Jdi na obsah Jdi na menu
 


SENECIO ROWLEYANUS v pestrém provedení

17. 2. 2012

p1020976.jpgZelené „korálky“ Senecio rowleyanus v naší domácnosti rostou nepřetržitě od samých počátků našeho pěstování sukulentů. Podobně tomu patrně je takřka ve všech sukulentářských sbírkách, protože se jedná o rostlinu vizuálně velice atraktivní a zajímavou, která se navíc spokojí s přistíněným stanovištěm, kde by se většině jiných sukulentů příliš nedařilo. O jejím pěstování (společně se S. citriformis) jsme na našich strínkách psali v této rubrice již dříve (12.9. 2008).
Loni se nám podařilo získat Senecio rowleyanus s panašovanými listy, na nichž se zelená místa nepravidelně střídají s místy postiženými ztrátou chlorofylu, která jsou většinou bílá. Když ale na dvoubarevné kuličky trochu zasvítí sluníčko, zanedlouho se přidává ještě barva třetí. Část světlých míst se vlivem slunečních paprsků zbarvuje do růžova, čímž se z dvoubarevné rostliny rázem stává tříbarevná! Každá ta zelenobílá kulička má navíc na svém povrchu úplně jiný vzor, takže v jediném malém květináčku se pěstiteli naskýtá docela zajímavá a pestrá podívaná!
Pěstování Senecio rowleyanus 'Variegata', jak bývá rostlina na internetu ponejvíce nazývána, je v podstatě totožné jako u zelených rostlin (viz článek), jen musíme být v jejím případě ještě opatrnější s přímým sluncem. Místa bez chlorofylu jsou totižvýrazně náchylnější k popálení. Naše rostliny proto byly po celé léto umístěny na spodním parapetu makrolonového průchoďáku, kam slunce takřka nesvítí, a také tam nebývá takové vedro. Zdá se, že jim takové stanoviště vyhovovalo, stejně jako zimování v prosklené verandě při teplotě okolo 15°Celsia a mírné, ale pravidelné zálivce.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář