Jdi na obsah Jdi na menu
 


SEDUM HINTONII - KŘEHKÁ MEXICKÁ KRÁSA

27. 12. 2007

ObrazekTento nádherný rozchodník (Sedum) z horských oblastí mexického Sierra Madre Occidental se výrazně odlišuje od ostatních u nás pěstovaných zástupců rodu (např. Sedum rubrotinctum, morganianum, nussbaumerianum nebo burito). Růžice modrozelených, křehkých listů s jemnými chloupky na povrchu tvoří husté koberce, zakrývající po nějaké době celou plochu květináče nebo misky.
V našich sbírkách se rostlina objevila až počátkem osmdesátých let minulého století a okamžitě si mezi pěstiteli získala značnou oblibu. Je trochu choulostivější než ostatní rozchodníky, a na rozdíl od nich nemiluje přímou sluneční palbu. Ideálním stanovištěm je pro ni polostín, a také letnění není možné doporučit, protože křehké lístky jsou vítaným zpestřením jídelníčku pro nejrůznější plže s ulitami i bez.
Sedum hintonii celoročně zaléváme v mírných dávkách, protože trvalejší přemokření substrátu působí na křehké stonky destruktivně. Rostlina také vyžaduje vyšší zimní teploty (min. 12°C) než jinak velice otužilé mexické druhy. Zima je také obdobím intenzivního růstu a květů. Ty jsou bílé na krátkých stvolech, vyrůstajících ze středu takřka každé růžice. Když se objevují jejich náznaky, v okolí růžice začíná vyrůstat množstvý nových a krásně vybarvených. Květy starou růžici vysílí natolik, že postupně světlá a její objem se viditelně zmenšuje. Po odkvětu je vhodné růžici opatrně vystříhnout ze sevření těch nových. Rostlina prokoukne, a mládež má více prostoru pro expanzi.Obrazek
Při manipulaci s rostlinou je nutná opatrnost a trošička citu, protože dužnaté listy jsou v podstatě velkou kapkou vody, obalenou v tenké slupce. Už při mírném tlaku praskají a mezi prsty vám z nich zůstane jenom zelená voda. Opatrnost se vyplácí především při přesazování, kdy můžeme opatrně nožem oddělit boční růžice k množení. S kořeněním si dávají sice trochu na čas, ale nakonec obvykle udělají kořínky všechny. Protože kořínky jsou bílé a tenké, snadno si je můžete splést s chloupky na stonku.
Sedum hintonii je tedy opravdu křehká krása, která zaujme snad každého milovníka pokojových rostlin. Vzhledem k občasné náchylnosti k hnilobám není mezi pěstiteli zatím zastoupena tak hojně, jak by si zasloužila.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář