Jdi na obsah Jdi na menu
 


SINOCRASSULA YUNNANENSIS

27. 12. 2007

ObrazekDomovem této zajímavé rostliny z čeledi Crassulaceae je západočínská provincie Yun-nan. Jedná se o jednoho z mála zástupců východoasijské flóry v našich sukulentářských sbírkách (občas se pěstuje také Sinocrassula densirosulata).
Rostlina tvoří husté růžice z drobných a křehkých lístků, jejichž zbarvení je na plném slunci téměř černé. Vnímavější pozorovatel pak zjistí, že povrch listů je zdoben pestrou kresbou, která je odlišná u starších a čerstvých listů. Protože rostlina vytváří množství bočních růžic, vznikají husté koberce, zaplňující po nějaké době celou plochu květináče nebo misky.
První náznaky květních stvolů se objevují zpravidla koncem léta, a bývají pěstiteli avizovány náhlým roztahováním růstových středů a jejich podezřele světlou barvou. Stvoly narůstají jen zvolna, takže zářivě červená poupata se objevují až počátkem zimy. Květy jsou bílé, drobné a bývá jich velké množství. Rostlinu zdobí po několik týdnů. Odkvetlé stvoly je vhodné brzy odstranit, protože se na nich rády popásají vlnatky.Obrazek
Pěstování asijské příbuzné známých tlustic (Crassula) není obtížné. Vyžaduje maximum světla po celý rok, aby růžice byly kompaktní a s náležitě vybarvenými listy. Vhodné je i letnění, které jsme už vyzkoušeli. O malou část listů rostliny sice připravili plži, ale i tak jich ještě zůstalo dost. Kupodivu jim nejvíce chutnaly starší listy na okrajích růžic.
Na množství vody není náročná. Dlouhá období sucha přečkává spolehlivě, aniž by opadávaly spodní listy jako u mnoha jiných rostlin z čeledi tlusticovitých. V zimě snáší poklesy teplot k 5°C při sporadické udržovací zálivce.
Množení je stejně snadné jako samotné pěstování. Je možné zakořeňováním bočních růžic nebo jednotlivých listů, kterých při manipulaci s rostlinou opadá vždy dostatek. Boční růžice oddělujeme řezem obvykle při přesazování. Rostlinu opatrně vyklopíme z květináče a uchopíme za kořenový bal. Kdybychom ji neopatrně zmáčkli mezi listy, polovina se jich rozsype po okolí a kompaktní vzhled rostliny je na dlouhou dobu pryč.
ObrazekSinocrassula yunnanensis je vhodná i pro začínající pěstitele. Pěstovali jsme ji už před dvaceti lety jako jeden z prvních druhů sukulentů v tehdy ještě kaktusářské sbírce. Pak na čas zmizela  nejenom ze sbírky naší, ale smetena módními vlnami pachypodií nebo kaudexů i ze sbírek většiny pěstitelů. Její návrat mají na svědomí západoevropské pěstírny, jejichž majitelé až v posledních letech pochopili, že se jedná o rostlinu velice dekorativní a dobře prodejnou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář