Jdi na obsah Jdi na menu
 


TRICHODIADEMA BURGERI s malým otazníkem

4. 3. 2018

dscn1199.jpg

Loni na podzim jsem od kamaráda Standy Pertla z Chotěboře dostal dvě rostliny rodu Trichodiadema v naší sbírce dosud nepěstované. Byly zasazeny v hranatých chrudimských květináčcích 4x4cm a na jejich jmenovkách úhledným dárcovým písmem stálo „Trichodiadema Dusseldorp emarginatum?“. Když rostliny spatřila Iva, domnívala se, že jmenovky jsou tištěné. Tak úhledné Standovo písmo je.
Otazník na konci údajů z jmenovky mi dárce vysvětlil tak, že určení je nejisté a podle názoru Jiřího Mauleho se s největší pravděpodobností jedná o druh Trichodiadema burgeri. Pan Maule z Plzně je asi jediným pěstitelem u nás, který nalezl dostatek elánu a odhodlání pustit do nevděčného úkolu identifikace všech nepojmenovaných nebo špatně pojmenovaných trichodiadem, kterých je ovšem v českých sbírkách naprostá většina. Proto darované rostliny budu považovat za Trichodiadema burgeri, dokud mne někdo další nepřesvědčí, že pravda je jinde. Jen ten malý otazník za jménem ponechám jak na cedulkách, tak v titulku tohoto článku. dscn1198.jpgKdyž Standa rostlinky přivezl, obě měly již zárodky poupat, ač se jednalo o mladé a malé řízkovance. Z malých poupat však měly zanedlouho vyrůst velké květy, avizoval dárce, který je na svých starších rostlinách měl již možnost spatřit opakovaně. Zatímco se poupata pomaloučku zvětšovala, začal jsem pátrat po jihoafricky znějícím označení jejich původu. Na různých webech jsem nalezl stejnou lokalitu v různých obměnách. Kromě Dusseldorpu jsem objevil i Dysseldorp, ale také Dyrsseldorp. Poslední možnost jsem spatřil na jmenovce nádherné rostliny ze sbírky MUDr. Svatopluka Ryby z Rakovníka, který na počátku devadesátých let minulého století přivezl dvojici importních rostlin, pocházející ze sběru věhlasného Johna Lavranose, z nichž s největší pravděpodobností pocházejí i všechny ostatní rostliny tohoto druhu v českých sbírkách.dscn1255.jpgSváťa byl také jedním z prvních propagátorů tvarování trichodiadem u nás a jeho sbírkové rostliny jsou opravdu výstavní a unikátní. K názvu lokality navíc dodal i sběrové číslo Lav 29345. Když jsem ale zadal do vyhledávačů „Dyrsseldorp“, zjistil jsem že takové místo v Jihoafrické republice s největší pravděpodobností neexistuje. Zato další dvě ano. Dusseldorp z jmenovky Standy Pertla je jakási farma v provincii Limpopo, která je nejsevernější provincií JAR, hraničící s Botswanou a Mozambikem. V této oblasti ale podle všeho vůbec žádné trichodiademy nerostou!
Ve fotogalerii známého nizozemského pěstitele Coka Grootscholtena, od něhož Svatopluk Ryba kdysi obě původní rostliny koupil, jsem nalezl stejnou rostlinu jako Trichodiadema sp. Dysseldorp i se shodným Lavranosovým sběrovým číslem.dscn1256.jpgStačilo změnit jediné písmenko, a ocitl jsem se o stovky kilometrů jinde, tentokrát v provincii Západní Kapsko (Western Cape), na samém jihu afrického kontinentu. Dysseldorp je městečko s 12000 obyvateli, založené v roce 1838 jako anglická misijné stanice. Domnívám se, že rostlina z dnešního článku pochází právě z jeho okolí. Nakonec jsem ještě nakouknul do své nestárnoucí sukulentářské bible, zvané Das Sukkulenten lexikon (H. Jacobsen) a v pravém dolním rohu strany 555 jsem nalezl u Trichodiadema burgeri údaj o tom, že roste u města Oudtshoorn. A odtud je to do Dysseldorpu coby kamenem dohodil. Zároveň se tam ale píše, že květy tohoto druhu dosahují průměru 2,4cm, zatímco maličké rostlinky od Standy Pertla je měly minimálně čtyřcentimetrové, a to v době kvetení na konci října nedostávaly kvůli chladnému počasí ani kapku vody! trichodiad.-lav.-29345-dyrseldorp.jpgPodobně nezáživné detektivní pátrání podstupuji jen velmi zřídka a jeho výsledek nikdy nebývá adekvátní vynaloženému úsilí. Nejinak tomu bylo i tentokrát. Otazníky zůstávají, stejně jako ten malý na jmenovce od dárce těch rostlin, které prý dovedou pod zemí časem uchystat svému majiteli velice příjemné překvapení v podobě ztloustlých kořenů bizarních tvarů. Zatímco ty naše jsou ještě příliš maličké, Standovy rostliny už tvoří docela hezké stromečky a jejich pramáti u Sváti Ryby v Rakovníku je opravdový unikát. Těším se, že ji zjara konečně spatřím na vlastní oči. Zatím ji čtenářům můžeme představit na poslední fotografii, kterou nám laskavě zapůjčil majitel té jihoafrické parády MUDr. Svatopluk Ryba, za což mu patří náš velký dík.
Na úvodním snímku je dvojice miniaturních dárečků od Standy Pertla, na druhém jedna z nakvétajících rostlin zblízka. Na dvojici následujících fotografií je jedna z rostlin Trichodiadema burgeri již kvetoucí na konci října. A na závěr ještě nádherná a taky už hodně stará rostlina ze sbírky MUDr. Svatopluka Ryby z Rakovníka, jejíž potomstvo se nyní nachází i v naší sbírce.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Burgeri

(Petr, 19. 3. 2018 21:39)

Tuto rostlinu s názvem Trichodiadema Dusseldorp pěstuji již dlouhou dobu.Získal jsem ji kdysi od jednoho pěstitele ,který mi prodal rostlinu s tímto názvem.Je to jedna z mých nejoblíbenějších trichodiadém, už jen díky své vzhledové odlišnosti .Zde je odkaz na mé foto této 10 leté rostliny:https://www.instagram.com/p/BaemOyGlar8/
Je to nádherný sukulent.