Jdi na obsah Jdi na menu
 


PORTULACARIA AFRA (Nezmar mezi sukulenty)

21. 4. 2008

ObrazekŘíše sukulentů nabízí množství odolných, a přitom hezkých druhů, ale jenom pár takových jako Portulacaria afra z čeledi šruchovitých (Portulacaceae). Jedná se samozřejmě o rostlinu notoricky známou mezi pěstiteli, ale také širokou veřejností, pro níž je jedním z mála objektů, pod nimiž si sukulent dovede představit snad úplně každý. Často si ji lidé pletou s tlusticí, které je v mnohém podobná, a to jak vizuálně, tak i ve skromných pěstitelských nárocích. Portulacaria afra u nás zdomácněla, podobně jako tlustice Crassula ovata, Aloe variegata (“Sokolí pero“) nebo Stapelia variegata (smrdutka).
Kromě zmíněných vlastností se jedná o rostlinu velice tvárnou a variabilní nejenom barvou listů, ale také způsobem růstu. Kromě tradičních stromkovitých rostlin existují i formy s převislým růstem nebo velkolisté kultivary, které mají k tlusticím už opravdu blízko. Podobně jako tlustice, také portulakárie pocházejí z jihu Afriky, kde rostou jako plevelné keře, dosahující výšky až tří metrů. Ve Středomoří Portulacaria afra natolik zdomácněla, že tam z ní jsou často k vidění i živé ploty v předzahrádkách místních obyvatel.Obrazek
Samotné pěstování je jakýmsi prototypem pro většinu běžných druhů sukulentů v našich podmínkách. Snáší plné slunce, ale dobře se jí daří také v polostínu. Od konce jara do pozdního podzimu je vhodné její letnění. V teplejších měsících roku zeléváme každý týden pořádnou dávkou vody v závislosti na velikosti rostliny a především nádoby, v níž je pěstována. Pokud jsou extrémně teplá období, můžeme zalévat i více. V letních vedrech je vhodné na nějaký čas rostlinu přenést do polostínu, protože stojatý a horký vzduch způsobuje občasné žloutnutí listů.
ObrazekV zimě se spokojí s méně častou zálivkou, nikoliv však s dlouhými  obdobími sucha, na která reaguje svraštěním listů a jejich následným opadem. Trvá pak nějaký čas, než se rostlina znovu zazelená! Zimní teploty by neměly klesat pod 10°Celsia, a rostlina chladnější období přečká i v polostínu. V případě že větve narůstají příliš živelně, není nic jednoduššího než je v předjaří zkrátit, ale většinou se to nestává. Množení je snadné zakořeňováním vrcholových řízků, kterých bývá vždycky dostatek, protože rostlinu je třeba v poměrně živelném růstu čas od času krotit řezem.
Ačkoliv tuto rostlinu už znám takřka čtyřicet let, protože ji rodiče pěstovali jako jednu z mála sukulentních rostlin v našem panelákovém bytě, nikdy jsem ji ještě neviděl kvést. Totéž se mi nepodařilo ani při poměrně častých návštěvách zahradnictví v Dymokurech, kde pan Bittman pěstuje  třicet  i více let staré exempláře. Podle údajů v literatuře prý jsou květy drobné, zelenkavě růžové, ale podrobnější informace chybí, stejně jako fotografie alespoň jediné kvetoucí rostliny, na níž by se mi podařilo narazit.Obrazek
Zvláštní kapitolou pěstování této rostliny je její tvarování. Červenofialové až červenohnědé stonky větví přirozeně i po řezu vždy kolmo na větev, z které vyrůstají. Přestože je tvarování Portulacaria afra neuvěřitelně triviální, tak bývá kvůli výše uvedené vlastnosti i tak trochu fádní. Jakmile se této rostliny zmocnili před časem bonsajisté, okamžitě na ni vyrukovali s drátem, omotávaným kolem dužnatých stonků. Viděl jsem ty rostliny na jejich výstavách a naskakovala mi z nich kopřivka. Naštěstí je Portulacaria afra natolik odolná rostlina, že i takové zacházení přečká.
Sukulentáři se spokojí většnou s tradičním krácením větví řezem, což je metoda odvědčená, pro rostlinu přijatelná a zároveň potřebná. Řez je nutno provádět poměrně často, pokud chceme rostlinu urdžet v přijatelném tvaru. Samozřejmě ji můžeme také nechat přerůst a vše potom zpětně napravit řezem radikálním, který snáší také dobře.
Tvarované portulakárie jsou krásné i díky nádhernému kmeni, který především v úpatí připomíná množstvím povrchových kořenů opravdový strom, zvláště když kmen zdřevnatí. Postupně tloustne a unese velice těžkou a rozložitou korunu, nemající u starších rostlin v říši sukulentů obdoby.
ObrazekZajímavá je i forma s převislým růstem, kterou lze využít jako klasické převislé rostliny do závěsných nádob, nebo ji tvarovat jako „smuteční“ strom. Stonky jsou u této formy měkčí a tudíž i tvárnější, takže nenarůstají tak pravoúhle jako u normálně rostoucích exemplářů. Samozřejmě i v tomto případě je třeba korunu budoucího stromku regulovat. Dále pak existují kultivary s barevnými listy, z nichž „Variegata“ se pěstuje vcelku běžně. Její růst je mnohem pomalejší a rostliny zůstávají drobnější, takže i v dospělosti se spokojí s menší keramickou miskou. Jako všechny rostliny s částečnou ztrátou chlorofylu není příliš vhodná k letnění. Další barevně zajímavé rostliny pěstuje také pan Bittman v Dymokurech, jehož jsou portulakárie královskou disciplínou. Tento kultivar jsem jinde snad ani neviděl. Jeho listy jsou o poznání větší, a podíl bezchlorofylových ploch na listech není vysoký. Protože jsem listy blíže nikdy nezkoumal, je docela možné, že se jedná v tomto případě o záležitost pouze povrchového charakteru.
Oč je tvarování Portulacaria afra stereotypnější, o to bývá pestřejší díky neuvěřitelným možnostem, které neskýtají ani nejobyčejnější stromovité tlustice rodu Crassula. Chcete-li krychli, máte ji mít, napadle-li vás vytvořit si něco velice se podobajícího vánočnímu stromečku, máte možnost v podobě tohoto jihoafrického sukulentního nezmara. Zmíněný živý plot obyvatel Středomoří si můžete v menším provedení vytvořit v okenních truhlících právě z Portulacaria afra. Pan Bittman už to dělá dávno, takže mi to nikterak divné už ani nepřipadá. Nejhezčí jsou ale nakonec beztak klasické stromky. Mohou být pro zpestření ještě narostlé na několika vzájemně propletených kmenech, což je nejlépe provést již v útlém mládí, ale i ve značném stáří, jak můžete vidět při návštěvě dymokurského sukulentního království pana Bittmana.Obrazek
Portulacaria afra je jakýmsi trenažerem pro začínající pěstitele, na němž si mohou vyzkoušet veškeré pěstitelské fígle i nezdary, které vzhledem k vitalitě rostliny mohou zase bez patrných následků napravit. Také v oblasti tvarování je vhodná výuka začínajících sukulentářských bonsajistů právě na této kytce, na níž se případné chyby nebo zbrklosti napravují poměrně rychle a spolehlivě. Je to prostě rostlina spolehlivá, odolná a svolná k lecjakým experimentům.
Protože jsme se v souvislosti s Portulacaria afra často zmiňovali o panu Jaroslavu Bittmanovi, tak vás na fotografiích seznámíme také s některými jeho portulakáriemi. Ta první je tvarovaná ve „smutečním“ stylu, druhá pak klasicky jako strom s plochou korunou obřích rozměrů. Na třetím snímku je převislá růstová rorma, pěstovaná v závěsné nádobě a následující exemplář roste naopak vzhůru. Že na splétání kmenů není nikdy pozdě, o tom se můžete přesvědčit na další fotografii. Izolepa je zde vítaným pomocníkem, který z rostliny zmizí, jakmile pomine jeho nutná přítomnost. Na úplný závěr jsme zařadili také jednu naši rostlinu, která je však oproti obrům pana Bittmana pouhým trpaslíkem. Máme ji více než deset let, a hádejte odkud jsme si ji tehdy asi přivezli?


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

špatný stav

(Eva, 17. 11. 2019 20:52)

Rostlinku jsem koupila v létě a prvních pár měsíců byla v pohodě. Pán co mi ji prodal říkal, že jí mám 1 za 2 týdny dát na hodinu do vody. A je na okně na jiho-východ tak má asi i dostatek světla. Ale asi už 2 měsíce je ve špatním stavu. Opadala většina lístků i pár čerstvých větviček. Hledala jsem na internetu co jsem udělala špatně a nic jsem se nedozvěděla (moc zalitá, málo zalitá, špatné umístění...)
Nějaké rady co dělám špatně?

Re: špatný stav

(Martina, 20. 7. 2022 15:00)

Vypadá to že je málo zalitá , opad listů i větviček 1-2 za dva týdny třeba v létě je málo pak se zbavuje listí . Kontrola kořenů jestli jsou v pořádku pokud ano ještě ji zachráníte. V zimě méně často zalívat ale taky zalívat jestli bydlíte v paneláku je tam sucho je to mnoho faktorů.

voda

(J. Janda, 17. 11. 2019 23:05)

Je vůbec div, že Vaše zacházení tak dlouho přežila. Zkuste ji normálně zalévat jako se sukulenty i jiné pokojové rostliny zalévat mají. Zalít, nechat vyschnout a teprve poté znovu zalít. To vše samozřejmě v závislosti na počasí a množství světla. Bez fotografie té chuděry se bohužel příliš radit nedá. J.J.

voda

(Jiří Janda, 10. 4. 2018 20:18)

To nelze paušalizovat. Záleží kde máte rostlinu umístěnu (množství světla), jaké je počasí, teplota v místě pěstování, záleží samozřejmě na velikosti rostliny, květináče a propustnosti substrátu. Jediné co se obecně říci dá je, že zalévat se vyplatí vždy teprve když substrát v květináči po předchozí zálivce vyschne. Zkuste si přečíst článek o zalévání v rubrice "Základy pěstování" na našem webu. J.J.

sucho

(Jiří Janda, 10. 4. 2018 10:54)

Napadá mne v první řadě nedostatek vody, na ten je portulakárie dost citlivá, další možností jsou příliš dlouhé větve, ale v tom případě by lístky na jejich koncích při pravidelné zálivce rozhodně udržela. Portulacaria afra je kytka hodně žíznivá, pokud je umístěna na slunci, které k životu a hezkému vzhledu potřebuje. J.J.

Re: sucho

(Petr, 10. 4. 2018 19:55)

A jak často zalívat? Každý den nebo jednou týdně? nerad bych to pokazil ještě víc..

Usychání lístků

(Petr, 9. 4. 2018 10:27)

Dobrý den, asi před rokem jsem dostal jako dárek Afru a po půl roce začaly usychat malé lístky na konečcích, které hojně vyráží. Takže mám jen kmen a větve. Problém trvá v podstatě pořád. Poradíte mi někdo, co tím dělat? Děkuji za odpověď.

množení

(Jiří Janda, 26. 1. 2018 8:13)

Buď řízky okamžitě po uříznutí klademe do suchého perlitu nebo říčního písku a po dvou týdnech zalijeme, nebo necháme zmíněné dva týdny zaschnout a zatáhnout rány, a teprve poté klademe na perlit vlhký. Výsledek je stejný. V obou případech je lépe mít množárnu umístěnou ve stínu. Čím tepleji, tím rychleji se kořeny objevují, žádné stimulátory nepoužíváme. Zdraví J.Janda

množení

(Zdeněk, 25. 1. 2018 17:56)

Dobrý den,
píšete v článku že "Množení je snadné zakořeňováním vrcholových řízků"... můžete prosím přesněji popsat jak? Jestli dát řízek do suché země, nechat zaschnout ránu po uříznutí, kdy zalít atd...?
Moc děkuji.

portulacaria

(Jiří Janda, 11. 12. 2017 10:13)

Pokud je rostlina v dobré kondici, neměl by nastal problém. Naše rostliny při této teplotě (5-10°C) míváme celou zimu. Každopádně byste ji neměl do chladu stěhovat zalitou. J.J.

afra

(rade, 10. 12. 2017 16:12)

ji dam teda oprava ....a byla celou dobu zvykla na teplotu v panelakovem byte dekuji moc radek

afra

(radek , 10. 12. 2017 16:09)

co kdyz jimdam uz asi 40ti letou rostlinu na tyden do teploty asi 5 stupnu dekuji

opad

(Jiří Janda, 27. 11. 2017 19:57)

V zimě je částečný opad běžný, ale pokud rostlinu pravidelně zaléváte v malých dávkách, většinu listů by si měla udržet. Jakmile to se suchem přeženete, je portulakárie schopna opadat během několika okamžiků úplně a dlouho potom trvá, než se znovu olistí. Opadává celkem bez výstrahy, není to s ní jako třeba s tlusticemi, které prosychají pozvolna odspodu a naznačují potřebu vody. J.J.

opad

(Jana, 27. 11. 2017 14:30)

Dobrý den .mám doma portulacaria afra.a pořád jí opadávají lístky.teď jsem dala do chladu ke kaktusum a ostatním sukulentum.začínám.Co pro ni mohu udělat.předem děkuji za odpověď.

mráz

(Jiří Janda, 13. 1. 2017 17:06)

Záleží na tom, zda namrzly jen listy, nebo i stonek. V první případě by měly rostliny časem začít obrůstat novými výhony. Pokud ale byly mrazem zasaženy i větve a kmen, pak už mnoho šancí na záchranu není. Nejlépe vzít nůž a odshora po kouscích řezat a zjistit, zda jsou pletiva uvnitř zdravá (zelená). J.J.

Portulacaria afra

(Perička Josef, 13. 1. 2017 9:43)

Letos jsem nechal na zasklené lodžii několik rostlinek různého stáří a zmrzly. Myslíte že se ještě vzpamatují?

hovno

(hovadak, 12. 11. 2014 10:30)

ahojk mám rád kitíčky a chci ji chci

listy

(J.Janda, 13. 10. 2014 12:21)

Je to možná způsobeno tou změnou prostředí, nebo má rostlina prostě málo vody. Kdyby jí ale měla kriticky málo, opadala by Vám celá, což se mi před lety během zimy stalo také. Pokud se jedná jen o starší listy, tak je vše v pořádku a přirozené, jen by možná bylo vhodné přidat trochu více vody. Portulacaria afra jí dovede zpracovat docela dost. J.J.

listy

(Pepa, 13. 10. 2014 10:53)

Prosím poraďte, opadávají mi listy, teplota v místnosti 17 -18 st., zálivka vždy po sedmi dnech. I letnění proběhlo bez problémů.
Děkuji

květy portulacarie

(Pavel Beutl, 26. 8. 2013 14:10)

Jenom drobná poznámka,portulacarie mi kvete více méně pravidelně již třetím rokem zhruba tuto dobu.Jedná se o rostlinu neznámého věku kýmsi mi darovanou před asi deseti lety pěstovanou celoročně ve skleníku na zahradě v Brně.S pozdravem Pavel B