Jdi na obsah Jdi na menu
 


TRICHODIADEMA BARBATUM

8. 5. 2010

ObrazekPro trichodiademy mám slabost už dávno, přestože zdaleka ne všechny jsou tak atraktivní a k tvarování doslova stvořené jako třeba notoricky známé Trichodiadema densum nebo T. bulbosum. Dokonce by se dalo říci, že mezi nimi jsou druhy vcelku nenápadné a všední, ale když pěstujete sukulenty už více než čtvrtstoletí, nakonec si něco pozitivního a zajímavého najdete na každé rostlině.
Trichodiadema barbatum pochází z Kapska a jižní Namibie, kde vytváří keříčky s dřevnatými stonky, dorůstající výšky až dvaceti centimetrů. Podobně je tomu i v kultuře. Větvení stonků je řídké (v dendrologii je uváděno „řídce rozprostřené“), což se ale dá se změnit pravidelným řezem, který u této rostliny vřele doporučuji. Na rozdíl od svých atraktivnějších příbuzných nedisponuje T. barbatum ztloustlými kořeny ani výraznými štětinkami na koncích listů. ObrazekTy jsou válcovité, na koncích mírně zahnuté a na povrchu výrazně papilózní. Jejich délka bývá něco přes jeden centimetr při šířce sotva třetinové. 
Obdobím květů je v kultuře většinou konec léta. První květy o průměru 3cm se ale někdy objevují už v červnu a poslední na téže rostlině můžeme pozorovat ještě v září. Co se týče množství květů a výdrže rostliny v kvetení, nemá v rámci rodu Trichodiadema barbatum obdoby! To ale není zdaleka jediná její přednost. Květy se totiž s železnou pravidelností otevírají i při dlouho zatažené obloze, což je možná způsobenou dobou kvetení a s ní spojeným teplem ve skleníku.
Každopádně je T. barbatum rostlinou, která snad ani neodpočívá. Zatímco druhy s podzimními, zimními i jarními květy uprostřed českého léta odpočívají, nerostou a vypadají tou dobou trochu mdle, tato jinak nenápadná rostlina roste jako o život a ještě při tom neustále sází jeden květ za druhým. Živostnost květů je přitom dlouhá. Jediný květ se vydrží otvírat nepřetržitě třeba i celé tři týdny!
ObrazekUprostřed horkého léta je tato rostlina z čeledi Aizoaceae příjemným zpestřením, protože příliš tak zářivých květů tou dobou ve skleníku k vidění nebývá!  Protože Trichodiadema barbatum nedodržuje letní odpočinek, necháváme ji oddychnout v zimě, kdy omezujeme zálivku na minimum a vodu dostává až při výraznějším prosychání listů, protože tenké dřevnaté stonky na sucho takřka nereagují. V předjaří zpravidla provádíme radikální řez, aby nové výhony uprostřed léta už kvetly. Při troše snahy je možné i z této trichodiademy vytvořit docela slušný stromeček nebo keříček, ale myslím že její přednosti jsou jinde. Na tvarování zde máme množství jiných druhů z jejího nejbližšího příbuzenstva. Každopádně je to rostlina mimořádně odolná a měrou vrchovatou nás odměňující za tu trochu vody a maximum slunce.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář