Jdi na obsah Jdi na menu
 


TILLANDSIA TECTORUM - SNĚHOVÁ KRÁLOVNA

10. 1. 2008

ObrazekTilandsie už po mnoho let pěstujeme společně se sukulenty, protože jsou to rostliny stejně skromné v nárocích na pěstování a nepohrdnou přistíněným místečkem, o které většina sukulentů nestojí. Pěstujeme převážně běžnější druhy, protože nejsme zase takoví fajnšmekři, že bychom se pídili po největších raritách. Ony jsou ale ty běžné druhy často zároveň nejkrásnější, a přitom se dnes dají získat poměrně levně. Ale jak už to bývá, i mezi tilandsiemi máme své oblíbence. Tillandsia tectorum je jedním z nich.
V přírodě roste v Ekvádoru a Peru, většinou na skalních stěnách, epifyticky údajně pouze výjimečně. Tenké a dlouhé listy jsou hustě pokryty výraznými šupinami, takže jejich povrch trochu připomíná ojíněné rostliny, které se prodávají na předvánočních trzích. Listy jsou měkké, ohebné a otáčejí se mírně nazad.
Když jsme ji poprvé spatřili na vlastní oči, byla z toho láska na první pohled. Trošičku jsme se obávali, že bude choulostivá, náročná a možná ji brzy zahubíme. Máme ji už více než dva roky, krásně roste a dosáhla už průměru 17 centimetrů. Pěstujeme ji přilepenou (Alkapren) na kůře z korkového dubu v zimní zahradě na vzdálenější straně od oken. Je zde umístěna celoročně, a zdá se, že jí to vyhovuje. V létě bývá v zahradě často doslova peklo, protože sem praží od rána do večera, ale vedro je kompenzováno neustálým průvanem. V nejteplejších měsících rostlinu rosíme minimálně 2x týdně, ale spíše častěji a většinou večer, kdy už do zimní zahrady nesvítí slunce. Za půl hodiny jsou listy obvykle naprosto suché. Vodu používáme dešťovou. ObrazekPřestože jí bývá v létě nedostatek, pro tilandsie vždy ponecháváme nedotknutelnou zásobu. Jejich spotřeba vody ostatně není nikterak ohromující. V zimě (většinou 14-18°C) rosíme 1x týdně, nejraději za slunečných dnů, ale vzhledem k průběhu naší zimy  není toto pravidlo možné v praxi příliš dodržovat. Tuto ani jiné tilandsie nepřihnojujeme, výjimkou je doba násady květenství a období po odkvětu, kdy tilandsie vytvářejí mladé odnože.
Když jsme rostliny Tillandsia tectorum var. filifolia (na snímcích) prodávali na loňské výstavě exotických rostlin, kterou každoročně pořádáme v polovině září už od roku 2001, vzbudily zájem a obdiv laiků i návštěvníků, kteří už tilandsie pěstují. Společně s Tillandsia magnusiana a T.andreana patří k nejoblíbenějším rostlinám v naší domácnosti.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář