Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pomalá plavba NA MODRÝCH VLNÁCH (Crassula arborescens cv.BLUE WAVES)

6. 8. 2010

ObrazekV posledních letech se mezi pěstiteli objevil zajímavý kultivar známé tlustice Crassula arborescens, přesněji řečeno její subspécie undulatifolia. Právě z ní byl již před mnoha lety vyšlechtěn kultivar zvaný 'Blue Bird', který si získal mezi pěstiteli značnou oblibu díky snadnému tvarování, modrozelenému zbarvení listů s tmavším okrajem a především o mnoho časnějšímu a pravidelnějšímu kvetení než třeba tradiční stromová tlustice Crassula ovata.
Pokud bych měl nový kultivar nějak velice stručně popsat, tak se jedná o klasickou zmenšeninu 'Blue Bird' s výrazněji zvlněnými okraji listů. Při našem způsobu pěstování, což je více vody (samozřejmě od jara do podzimu!), žádné stínění a přihnojování, dosahují listy délky 3cm při zhruba poloviční šířce! Pro tvarování je Crassula 'Blue Waves' rostlinou snad ještě vhodnější než kterákoliv jiná stromkovitá tlustice, a to nejenom díky svým drobnějším rozměrům a pomalejšímu růstu, ale především hojnému větvení i bez přičinění pěstitele! Okenním pěstitelům se tedy v podobě této drobné (mezi stromkovitými) tlustice nabízí zajímavá rostlina na jejich parapety!
ObrazekPěstování 'Blue Waves' je naprosto stejné jako u 'Blue Bird', o níž jsme na našich stránkách psali v této rubrice již dříve (19.12.07 a 25.12.08). Když jsme několik miniaturních stromků získali, samozřejmě některé z nich okamžitě putovaly na letošní léto pod širé nebe, abychom vyzkoušeli odolnost modrozeleného povrchu listů vůči slunečním paprskům a dešti. Letošní léto je plné teplotních extrémů, takže více už vyzkoušet snad ani nelze. Letnění této rostlině evidentně svědčí, i když v barevnosti listů se to oproti makrolonovému průchoďáku nějak výrazněji neprojevuje. Zato větve letněných jedinců jsou pevnější, silnější, listy méně lámavé a samovolné větvení ještě bohatší!
ObrazekI bez větší pěstitelo snahy vznikají díky zmíněnému větvení 'Blue Waves' nádherné stromečky, jejichž korunám je však třeba čas od času trochu odlehčit, protože listy i přes své drobnější rozměry přece jenom něco váží! Vrcholové řízky koření v teple a polostínu velice rychle a ochotně, takže o materiál k dalšímu pěstování a případně i tvarování nebude zřejmě v budoucnu nouze. První zakořeněné řízky 'Blue Waves' díky tomu už také putovaly coby bonus k některým z našich zákazníků.
Díky svým rozměrům se stala Crassula 'Blue Waves' i příjemným zpestřením našich společných letních výsadeb. Jak jsme již psali, letněním se trošičku brzdí růst a ve společných nádobách se rostliny musí částečně uskromnit ve svých prostorových nárocích. Už tak pozvolný nárůst této hezké tlustice je v tomto případě velice pomalou, ale příjemnou plavbou na modrých vlnách! S opravdovým tvarováním 'Blue Waves' jsme teprve na samém začátku, ale lze předpokládat, že s touto kytkou se budou moci provádět zajímavé věci.Obrazek Jestli tomu tak opravdu bude, dočtete se o tom docela určitě v budoucnu v jiné rubrice našich stránek.
Na úvodním snímku je jedna z částečně tvarovaných rostlin, jejíž výška je 15cm s šířkou koruny rovných dvacet centimetrů. Následuje právě pohled do její koruny a ještě jedna rostlina s dvěma kmínky. Na poslední fotografii můžete vidět jinou rostlinu 'Blue Waves', zasazenou uprostřed jedné z pestrobarevných sukulentních zahrádek.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář