Jdi na obsah Jdi na menu
 


TILLANDSIA JUCUNDA

5. 11. 2011

p1030300.jpgS neustále se rozšiřující nabídkou tilandsií na našem trhu se stávají mnohé kdysi vzácné druhy takřka běžnými. Pěstování takových rostlin je ale často stejně jednoduché jako těch tzv. „komerčních“, a jejich dosavadní vzácnost rozhodně nemá nic společného s nějakými specifickými požadavky na pěstování. Tillandsia jucunda z Argentiny a Bolívie je toho živým důkazem. V přírodě roste v nadmořských výškách 600-900 m jako epifyt. Její světle zelené listy jsou hustě pokryty šupinkami, způsobujícími stříbřitý vzhled rostliny. Samotné listy jsou tuhé, dosahují délky až 15cm(při šířce 1cm) a na horní straně bývají prohnuté. Společně tvoří vcelku kompaktní růžici.
Pokud rostliny pěstujeme na dostatečně světlém místě (rozptýlené sluneční paprsky), listy narůstají hustě a tvar rostliny zůstává trvale kompaktní. Vzhledem k povrchu listů je vhodné pro tuto a jí podobné rostliny vždycky vyšetřit trochu dešťovky, protože voda z kohoutku je schopna na jejich povrchu vytvořit ošklivé obrazce, barevně závislé na složení vody v tom kterém místě!
p1030316.jpgTillandsia jucunda je ideální rostlinou pro letní pěstování v korunách stromů. V našem letním makrolonovém průchoďáku jí zase vyhovovalo umístění na spodním parapetu, kde odpolední teploty nebyly tak extrémní jako o patro výše! Zde jsme rostliny připevněné na slupce z kokosového ořechu (i volně pěstované) rosili v teplých obdobích obden, při zataženém počasí jednou týdně! Na počátku léta se v jejich růstových středech objevily první zárodky budoucího květenství růžové barvy. Ochota kvést je u tohoto druhu překvapivě velká! Květenství se objevila téměř u všech rostlin, které jsme měli připraveny na prodej v jihlavské ZOO!
p1030319.jpgPřekvapením pro nás byla žlutá barva květů, s jakou jsme se u té trochy dosud námi pěstovaných tilandsií nikdy nesetkali. Květy se začaly otevírat na přelomu července a srpna, a protože tilandsie bývají v tomto ohledu značně vytrvalé, z drobných voňavých kvítků jsme se radovali ještě na počátku září! Jakmile se objeví zárodky budoucích květenství, je vhodné provést jediné přihnojení za celý rok, i když rostlina se bez něj docela klidně obejde!
Ještě o mnoho výraznější je T. jucunda var. viridiflora s květy takřka zelenými, tvořícími s růžovými listeny vskutku nádherný kontrast. Na internetu se s jejich fotografiemi můžete setkat docela běžně, a rostliny se letos objevily dokonce i v českých nabídkách!
Tilandsia jucunda dobře snáší i naše zimování v prosklené verandě (15-20°C s častými nočními poklesy), společně se všemi ostatními druhy. Vzhledem k tloušťce listů vydrží bez vody opravdu dlouho, vzláště když vzdušnou vlhkost v tomto místě spolehlivě vylepšují všudypřítomné zalévací mísy s masožravkami!
„Jucunda“ znamená „milá, roztomilá, příjemná“, což tato odolná bromélie z Jižní Ameriky  i při velice skromné péči pěstitelově naplňuje beze zbytku!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

T. jucunda

(PETR.HRADECKY, 24. 12. 2015 14:52)

Příjemná tilandsie, roste u mně na zasklené lodžii se stovkou dalších epifytů.
Topím malým radiátorem. Bohužel, světla není moc, ani když přisvětluji.

T. jucunda krásně vykvetla, stejně jako řada dalších.