Jdi na obsah Jdi na menu
 


KNIHA O KAKTUSECH A JINÝCH SUKULENTECH

19. 2. 2012

p1050201.jpgKaktusářský a sukulentářský pánbůh namíchal všechna čtyři esa, když se rozdávaly karty k vydání této knihy. Tím prvním byl její autor, pardubický zahradník, známý publicista a kaktusář Oskar Smrž, který už v té době byl pojmem nejenom mezi pěstiteli kaktusů a jiných sukulentů. Druhým esem byl vydavatel knihy, zahradní architekt Josef Vaněk z Chrudimi, jehož lidem od rostlin snad ani není třeba představovat. Třetím pak jejich společný přítel, spisovatel Karel Čapek, známý svou náklonností ke kaktusářům a svým obdivem ke kaktusům, jejichž krásu dokázal opěvovat jako nikdo jiný. Předmluvu ke Smržově knize napsal s osobitou lehkostí a poetikou. Nasadil tak laťku hodně vysoko už v samém začátku zdařilého díla, které dovedla k dokonalosti tiskárna  J.Otto a Růžička, grafický ústav umělecký v Pardubicích (eso č.4). To vše autorem ve zvláštní úctě věnováno panu prof. Dr. J.J.Jahnovi, vynikajícímu znalci a milovníku květin, jak je psáno v samém úvodu publikace!
Samotná kniha je rozdělena do dvou oddílů. První je v knize dominantní a nese název „O kaktusech vůbec a druzích kaktusů zvláště“. Druhý je pojmenován stroze „Sukulenty“, a je věnován ostatním tučnolistým rostlinám na 90 stranách textu s fotografiemi mnoha nádherných exemplářů, za které by se rozhodně nemuseli stydět ani dnešní pěstitelé!
Nádherně je v knize zpracována historie objevování kaktusů a samotného kaktusářství ve světě i u nás. Vše začíná v roce 1547, kdy se ve španělské literatuře objevují první zmínky o těch v té době prapodivných rostlinách, a končí ódou na slavného cestovatele a botanika A.V.Friče, doplněnou výčtem jeho největších kaktusářských objevů. Právě Frič měl být autorem závěrečné (cestopisné) části této knihy, ale po návratu z jedné ze svých cest se musel nejdříve postarat o obchod s přivezenými importy kaktusů, a na psaní tak nenalezl čas a potřebný klid!
Se stejnou pečlivostí se autor věnuje praktickému pěstování kaktusů i sukulentů, takže následuje bohatá přehlídka jednotlivých rodů a druhů, vzhledem k době vydání neobyčejně pestrá a obsáhlá. Nechybí ani údaje o místech, kde tyto rostliny mají svůj přírodní domov, a zajímavý je rovněž pohled do tehdejších kaktusářských sbírek i renomovaných kaktusářských firem. Jejich aktuální přehled je navíc podán ještě v samém závěru knihy formou inzertní přílohy, jejímž účelem je poradit potencionálním zájemcům s možností nákupu kvalitních rostlin, pěstitelských potřeb a odborné literatury i z mnoha dalších oborů pěstitelství.
Kromě tradičních kapitol Oskar Smrž nezapomíná ani na zimovzdorné kaktusy a sukulenty, pozornost věnuje křížení a propaguje letnění rostlin. Pestrost a odbornost textu je doplněna množstvím fotografií vysoké kvality, skvostnou grafickou úpravou a kvalitně řemeslnicky zvládnutou vazbou knihy.
Jak už jsem dřéve zmiňoval v této rubrice, moje profesionální deformace z dob vlastní vydavatelské činnosti se projevuje tak, že sleduji nejenom přínosnost obsahu knihy, ale také kvalitu jejího řemeslného i grafického provedení. Mohu na tomto místě zodpovědně prohlásit, že jsem se mezi kaktusářskými a sukulentářskými knihami s podobnou dokonalostí a pečlivostí ještě nikdy nesetkal!
Dnes už samozřejmě existují knihy obsahově aktuálnější, a to především díky novým kaktusářským objevům, aktualizaci pojmenování rostlin, která co chvíli procházejí nejrůznějšími změnami, i zdokonalení samotné pěstitelské praxe. Přesto se domnívám, že kniha Oskara Smrže nebyla dodnes překonána, co se množství ryze praktických informací týče. Mnohé z těch praktických rad, obsažených ve Smržově knize, je možné využít i dnes, protože jsou obecně platné, a zůstane tomu tak i v budoucnu. Dnešním knihám často chybí právě onen pověstný zahradnický pohled na věc, a často i obyčejný selský rozum.
Navíc má dnes Smržova kniha již také obrovskou historickou hodnotu, protože nám umožňuje nahlédnout pod pokličku tehdejšího kaktusářství dostatečně komplexně, abychom si udělali obrázek o vyspělosti a tradici této záliby u nás dávno před příchodem komunistů k moci. Na první knihu pojednávající výhradně o sukulentech si také museli čeští čtenáři a pěstitelé počkat až do roku 1987, kdy Akademie věd vydala v edici „Živou přírodou“ knihu J.Glosera a Š.Husáka „Sukulentní rostliny“!
Díky útlé brožůrce „Chrudim a počátky kaktusářství v Československu“, vydané v roce 1982 jako zpravodaj klubu kaktusářů v Chrudimi, jsem se dočetl mnohé o tom, za jak složitých okolností kniha Oskara Smrže vznikala, a jak nakladatel i autor jejími přípravami doslova žili! Zahradní architekt Josef Vaněk sám napsal množství odborných knih, a tak mu samozřejmě moc záleželo na tom, aby i ta kaktusářská vydržela co možná nejdéle aktuální. Jeho záměr se mu tedy mimořádně zdařil, a v kaktusářských kruzích (a v sukulentářských dvojnásob) se o ní dlouho hovořilo jako o „bibli“!
První autorský výtisk své knihy poslal Oskar Smrž spisovateli Karlu Čapkovi, a nakladatel Josef Vaněk zase cestovateli a nejslavnějšímu českému kaktusáři A.V. Fričovi. Ten ve svém poděkování napsal: „Kniha o kaktusech jest nádherná a nevyrovnají se jí žádná díla cizozemská, byť měla barevné přílohy. Měl jsem z knihy velkou radost.“ Alberto Vojtěch Frič byl člověk mimořádně upřímný, a mazat někomu med kolem huby by bylo to poslení, k čemu by se kdy snížil. V době jejího vydání to navíc byl zcela nepochybně člověk z nejpovolanějších posoudit odbornou i obsahovou kvalitu knihy, protože vlastnil veškerou význačnější kaktusářskou literaturu té doby, a sám byl, co se kaktusů a jejich pěstování týče, opravdovou a mezinárodně uznávanou kapacitou!
Dozvěděl jsem se o vzniku této nádherné publikace mnoho, často jsem v ní listoval a mnohokrát četl. Přesto pro mne dodnes zůstává záhadou, proč název na její obálce (Kaktusy a jiné sukulenty) nekoresponduje s názvem, uvedeným v jejím titulu - Kniha o kaktusech a jiných sukulentech?
Knihu Oskara Smrže mám moc rád a velmi si ji cením. Je to literární poklad, patřící k zlatému fondu české kaktusářské a sukulentářské literatury. Na jejím vzniku se podílelo několik významných lidí, kteří se nesmazatelně zapsali do dějin české literatury, botaniky i kaktusářství jako záliby, která v české kotlině i díky této knize už navždy zdomácněla.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář