Jdi na obsah Jdi na menu
 


TITANOPSIS CALCAREA v bílém provedení

27. 11. 2010

ObrazekLetošní podzim byl na květy Titanopsis calcarea mimořádně bohatý. Vlastně ještě je, protože úroda květů stále pokračuje, a vypadá to, že se z nich letos budeme radovat ještě o vánocích! Odstínů žluté bylo k vidění opravdu hodně, od světlých přes tmavé až po takřka oranžové. Na to všechno jsme byli zvyklí i v předchozích letech, i když ve zmenšené míře.
Letošní rok byl přitom pro sukulentáře i jejich rostliny dost mizerný, protože léto bylo asi nejkratší, jaké za dobu pěstování pamatuji, a rostliny musely navíc přetrpět dvě vlny veder, které jim daly pořádně zabrat. Naší kolonii Titanopsis calcarea tento způsob léta ale zřejmě nepřipadal vůbec nešťastný. Zatímco žlutých květů rozkvetlo v mnoha případech i 5-6 na jediné rostlině současně, zaznamenali jsme i jednu zvláštní výjimku. Zvláštní dokonce v mnoha ohledech. Květ vydala tato rostlina sice pouze jediný, zato byl o celý centimetr větší (26mm) než drtivá většina žlutých. Především se totiž lišil zbarvením, protože byl bílý! Ne sice bělejší než sněhy, jak se zpívá v jedné báječné písničce o muchomůrkách, ale spíše bělavý, béžový, nebo krémový. Po žluté v něm ale nebylo ani památky!
Prohledal jsem důkladně fotografie Titanopsis calcarea na internetu, a nenalezl jediný podobný případ, ale ani jedinou písemnou zmínku o něčem podobném! Poté jsem prohlédl snímky ostatních zástupců rodu (všechny druhy jsou také žlutokvěté) s jediným úspěchem. Byl jím bělokvětý T. primosii, ale opravdu pouze v jediném exempláři na vysoké stopce! 
ObrazekV polovině října jsem shodou okolností krátce navštívil sbírku pana Jiřího Merhauta, znamenitého pěstitele rostlin čeledi Aizoaceae (a samozřejmě i jiných). Ten se domnívá, že se jedná o křížence, ale s jakou rostlinou konkrétně si netroufá odhadovat. Tipoval však nejvíce příbuzný rod Aloinopsis. Ani v něm se ale bílé květy oficiálně nevyskytují! Samozřejmě mohlo dojít ke křížení s úplně jinou rostlinou čeledi Aizoaceae, přičemž kříženec si ale zachoval vzhled naprosto identický s ostatními jedinci Titanopsis calcarea!
Protože rostlina už více květů nenabídla, a my jsme druhý den po pořízení snímku odletěli na dovolenou, dokonce ani nevím, která z nich to vlastně byla. Zkusím tedy za krátkých zimních dnů porovnat rostlinu z fotografie s těmi skutečnými. Za jakékoliv informace o dalších podobně „postižených“ jedincích Titanopsis calcarea budu samozřejmě nesmírně vděčný! Pro ilustraci o velikosti rostlin a jejich květů uvádím, že ta na fotografiích jsou zasazeny v květináčích o průměru 6,5 centimetru!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář