trpělivostí. 
p1030213.jpgKdysi jsme zimovali naše sukulenty zcela nasucho. Z té doby pochází také drtivá většina zmiňovaných ztrát, a to nejenom u tohoto nádherného pachypodia! Přesušené kmeny a silně zredukovaný kořenový systém zpravidla neunesly první jarní vodu a kompost se následně plnil drahocennými mrtvolkami. Od té doby, co zaléváme téměř všechny naše sukulenty pravidelně celou zimu, jsou již ztráty minimální. Některé P. rosulatum už máme i díky tomu déle než deset let, což se nám v našem „suchém“  pěstitelském období nikdy nepodařilo!
Na úvodní dvojici snímků jsou dva různé typy Pachypodium rosulatum. Následují fotografie poupat a zářivě žlutých květů. Poslední snímek patří další nakvétající rostlině P. rosulatum (nebo P. horombense), obklopené rodovým i druhovým příbuzenstvem.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pachypodium

(kembis, 13. 10. 2018 21:57)

Ahoj,
mam jedno rosulatum asi 12let stare a obrovske, nemam ho uz kam dat. Jestli mate nekdo zajem, rad bych ho nekomu levne prodal.
776134747

PACHYPODIUM ROSULATUM

(hana, 31. 8. 2018 19:52)

PROSIM O RADU ZACALI ME LISTY SE OHYBAT DOLU NEVIM JESTLI ZALEVAT TROCHU NEBO VUBEC NE DEKUJI ZA ODPOVED

pachypodium

(Jiří Janda, 5. 1. 2014 22:17)

Jsou dvě možnosti. Ta lepší je, že rostlinám jenom chybí voda. V takovém případě by po zálivce měl rychle vyschnout substrát a jejich kmeny by díky načerpané vodě měly za 2-3 dny zase ztvrdnout. Pokud se tak nestane, je lepší vyndat je z květináčů a podívat se na kořeny, protože mohou hnít. To je ta horší varianta. Pak je nutné odstranit vše vyhnilé a nefunkční, často i téměř celý kořenový systém. Poté nechat rány zahojit, zasadit a opatrně zalévat (nebo zakořeňovat jen v perlitu), nejlépe vlažnou vodu a v teplejším prostředí, podporujícím rychlejší tvorbu nových kořínků. Přeji variantu první a mnoho zdaru! J.J.

měkký kmen

(Jarka, 4. 1. 2014 11:45)

Zdravím, obě pachypodia - horombrese i rosulatum mám již třetím rokem, a každou zimu přežily. Letos jsem je zimovala v ložnici, cca 17 stupnů a občas velmi mírně zalila, jako každou zimu. Ted jsem zjistila, že obě mají měkký, jakoby gumový kmen. Přenesla jsem je do teplejší chodby k oknu a mírně zalila, ale zatím zlepšení nepozoruji. Poradíte co s tím prosím? Nerada bych o ně přišla... děkuji.