Jdi na obsah Jdi na menu
 


OSTROVY PLNÉ KAKTUSŮ

25. 8. 2009

ObrazekPřed několika dny mi Česká pošta doručila obálku, na kterou se každé čtvrtletí těším. Kromě očekávaného kaktusářského časopisu v ní byla také jeho příloha v podobě již 3. specialu roku 2009. Tyto bonusy bývají vždy věnovány nějakému soubornému tématu, týkajícímu se kaktusů nebo jiných sukulentů. Tento speciál je věnován obojímu, a to vše navíc zaobaleno jejich společným přírodním nalezištěm, kterým byly v tomto případě tři malé ostrůvky, ležící v blízkosti mexického poloostrova Baja California.
Zářivá červeň hustých trnů na temeni Ferocactus chrysacanthus, podbarvená kvetoucí strání a blankytem moře v pozadí, uvádí čtenáře do víru svižného vyprávění Pavla Pavlíčka, zkušeného cestovatele, věhlasného kaktusáře a dobrého člověka. Ten se společně s deseti (!) dalšími kaktusářskými nadšenci vypravil na mexický polostrov Baja California. Tuto botanicky velice zajímavou oblast plnou endemických druhů rostlin už Pavel navštívil opakovaně, ale tentokrát se s přáteli podívali na odlehlá místa, kam se opravdu příliš nejezdí (nebo spíše nelétá a nepluje).
Barvité líčení událostí je stručné (ke čtenářově škodě omezeno časopisovým formátem a množstvím stran), a doplněné množstvím nádherných fotografií autora textu, ale také dalších účastníků výpravy - Václava Jakubce, Vladislava Šamalíka a Luďka Šuberta. Na oněch fotografiích nejsou zdaleka jenom kaktusy, ale také mnoho mimořádně zajímavých sukulentů i nádherné pohledy do zdejší krajiny, a v několika případech také na účastníky této bohulibé akce.
O existenci ostrůvků (Isla Cedros, Isla Santa Catalina a Isla del Carmen) s kaktusy jsem samozřejmě vědět z literatury, ale snímky ve větším množství jsem měl možnost vidět až na letošním jarním sympóziu v Praze, kde byly součástí skvělé a vtipné přednášky Libora Kunteho, který se této výpravy také zúčastnil.Obrazek
Z této přednášky a líčení Pavla Pavlíčka v tištěné podobě je patrné, že výprava svým průběhem a výsledkem dostala i hodně zkušené kaktusáře a cestovatele, ale pouhý pohled na nádherné fotografie v tomto specialu přináší okamžité vysvětlení. Ze sukulentů čtenář spatří třeba nádherný exemplář Agave sebastiana, kapitální jedince Pachycormus discolor, bursery, vzácnou rostlinu Jatropha cuneata a další poklady z říše sukulentů. Dominují samozřejmě feráky (kaktusy rodu Ferocactus), kvůli nimž především pestré společenství milovníků dlouhých trnů tuto výpravu do nehostinných končin podniklo.
Všichni účastníci „zájezdu“ jsou společně vyfoceni na straně 29 tohoto specialu na kompozičně naprosto skvělém snímku V. Šamalíka. Nemá cenu tu fotku nějak zvlášť popisovat, protože ta se prostě musí vidět, stejně jako pohled na vylodění výpravy na pobřeží Isla Santa Catalina, připomínající tak trochu výjev z filmu o pirátech. A pak jsou tu samozřejmě ona pověstná panoramata, z nichž by možná až tolik nadšena nebyla rodina Homolkova, zato pro oči lidí od kaktusů a sukulentů jsou vskutku výživnou pastvou.
Celý speciál se čte jako dobrá detektivka, k čemuž přispívá i nechtěné přehození textů na stranách 8 a 9, které ještě zvýší vaši ostražitost, protože na dalších stranách je nejenom opět vše v naprostém pořádku, ale milovníky ferokaktusů tam čekají hotové orgie. Nezbývá než poblahopřát všem, kteří se na přípravě této úchvatné záležitosti podíleli. Zájemce o přírodu Baja California si dovoluji upozornit, že v kaktusářských internetových novinách vychází už hodnou dobu seriál z téže výpravy (www.cact.cz/noviny/). Samozřejmě ho připravuje stejný autor jako avizovaný special č.3/2009 časopisu Kaktusy.
Vy nás ale zásobujete, pane Pavlíček, nabízí se známý slogan, ale slušné vychování velí především Pavlovi poděkovat za všechny milovníky sukulentní krásy a dalekých krajin. A také panu Jiřímu Štemberovi, díky jehož laskavosti můžete vidět titulní i zadní stranu obálky tohoto mimořádně zdařilého díla.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář