Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trochu jiná TILLANDSIA FUCHSII

23. 1. 2009

ObrazekDrobná a jemná  Tillandsia fuchsii je mezi pěstiteli epifytů už dávno rostlinou velice známou a oblíbenou. Pochází ze Střední Ameriky, a dříve byla považována za poddruh T. argentea. Základem rostliny je cibulka hustě pokrytá jemnými listy, připomínajícími suchou trávu stříbřitého zbarvení. To je způsobeno množstvím jemných šupinek, pokrývajících povrch cibulky i listů, které mohou dorůstat délky až 10 centimetrů. V kultuře však bývají rostliny většinou o něco menší než v přírodě.
Tillandsia fuchsii patří mezi vůbec nejodolnější druhy. Troufám si říci z pohledu amatérského pěstitele, že je dokonce odolnější než notoricky známá Tillandsia ionantha, kterou prodejci lepí na ty příšerně vyhlížející kameny a ještě vylepšují barvami do nejneuvěřitelnějších odstínů.
Pokud není Tillandsia fuchsii zrovna orosená, býval jsem zpočátku na pochybách, zda je vůbec živá. Její listy totiž připomínají suchou trávu, a teprve změna jejich zbarvení do zelena působením vody dává pěstiteli spolehlivý signál o životaschopnosti rostliny.
Rostliny s cibulkami mají tu výhodu, že velice pružně přijímají vodu, a také se díky cibulce dobře lepí na podklad. My používáme většinou kůru z korkového dubu, ale také různé větvičky, vylovené z dlouhodobého pobytu ve vodě či pod ní. Vítanou příležitostí pro nové nálezy je vypouštění okolních rybníků. Zbytky bahna a nejrůznějších nečistot odstraníme a zbytek následně vyplaví déšť, protože nalezená dřeva ponecháváme ležet na přímém slunci v zahradě vždy dostatečně dlouhou dobu.Obrazek
Tillandsia fuchsii se spokojí s polostinným stanovištěm, a v teplých obdobích roku ji rosíme 2-3x týdně, přestože nasucho vydrží spolehlivě  i několik týdnů. V zimě pak dostává vodu nárazově podle potřeby, přičemž zvýšenou pozornost jí v tomto ohledu věnujeme především v době, kdy se začíná topit a vzduch bývá enormně suchý. Protože se zároveň již tolik nevětrá, vzniká pro ni najednou nepříjemné prostředí, které předtím dlouho nepoznala. V zimě neklesá teplota na stanovišti našich tilandsií pod 15°C, a jen málokdy vystoupí výrazněji přes dvacet stupňů.
Naše rostliny jsou s touto péčí zřejmě zřejmě vcelku spokojeny, protože dobře rostou i pravidelně kvetou. Mladé odnože, vznikající obvykle již souběžně s vývojem krátkého a jednoduchého květenství, dosahují většinou po dalším roce života znovu květuschopnosti.
V létě jsem při jedné ze svých návštěv u Lukscheiterů v Chotči objevil nádherné rostliny, které jsem tam (ani nikde jinde) nikdy předtím neviděl. Když mi Ondra řekl, že se jedná o novou formu Tillandsia fuchsii, byl jsem jeho informací dost překvapený. Nejsem na tilandsie žádný přeborník, ale tahle mne dostala okamžitě.
Její cibulky jsou dvojnásobně robustnější (5-6cm) než u normální T. fuchsii, zatímco listy přibližně stejně dlouhé, možná i kratší! Také jsou silnější a tuhé. Celkově rostlina působí mimořádně efektním dojmem a okamžitě vstoupila do klubu mých největších oblíbenců. Dočetl jsem se, že snáší více světla než ta klasická, ale u nás sdílí všechny společné stanoviště. Zřejmě jí vyhovuje, protože se už na několika rostlinách objevily v průběhu léta květní stvoly. 
ObrazekProdávaly jsme tyto nové rostliny také na našich výstavách a v zoologické zahradě. Reakce našich zákazníků byly stejné jako moje nedávno předtím v Chotči. Rostlina se v prodeji objevila na více místech pod označením Tillandsia fuchsii var. Mexico. Pokud ji v některé z nabídek objevíte, neváhejte s jejím pořízením. Je to opravdová ozdoba mezi drobnými tilandsiemi, a jak se zdá, díky své odolnosti má šanci setrvat  za našimi okny už na věčné časy.
Jen s kvetením si dává trochu na čas. Jak jsem se již zmínil, květní stvoly se v růstových středech několika našich rostlin objevily již  na konci června. Vyrostly vcelku rychle do takřka hotového stavu, a potom dlouho a dlouho nic. Když už jsem o vánocích přestával věřit, že květy vůbec kdy spatříme, jak se lámal starý rok s novým, jakoby se cosi zlomilo i v této mimořádně atraktivní tilandsii. Přesně v polovině ledna jsme se po dlouhém čekání přece jenom dočkali prvních drobných kvítků. Kdyby alespoň vydržely na rostlině tak dlouho, jak se na vykvetení chystaly.
Na úvodním snímku je zachycena Tillandsia fuchsii „Mexico“ na počátku července, kdy z jejího středu začal vyrůstat květní stvol. První kvítek se na jeho konci objevil až v polovině ledna, a vy ho můžete vidět na druhém snímku. Poslední fotografie patří dvojici rostlin, rostoucích na kousku tvrdého a těžkého olivového dřeva, které před lety vyplavilo moře na řeckém ostrově Zakynthos.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Prosba o radu

(Hanka, 28. 2. 2015 14:31)

Dobrý den, dcera mi na jaře věnovala 2 Tillandsia fuchsii, obě zakoupila jako krásné kvetoucí rostlinky, které jí prodejce přivázal na dřevo. Bohužel mám pocit, že v mém bytě se jim nedaří, nejdříve velmi brzo zaschly oba květy, ty jsem odstřihla, a přestože jsem rostliny denně rosila, stále více jim usychaly konce listů. Přemístila jsem je na jinou dřevěnou podložku - pod ně jsem dala suchý mech, rosím opět denně, ale schnutí konečků nepřestává, už jsou suché skoro do poloviny své délky. Zkusila jsem změnit i stanoviště - na parapet severního okna, předtím byly zavěšeny v pokoji orientovaném na jih - stranou od okna. Stále se mi ale zdá, že nejsou v kondici. Můžete mi prosím poradit, jak jim pomoct a co dělám špatně? Předem děkuji. hana.silerova@seznam.cz

tillandsia

(josef, 9. 3. 2012 17:31)

Krasne stranky hlavně o tillandsiich