Jdi na obsah Jdi na menu
 


O KAKTECH a JEJICH NARKOTICKÝCH ÚČINCÍCH podruhé

24. 10. 2015

a-v-fric_o-kaktech-a-jejich-narkotickych-ucincich_promo-web.jpgNěkdy na samém konci prázdnin mi od paní Yvonny Fričové přišla dobrá zpráva, že odevzdala do tiskárny nové vydání knihy A.V. Friče „O KAKTECH A JEJICH NARKOTICKÝCH ÚČINCÍCH“, která už jednou z její iniciativy vyšla v devadesátých letech, a psali jsme o ní v minulosti i v této rubrice („Malá kniha o peyotlu“/13.2. 2009). Ve zmíněném článku jsou i veškeré informace o knize, a také o její historii, sahající až do třicátých let minulého století, kdy spatřila světlo světa úplně poprvé a v mnoha ohledech o celá desetiletí předběhla svou dobu, jako ostatně celé dílo slavného cestovatele, etnografa, dobrodruha a v neposlední řadě i kaktusáře a svérázného člověka A.V. Friče.
Ve své zprávě mne paní Fričová, která je manželkou vnuka slavného cestovatele a pečlivou strážkyní a znalkyní jeho odkazu, zároveň informovala, že kniha vyjde v úplně novém kabátě a doplněna o mnoho dosud nepublikovaných informací z cestovatelovy pozůstalosti. Zároveň jsem se dozvěděl, že grafickou úpravu knihy si vzal za své Martin T. Pecina, který se i v tomto případě patrně snažil knize vdechnout prvorepublikovou podobu, jak jsme tomu byli svědky u předchozího knižního počinu paní Yvonny Fričové a jejího nakladatelství Titanic, kterou byla „INDIÁNSKÁ KNÍŽKA“. Ta se na podzim roku 2012 nečekaně stala doslova bestsellerem a celý její náklad byl rozprodán do posledního výtisku ještě během třítýdenní návštěvy jednoho z jejích autorů Rodolfa Ferreiry Frice v České republice!
Doslov k novému vydání „Kaktů“ napsal znalec kaktusů a samozřejmě i jejich zdatný pěstitel Jarda Bohata (který mi informace o knize pro jistotu také poslal), s nímž paní Fričová zároveň konzultovala i veškerou kaktusářskou tématiku, která je nedílnou součástí této knihy. Ta má podle informací v anotaci 120 stran a je tentokrát v pevné vazbě, též nesoucí stopy dobového grafického provedení. Snad poslední informací, kterou zbývá ještě dodat je, že kniha měla oficiálně spatřit světlo světa 11. září 2015 a její distribucí byla pověřena firma Kosmas, jejímž prostřednictvím by se měla dostat ke všem solidním knihkupcům, a od nich poté zase do rukou svých čtenářů, které si i její třetí vydání docela určitě najde.
Ještě jsem nové vydání knihy „O KAKTECH A JEJICH NARKOTICKÝCH ÚČINCÍCH“ neviděl, protože několik dnů po obdržení zprávy od paní Fričové jsme odcestovali na Tenerife, a samotná paní Fričová zase do daleké Paraguaye za indiánskou částí své rodiny, sídlící v Gran Chacu. Těším se na tu knížku, jako se těším pokaždé, když u nás vyjde cokoliv související s mým oblíbencem A.V. Fričem, s nímž jsem se k mé velké lítosti minul v prostoru a čase.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

excellent information

(ampicillinsip, 13. 12. 2022 6:06)

I am not sure where you’re getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more.
Thanks for great info I was looking for this information for my mission.

great info

(lasixsip, 6. 12. 2022 2:20)

I am not sure where you’re getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more.
Thanks for great information I was looking for this information for my mission.