Jdi na obsah Jdi na menu
 


SOLANDRA GRANDIFLORA

30. 1. 2008

ObrazekPostupem času se mezi naše sukulenty zapletou i jiné rostliny, které nás něčím zaujmou. Solandra  grandiflora nás sice nezaujala takřka ničím, ale zato jsme dali na dobrou radu kamaráda Víti Vítkoviče, který mladou sazenici Ivaně daroval. Tenhle chlapík má zelené ruce a neuvěřitelné nápady, přestože se rostlinám věnuje pouze okrajově. To někdejší odchov šestnácti krokodýlů čelnatých v jihlavské ZOO byl jeho opravdovým majstrštykem.
Darované rostlině na vizáž nehledě se jí začala Ivana věnovat, a výsledky jejího snažení se dostavily neuvěřitelně rychle. To co Víťa barvitě líčil, stalo se skutečností již po roce pěstování. Z mladé rostlinky se pozvolna stával pohledný stromek, a květy nám doslova vyrazily dech.Obrazek
Solandra grandiflora pochází z Mexika, ale roste v celé střední Americe a na severu Latinské Ameriky. Zavlečena byla postupně na Kanárské ostrovy, sever Afriky a do Středomoří. Bývá často vyvazována k nejrůznějším oporám, protože dokáže v poměrně krátké době zarůst značný prostor (výhony mohou dorůst délky až 12 metrů!). Tím my ale nedisponujeme, a tak si od malička zvykala na pravidelný řez, následkem něhož získala kompaktní tvar.
ObrazekO rostlinu pečuje takřka výhradně Ivana, já jsem pouze spoluúčastníkem tohoto procesu, který je ale docela zajímavý. Rostlinu zaléváme od podzimu poměrně dost, takže substrát bývá většinou vlhký. Podzimní přírůstky nejsou nikterak živelné, zato listy narůstají hustě a na počátku  zimy se objevují první náznaky poupat. V té době rostlinu také přihnojujeme, protože do obrovských poupat dává hodně ze své energie. Květy se objevují většinou v lednu nebo únoru, letos to bylo o něco dříve. Samotné květy dosahují délky až 20 centimetrů, voní a postupně mění barvu. Rozvíjejí se jako bílé, ale postupně tmavnou až do kanárkově žluté, připomínající dresy mých fotbalových miláčků z Brazílie. Opadávají obvykle čtvrtý den, ale ve vázičce ještě nějakou dobu vydrží. Volně položené na stole pak minimálně dva dny!
Po odkvětu nastává období živelného růstu s řídkým olistěním. Koncem května rostlinu stěhujeme ven, kde v polostínu tráví celé léto, uprostřed něhož částečně či zcela opadává. Živelnost krotí Ivana s nůžkami v ruce, a poté občas nějaké řízky zakořeňuje ve vodě, což jim nečiní žádný problém. Jediný loňský řízek, který u nás letos přezimoval, už také vykvetl! Během venkovním pobytu dostává rostlina vodu jednou týdně, ale v mírnějších dávkách, protože případný deficit pomáhá doplnit déšť. Jakmile hrozí přízemní mrazíky, rostlina se stěhuje zpět na své místo v zimní zahradě.Obrazek
Tento návod k pěstování platí u nás, ne však jinde. Na naší tradiční podzimní výstavě v jihlavském muzeu jsme o pěstování této rostliny z čeledi lilkovitých (Solanaceae) zapředli rozhovor s jednou návštěvnicí. Ta pěstuje stejnou rostlinu naprosto opačně. Kvete jí uprostřed léta, zatímco v zimu prožívá v bezlistém stavu, vychutnávajíce si chvíle zaslouženého odpočinku. Nevím, jak to má vlastně správně být. Když jsme byli před lety na Tenerife, navštívili jsme na jihu ostrova známý kaktusový park. Před jeho vchodem byly vysoké kamenné zdi hustě porostlé touto rostlinou. Byla polovina března, a na bujném porostu byly ještě vidět zbytky odkvetlých trumpet.
ObrazekAť už si Solandra grandiflora kvete kdy chce, hlavně aby kvetla pravidelně a dělala nám radost tak jako doposud. Je to rostlina, která by si měla snadno nalézt cestu do našich domácností, protože její květy jsou mimořádně atraktivní. Kdyby se jí začali věnovat bonsajisté, určitě by za poměrně krátkou dobu mohli dosáhnout netušených výsledků.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

solandra

(Jiří Janda, 1. 3. 2017 18:34)

Pokud ji pěstujete při 18°C, pak ji zalévejte klidně jako všechny ostatní pokojové rostliny. Naše rostliny bývají část roku úplně bez listí, pak nasadí nové výhony, z nichž kvetou. Stonky se časem nebojte krátit, podporuje to kvetení. A v létě ji dejte ven, raději do polostínu. Jedna z našich rostlin kvete vždy jen v zimě (15-16°C), druhá výhradně v létě! J.J.

dotaz na teplotu

(Míčková, 26. 2. 2017 12:51)

Dobrý den, vloni jsem si koupila tuto rostlinu mladou. Mám ji v teplotě cca 18st. Pomalu roste, ale mám strach se zaléváním a ted jsem se dočetla, že se zalévá v tomto období hodně. Sem tam upadne lísteček, ale jestli to není tím malým zaléváním. V jaké teplotě ji pěstujete? Děkuji za odpověď M.

Solandra

(Kamil, 11. 11. 2011 18:51)

Zdravím,mě Solandra jako 3letá sazenice z řízku kvete pravidelně po vyletnění,tedy napodzim.Cca 70cm vysoký keřík letos nadělil 17květů i 5 současně.Vůně je to nádherná,ale pouze večer.Na zimu částečně opadáva.

Re: Solandra

(pavel, 20. 5. 2012 10:31)

Dobrý den, je možnost získat od vás řízek od pana Kamila