Jdi na obsah Jdi na menu
 


Když se řekne TOMENTOSA

27. 7. 2012

p1000019.jpgS některými latinskými druhovými jmény se při pěstování sukulentů setkáváme opakovaně za nejrůznějšími rodovými. Jediné slovíčko většinou vystihuje vcelku dokonale, co mají všechny ty rostliny společné, a čím se tedy více či méně výrazně odlišují od ostatních zástupců svých rodů.
TOMENTOSUS znamená plstnatý, a takové jsou i  listy, stonky či květy rostlin, nesoucích toto pojmenování. Říše sukulentů disponuje mnoha rostlinami plstnatými jak se patří, a některé z nich jsou u nás poměrně často pěstovány. Pocházejí ponejvíce z Afriky a blízkého ostrova Madagaskar. Právě tam roste v našich sbírkách patrně nejběžnější druh, jehož latinské pojmenování obsahuje slůvko „tomentosa“.
KALANCHOE TOMENTOSA (obr.č.1) má listy hustě pokryty jemnými sklovitými chloupky, které zamezují zbytečnému odpařování vody z nitra listů, lámou sluneční paprsky, a zároveň jsou skvělými chytači vody z mlhy či ranní rosy. Listy letněných rostlin jsou po ránu třpytivé, a sluníčko na jejich koncích i okrajích dovede vykouzlit nádherně hnědé skvrny, které ostře kontrastují s bílými plochami všude okolo. p1040882.jpgExistuje celá škála nejrůznějších typů rostlin Kalanchoe tomentosa, lišících se vzájemně tvarem listů, jejich zbarvením i hustotou zmíněných chloupků.
COTYLEDON TOMENTOSA (obr.č.2) má také chlupaté listy, a když se jich dotknete, připadá vám že jsou mírně vlhké až lepkavé. Ty listy zvláštního tvaru jsou silně dužnaté a zakončené řadou výstupků či hrbolků, které slunce také zbarvuje do hněda. Rostlina je vhodná k tvarování, a jejími nádhernými zvonkovitými květy krémového zbarvení u nás každoročně začíná sukulentářská zima. Pochází z jihoafrického Kapska, podobně jako další rostlina stejného druhového názvu.
CRASSULA TOMENTOSA ovšem roste na velkém přírodním areálu, takže ji lze nalézt i mnohem severněji v Namibii. p1010934.jpgVzhledem k velkému areálu výskytu je i náležitě variabilní, a to jak velikostí listových růžic, tak i hustotou jemných chloupků na povrchu listů. Podobně jako u spousty jiných tlustic květenství doslova boří a ničí krásnou stavbu těl rostlin, které po odkvětu odcházejí, aby byly nahrazeny novými, vyrůstajícími zpravidla už během kvetení v jejich úpatí. Nakvétající rostlince na obr.č.3 je i květináček o průměru 5cm pořád ještě příliš velký!
ANACAMPSEROS TOMENTOSA  má také plstnaté listy, porostlé dlouhými světlými chlupy, podobně jako mnoho dalších zástupců rodu. Dnes se tato drobná rostlina z Namibie už jmenuje A. filamentosa ssp. tomentosa, ale nádherné, a ve srovnání s rostlinami i velké květy má stále růžové. Na rozdíl od předchozích tlusticovitých (Crassulaceae) rostlin tato patří do čeledi šruchovitých (Portulacaceae).
ALOE TOMENTOSA jsme ještě nepěstovali, a přiznám se, že když jsem ten název poprvé spatřil, nechápal jsem jak může vypadat aloe s chlupatými listy. U nás tehdy vcelku neznámá rostlina ze Somálska, Jemenu a dalších oblastí na Arabském poloostrově má totiž chlupaté pro změnu květy! Zkuste zadat její latinský název na  internetu, a nebudete litovat!
pict0011.jpgNejvětšího sukulentního plstnatce jsem si nechal na závěr. Je jím Senecio haworthii (obr.č.4), jehož listy pod silně plstnatou vrstvou nejsou vůbec vidět. Možná si teď  říkáte, že jsem tuto jihoafrickou rostlinu z čeledi Compositae (složnokvěté) do dnešního článku zařadil omylem, ale přece sem patří. Slůvko „tomentosa“ v historii zdobilo její latinské pojmenování hned dvakrát, než jí přesunovači přidělili to dnešní. Původně byla popsána jako CACALIA TOMENTOSA, později se pro změnu jmenovala KLEINIA TOMENTOSA. Navzdory systematickým změnám a přesunům je to stále tatáž krásná rostlina, jakých říše sukulentů mnoho nenabízí.
Z dnešního článku tak nějak tiše plyne poučení, kterým se sám řídím už dávno. Jakmile někde v nabídkovém seznamu spatřím slůvko TOMENTOSA, okamžitě zbystřím pozornost. Zatím se mi to vždy vyplatilo. Vřele doporučuji!
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář