Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZPRÁVA o zániku rostlinného druhu SEDUM NUSSBAUMERIANUM

6. 6. 2012

p1050522.jpgNa konci loňského roku se ke mně donesla smutná zpráva, že notoricky známá rostlina Sedum nussbaumerianum přestala oficiálně existovat! Vysvětlení o jejím náhlém zániku po desetiletích spokojeného života v našich sklenících i za okny bytů ovšem zní docela logicky. Toto zjištění učinila společnost Sedum Society, sdružující lidi z celého světa, zajímající se hlouběji o rozchodníky rodu Sedum. Společnost (nejspíše ale někdo z jejích členů) přišla na to, že rostlina popsaná v roce 1924 jako S. nussbaumerianum a známá pod tímto pojmenováním mezi všemi pěstiteli, už byla o dvanáct let dříve popsána jako Sedum adolphii! Zákonitosti botanické nomenklatury jsou neúprosné, a dvě rostliny stejného jména podle nich existovat nemohou. Platí zde právo prvního, a tak se ze Sedum nussbaumerianum ze dne na den stalo Sedum adolphii! Až potud mi bylo všechno jasné a srozumitelné.
Jenomže přede mnou ve skleníku, a nyní už pár dnů i na stolech venku pod širákem, koukám na spousty do zlatova se zbarvujících růžic rostliny, která byla až do nedávna vedena ve všech sbírkách jako Sedum adolphii! Robustní a dlouho přízemní (pokud je dobře pěstována) kytka, připomínající do jisté míry spíše echeverii, o jejímž pěstování jsme na našich stránkách psali v příslušné rubrice (společně se S. nussbaumerianum) 6.9. 2008. Co tedy bude s ní, kladl jsem si zbytečnou otázku. I na ni totiž nalezla společnost Sedum Society pohotovou odpověď, leč pochybností mne jí rozhodně nezbavila! Z rostliny pěstované celá desetiletí jako Sedum adolphii a pod tímto jménem uváděné i ve veškeré odborné literatuře, včetně jediné velké monografie rodu Sedum (Ray Stephenson, 1994), „vyrobili“ přes noc kultivar 'Golden Glow'!
p1050525.jpgZaseli tím ve mně semínko pochybností. Kdo vlastně vymyslel 'Golden Glow'? Vždycky jsem se naivně domníval, že je to výsostné právo nějakého šlechtitele, který se podílel na vzniku kultivaru či alespoň jeho selektivním množení, nebo případně i křížení, pokud by se jednalo o křížence! Nikde není uvedeno kdo a proč najednou pojmenoval rostlinu, která se po celém světě pod jiným jménem (Sedum adolphii) pěstuje již desítky let!„Vznik“ kultivaru (je-li to vůbec kultivar) musel být hodně překotnou záležitostí. Vždyť třeba na webu Sedumphotos.net nalezneme pod označením Sedum 'Golden Glow' fotografii, na níž je zmíněná rostlina dokonce ještě s původní jmenovkou, hlásající Sedum adolphii! Taktéž je možné na internetu nalézt stejné rostliny s označením Sedum adolphii 'Golden Glow', Graptosedum 'Golden Glow', a na japonských webech dokonce Echeveria 'Golden Glow'.
„Zlatá záře“ se prostě vynořila zpoza obzoru podezřele rychle, a napáchala tím pádem v internetových sukulentářských vodách dokonalý zmatek! Mezi samotnými pěstiteli asi změny žádné velké vzrušení nezpůsobí. Většina jich nové skutečnosti ani nezaregistruje, a ti co ano, musí se rozhodnout jak s novými informacemi naloží. Třeba si na nová pojmenování zvyknu rychleji, než bych předpokládal, ale dost o tom pochybuji, protože obě rostliny pěstuji určitě již dobré čtvrtstoletí! 
pict0118.jpgBývalé Sedum nussbaumerianum je tedy nyní Sedum adolphii. Bývalé Sedum adolphii je prý nyní údajný kultivar 'Golden Glow', a jméno Sedum nussbaumerianum zůstalo už jen pouhým synonymem S. adolphii! Možná by bylo schůdnější a srozumitelnější v podobných případech namísto latiny používat číslovky, jako to měl zavedeno inspektor Trachta při vyšetřování vraždy továrníka Bierhanzla. Stará dvojka by byla nová jednička, a nová sedmička stará čtyřka. A namísto průmyslového básníka, jehož ve filmu ztělesnil Zdeněk Svěrák, by pak mohla docela spolehlivě zafungovat třeba zmíněná Sedum Society!
Její člence a milovnici rozchodníků rodu Sedum paní Dáše Petrlíkové děkuji za laskavé vysvětlení, uvedené v úvodu tohoto článku. Ani ona však nemá tušení, kde se vlastně vzalo jméno 'Golden Glow' pro rostlinu, která nám tady po té botanické šarádě zůstala jaksi navíc!
Slibuji, že nejpozději do pěti let si snad nová pojmenování osvojím. Prozatím se na našich stránkách budou používat ta původní. Minimálně do té doby, kdy někdo přijde s věrohodným vysvětlením, kde se tu tak najednou vzalo Sedum 'Golden Glow'!
Na úvodní dvojici snímků je rostlina, známá až do nedávna jako Sedum nussbaumerianum, která se ale už dnes oficiálně (?) jmenuje Sedum adolphii! To co vidíte na fotografii poslední je 'Golden Glow'! Celá léta jsme ho pěstovali jako Sedum adolphii! Sedum nussbaumerianum je tedy už patrně navždy  minulostí! Čest jeho památce!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

rozpuštěný a vypuštěný

(petrli, 9. 6. 2012 20:57)

Už nějaký čas jsem se chystala k sepsání článku o změně jména S. nussbaumerianum. S potěšením jsem si přečetla Vaše dnešní řádky o změnách týkajících se tohoto druhu, které mne ve svém závěru skutečně pobavily. Vaši výstižnou Zprávu o zániku rostlinného druhu SEDUM NUSSBAUMERIANUM bych uzavřela těmito slovy, souhlasím že byl vlastně rozpuštěný a vypuštěný. :o) Děkuji petrli