Jdi na obsah Jdi na menu
 


UVÍTACÍ kytička na ŘECKÝ ZPŮSOB (E. PULIDONIS podruhé)

6. 4. 2010

ObrazekPokaždé když ji při procházení skleníkem spatřím, upomene mne, že je třeba připravit zase nějaký článek pro návštěvníky našich stránek. Fotografie mexické rostliny Echeveria pulidonis se totiž ocitla souhrou náhod v úvodu našich stránek, a právě jí patřil i vůbec první článek, kterým jsme 15.12. 2007 zahájili rubriku „Pěstitelská praxe“! Když jsem se nedávno ohlédl zpátky, zjistil jsem, že jsme  tehdy čtenáře ošidili o pohled na její zářivě žluté květy, které v našem skleníku rok co rok předznamenávají příchod opravdového jara a začátek nové pěstitelské sezóny. To jsme sice později částečně napravili v článku o jiném zástupci rodu (E. lilacina), ale dnešní úvodní foto stejně můžete brát jako částečnou splátkou dluhu. Snímek byl pořízen v polovině března 2009.
ObrazekEcheveria pulidonis patří k rostlinám, které jsou na rozdíl od většiny jiných nejkrásnější právě v zimě, a to nejenom díky zmíněným květům. Její listové růžice bývají tou dobou nádherně husté, a také zbarvené často výrazněji než po většinu léta. Podmínkou k tomu je samozřejmě střídmost v přísunu vody, kterou rostlina v tomto období téměř nepotřebuje a za oběť suchu odevzdává starší listy po obvodu růžice jeden po druhém.
Stejně často jsem se na svých cestách do skleníku setkával s kořistí z loňské dovolené na ostrově Samos. Zdejší znamenité víno i ouzo jsou už dávno minulostí, a tak kromě hrstky nasolených oliv v ledničce odolaly jen tradičně nejtrvalejší hodnoty v podobě krásného kamení, jakého tamější pláže nabízely opravdu nepřeberné množsví. Mnohdy se jednalo o takřka umělecká díla zdejší překrásné přírody, tvarově doladěná průzračným Egejským mořem.
ObrazekA tak jsem si řekl, že rostlinu z titulní stránky by nebylo špatné přizdobit na řecký způsob. Snad devadesátdevět procent všech kamenů na severním pobřeží ostrova Samos bylo placatých, takže pokud nebyly vysoké vlny, padaly na klidné hladině moře „žabkové“ rekordy. Pestré zbarvení kamenů samozřejmě nejvíce vynikne pokud jsou mokré, a na jejich plochy se bude zároveň úžasně zalévat. Ale teprve letní déšť bude pro rostliny i řecké placáky to pravé!
Loňskou čtveřici společně sesazených rostlin Echeveria pulidonis jsem tedy letos zredukoval na trojici, aby zbyl dostatek místa pro to nádherné řecké kamení. Výsledek vidíte na dvojici dalších fotografií, pořízených na počátku dubna 2010. Téměř stejný obraz jako ten loňský (na E. pulidonis je co se květů týče spolehnutí), jen mírné zpoždění květů, způsobené letošní dlouhou zimou s minimem slunečních paprsků. Poslední snímek je „letecký“, aby také trochu vynikly řecké kamínky, připomínající mi sluníčko, nez něhož byla ta uplynulá zima tak trochu smutná. Ještě že sukulenty si to tak neberou!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář